MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το άλμπουμ ζωής της Μελίνας στο Μουσείο Μπενάκη

20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη και το Μουσείο Μπενάκη τιμώντας την επέτειο αυτή φιλοξενεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Οδός Μελίνας Μερκούρη». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 4 Μαρτίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου 2014.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από διάφορες στιγμές της μεγάλης ελληνίδας σταρ, εμβληματικά κοστούμια που φόρεσε σε παραστάσεις αλλά και σε σημαντικά γεγονότα της πολιτικής της καριέρας, μια αναπαράσταση του καμαρινιού της -που μεταφέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από το Θεατρικό Μουσείο- videos με συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της.

Το υλικό της έκθεσης παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη ενώ με αυτή την αφορμή θα κυκλοφορήσει και ένα επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα με πλήθος σπάνιων φωτογραφιών από την προσωπική ζωή, την καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, τις συναντήσεις της με διασημότητες, κ.α., ενώ μέσα από άγνωστα περιστατικά, στα κείμενα ξετυλίγεται η προσωπικότητα και η καριέρα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυτελής και συλλεκτική αυτή έκδοση κοστίζει μόνο 20 ευρώ.

H έκθεση, όπως και το λεύκωμα, αναδεικνύουν την πορεία της στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την πολιτική, προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος, «Είκοσι χρόνια μετά την αναχώρησή της η Μελίνα, τα έργα της και οι αγώνες της είναι παρόντα μέσα σε συνθήκες που άλλαξαν δραματικά. Η σημερινή πραγματικότητα ελάχιστα θυμίζει την αμεριμνησία των χρόνων που προηγήθηκαν. Τώρα έχουμε ουσιαστική ανάγκη να σκεφτούμε και να αισθανθούμε με χρώματα και χειρονομίες ανθρώπων που αγαπήσαμε».

Την ημέρα των εγκαινίων στις 19:00 θα παρουσιαστεί ένα μέρος της παράστασης «2013 Μελίνα Μ» του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, μια παράσταση με αφορμή τη Μελίνα Μερκούρη, που μιλάει για τη σημερινή κατάσταση του πολιτισμού και του θεάτρου, αφηγείται ιστορίες από τη ζωή και το έργο της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας, και με χιούμορ αντιδιαστέλλει τη σημερινή κατάσταση.

Μετά το τέλος της παράστασης θα απονεμηθούν από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, σε ειδική τελετή τα Θεατρικά Βραβεία Μελίνα Μερκούρη 2013.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη, συζητήσεις και συναυλία.

Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης τις Κυριακές 9 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2014. Σε αυτό θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

Κυριακή 9 Μαρτίου 2013
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα 11:00) – Διάρκεια: 1 ώρα & 40′
ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ώρα 13:00) – Διάρκεια: 1 ώρα & 50′
ΦΑΙΔΡΑ (ώρα 15:15) – Διάρκεια: 1ώρα & 56′
ΔΟΚΙΜΗ (ώρα 17:15) – Διάρκεια 1 ώρα & 32′

Κυριακή 6 Απριλίου 2014
ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΡΑΔΥ (ώρα 11:00) – Διάρκεια: 1 ώρα & 25′
ΣΤΕΛΛΑ (ώρα 12:45) – Διάρκεια: 1 ώρα & 35′
ΤΟΠΚΑΠΙ (ώρα 14:45)- Διάρκεια: 2 ώρες
ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα 19:00) -Διάρκεια: 1 ώρα & 40′

ELTA-syllektiko-folderΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ
«20 χρόνια χωρίς την Μελίνα»
Ειδικό Συλλεκτικό folder που περιέχει Φύλλο Προσωπικού Γραμματοσήμου με 10 γραμματόσημα–βινιέτες, τα οποία απεικονίζουν τη Μελίνα Μερκούρη, ως ηθοποιό και πολιτικό, δίπλα στα Ανάγλυφα της Ζωοφόρου του Παρθενώνα (δες αρχείο ELTA-syllektiko-folder.jpg).

Δύο συλλεκτικοί Αναμνηστικοί Φάκελοι με τα γραμματόσημα της Μελίνας, εικονογραφημένοι με ειδικές παραστάσεις και σφραγισμένοι με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα που θα εκδώσουν ειδικά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από το θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας (δες αρχείο ELTA-anamnistikoi-fakeloi.jpg).

Οι εκδόσεις θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης «Οδός Μελίνας Μερκούρη» και θα διατίθενται από το Μουσείο Μπενάκη, ενώ από την επόμενη μέρα θα διατίθενται και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα των ΕΛΤΑ, Λυκούργου 5 στην Αθήνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138 | T 210 3453 111 | ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
www.benaki.gr

Περισσότερα από Εικαστικά