MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εντυπώσεις από την παρουσίαση του νέου δίσκου της Δήμητρας Γαλάνη

Μια νέα δισκογραφική δουλειά “γεννά” η δοκιμασμένη, στο πέρασμα του χρόνου, σχέση της ∆ήμητρας Γαλάνη και του Παρασκευά Καρασούλου, με τίτλο “Αλλιώς”. Ένας δίσκος συμβολικός και συλλογικός, όπου λόγος, μουσική και εικόνα συνομιλούν, όπως μας αποκαλύφτηκε στην παρουσίαση του στον Ιανό!

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ένας δίσκος με αρχή, μέση και τέλος: το “Αλλιώς” σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου, και μουσική της Δήμητρας Γαλάνη και του Χρυσόστομου Μουράτογλου, περιλαμβάνει 13 τραγούδια που λειτουργούν σαν soundtrack μιας ταινίας που δεν έχει γυριστεί ακόμα. Πρωταγωνίστρια μια γυναίκα-σύμβολο, που χρειάζεται να ξαναρχίσει, να ξαναζήσει αλλιώς. Ο τίτλος του δίσκου, ένα σύνθημα σε μια μεταβατική εποχή, ένα κρίσιμο παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον που είναι ανάγκη να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά, με μια καινούργια μονάχα αλήθεια.

karasoulos” Πρέπει να είμαστε ενεργοί ο καθένας στον τομέα του, χρειαζόμαστε νέες ιδέες χωρίς εκπτώσεις, χρειαζόμαστε ένα καινούργιο συλλογικό εμείς!” συμφώνησαν ο Παρασκευάς Καρασούλος και η Δήμητρα Γαλάνη. Και αυτό το δύσκολο καινούργιο “Εμείς” παραδίδουν με το δίσκο τους, στο κοινό. “Μες στης δροσιάς τις χάντρες”, “Πίσω μην κοιτάς”, “Καινούργιο εμείς”, “Μια άλλη χώρα”, “Απ’ το μπαλκόνι της”, είναι μερικά από τα τραγούδια του δίσκου που συνθέτουν την αφήγηση της πορείας μιας ανθρώπινης ζωής που μπορεί να συμβολίζει και την πορεία ενός έθνους που ξαναβρίσκει τον εαυτό του και αποκτά επιτέλους αλλιώτικη συνείδηση.  

Η Δήμητρα έγινε η ηρωίδα μου. Το φως ακουμπά πάνω στη ζωή της, μ’ αρέσει ως άνθρωπος. Ο δίσκος αυτός είναι στιγμές ημερολογιακές της κοινής μας ζωής“, εκμυστηρεύτηκε ο Παρασκευάς Καρασούλος, περήφανος για το αποτέλεσμα μιας ακόμη συνεργασίας του με τη Δήμητρα Γαλάνη.

Με τη σειρά της, η Δήμητρα Γαλάνη αναφέρθηκε στη διαδικασία δημιουργίας της μουσικής με το Χρυσόστομο Μουράτογλου αλλά και τη βοήθεια των μουσικών στην παραγωγή του: “Με το Μάκη συνυπογράψαμε τα τραγούδια, βήμα-βήμα. Σημαντική στάθηκε και η βοήθεια των μουσικών στις ζωντανές ηχογραφήσεις του στούντιο, όπου ο καθένας συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα”.

Αξιόλογη είναι και η συμμετοχή του Jun Miyake στον δίσκο, που υπογράφει τη μουσική στο κομμάτι “Ένα κόκκινο μαντήλι”, γνωστό από την ταινία Pina του Wim Venders, ενώ το τραγούδι “Περιουσία” που συμπεριλαμβάνεται ξανά, μετά από την πρώτη κυκλοφορία του στο δίσκο “Φως”, κλέβει σίγουρα τις εντυπώσεις, ώριμο πια και με διαφορετική δυναμική.

alliwsz bΠαράλληλα, με ιδιαίτερη χαρά αναφέρθηκαν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Παρασκευάς Καρασούλος στο πρωτότυπο αποτέλεσμα της ομότιτλης εικαστικής έκθεσης με τα έργα που δημιούργησαν η Λίλα Σωτηρίου και ο Ανδρέας Γεωργιάδης, ειδικά για την έκδοση του CD, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Πήραν την τέχνη τους και ανέπτυξαν ένα διάλογο με τα τραγούδια μέσα από μια φωτογραφία και μια ζωγραφιά, πρωτότυπη και περίεργη. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ύπαρξής μας και της δουλειάς μας”. 

Μια βόλτα στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ είναι η εξισορρόπηση ανάμεσα στην τέχνη της ζωγραφικής και της φωτογραφίας. Η έκθεση που θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου στοιχίζει την ποιητική ατμόσφαιρα της τέχνης αλλά και των συμβολικών αναγνώσεων των τραγουδιών του δίσκου “Αλλιώς”. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο παρευρισκόμενος εικαστικός Αντρέας Γεωργιάδης: “Δημιουργήσαμε την εικόνα αυτού που διαβάζετε και ακούτε. Ο καθένας με τα δικά του όπλα, αλλά και ως ένα καλλιτεχνικό δίδυμο βρεθήκαμε δίπλα στο ύφος του λόγου και της μουσικής.”
 

Η βραδιά της παρουσίασης ολοκληρώθηκε με τραγούδι. Η Δήμητρα Γαλάνη ερμήνευσε το κομμάτι του δίσκου “Πίσω μην κοιτάς”, κλείνοντας την παρουσίαση με τον πιο όμορφο τρόπο. 

 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b