MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
8 ½
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Animal
Anora
Baby
Banff Centre Mountain Film Festival World Tour 2025
Black Dog
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Fiction
Flow
Hedwig and the Angry Inch
Maria
Mauthausen
Mickey 17
O Κομφορμίστας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Pink Floyd At Pompeii – MCMLXXII
Star Wars: Επεισόδιο ΙII- Η Εκδίκηση των Σιθ
Take a Trip
The Brutalist
Until Dawn
Winona
Yu-Gi-Oh! Η σκοτεινή πλευρά των διαστάσεων (μεταγλωττισμένη)
Ένας απλός άνθρωπος
Έχω κάτι να πω
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Όνειρα ιλουστρασιόν
Αλπεις
Αλύγιστος Νίκος
Αμαρτωλοί
Αναμνήσεις ενός σαλιγκαριού
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Ασυνήθιστες φίλες
Δαχομέη
Είμαι ακόμη εδώ
Είμαι η Κούβα
Εβρος – Θολό τοπίο
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Εμείς: Μια ταινία για τον Bloody Hawk
Ερωτική επιθυμία
Ευρυδίκη Β.Α. 2037
Η Τζούλι μένει σιωπηλή
Η επαφή
Η θάλασσα μέσα μου
Η καρδιά του κτήνους
Η μάσκα του Διαβόλου
Η νέα χρονιά που δεν ήρθε ποτέ
Η ορχήστρα του αδερφού μου
Η πένθιμη παρέλαση των ρόδων
Η σιωπή
Ησυχία 6-9
Η φωτογραφία
Θεώρημα
Θολός βυθός
Ιστορία 52
Καγιάρα: Ηρωίδα των Ινκας (μεταγλωττισμένη)
Καμία άλλη γη
Καρκαλού
Κονκλάβιο
Κραυγές και ψίθυροι
Κρυστάλλινες νύχτες
Λάκης Παπαστάθης – Σε πρώτο πλάνο
Λίλο & Στιτς
Μ – Ο δράκος του Ντίσελντορφ
Μια μέρα, ένας έρωτας
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μια ταινία Minecraft (μεταγλωττισμένη)
Μια ταινία Minecraft (με υπότιτλους)
Μικρές Αφροδίτες
Μιλώντας για το τέλος
Νοσφεράτου
Ντανίλο Τρέλες: Ο φημισμένος Ανδαλουσιανός μουσικός
Ντελικατέσεν
Ο γύρος του κόσμου του μικρού Γκρίζλι (μεταγλωττισμένη)
Ο δράκουλας των Εξαρχείων
Ο ερασιτέχνης
Οικουμενική γλώσσα
Οι κυνηγοί
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ο λογιστής 2
Οντότητα
Ο πειρατής Μαυροδόντης και η κόμισσα του Γκρελ (μεταγλωττισμένη)
Ουγκέτσου Μονογκατάρι
Πριν το τέλος
Πρωινή περίπολος
Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα
Σε μια άγνωστη χώρα
Σμιλεμένες ψυχές
Σχετικά με τον Βασίλη…
Ταξίδι του μέλιτος
Τα χρώματα της ίριδος
Τελευταία πνοή
Το Παρίσι του Σουλεϊμάν
Το Χαμίνι
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το αγόρι
Το βλέμμα του Οδυσσέα
Το βράδυ υποχωρεί
Το κάστρο στον ουρανό
Το κακό
Το μετέωρο βήμα του πελαργού
Το μικρό μου Πάντα (μεταγλωττισμένη)
Το πάθος
Υπάρχω
Υπέροχες μέρες
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φαντάσματα από το παρελθόν
Χιονάτη (μεταγλωττισμένη)

Retro Movies &TV 5: Άννα Καρένινα

“Η Άννα Καρένινα και η Μαντάμ Μποβαρύ είναι οι δύο πιο διάσημες ερωτευμένες γυναίκες στη λογοτεχνία” έγραφε σε μια από τις τελευταίες κριτικές του ο Roger Ebert. Ο διασημότερος ίσως κριτικός κινηματογράφου στον κόσμο αναφερόταν στην Άννα Καρένινα (2012) με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η αγαπημένη τραγική ηρωίδα του Λέων Τολστόι, που ερωτεύθηκε κι εγκατέλειψε τον άντρα της και το παιδί της (αναγκαστικά), είναι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα θέματα. Και φυσικά είναι ταινία εποχής, καθώς μας ταξιδεύει πίσω στην τσαρική Ρωσία του 19ου αιώνα (το θρυλικό έργο του Τολστόι κυκλοφόρησε το 1877).

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΡΕΝΙΝΕΣ

Η Κίρα Νάιτλι είναι η 13η κινηματογραφική ενσάρκωση της ηρωίδας του Τολστόι. Τον ρόλο αυτό τον έχουν παίξει ηθοποιοί- ιερά τέρατα. Πιο εντυπωσιακές είναι δύο περιπτώσεις: Η Γκρέτα Γκάρμπο είχε ερμηνεύσει 77 χρόνια πριν το ρόλο το 1935 στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Κλάρενς Μπράουν.

Το 1948 την διαδέχθηκε στο ρόλο μία άλλη μεγάλη ηθοποιός, η Βίβιαν Λι, η γνωστή Σκάρλετ Ο Χάρα στο «Όσα παίρνει ο άνεμος». Η συγκεκριμένη ταινία, του πολύ σημαντικού Γάλλου σκηνοθέτη Ζυλιέν Ντιβιβιέ, δεν εντυπωσιάζει μόνο για το όνομα της πρωταγωνίστριας, αλλά και για το γεγονός ότι ανάμεσα στα ονόματα των σεναριογράφων ξεχωρίζει αυτό του μεγάλου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ!

Τον ρόλο τον έχουν ερμηνεύσει στον κινηματογράφο και άλλες ερμηνεύτριες, όχι της ίδιας εμβέλειας, αλλά σημαντικές, όπως η Σοφί Μαρσό το 1997 σε σκηνοθεσία του Βρετανού σκηνοθέτη Μπέρναρντ Ρόουζ.

ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Η ΚΑΡΕΝΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΡΑ ΝΑΪΤΛΙ
Anna karenina2
Η Καρένινα του 2012 ήταν μια βρετανική παραγωγή, σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ, σε σενάριο του Τομ Στόπαρντ.Η ταινία απεικονίζει την τραγωδία της παντρεμένης αριστοκράτισσας Άννα Καρένινα και τη σχέση της με τον Κόμη Βρόνσκι. Πρωταγωνιστούν οι Κίρα Νάιτλι στο ρόλο της Άννα Καρένινα, Τζουντ Λο στο ρόλο του Αλεξέι Καρένιν και Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον στο ρόλο του Βρόνσκι. Επίσης συμμετέχουν οι Ντόμναλ Γκλίσον ως Κονσταντίν Λέβιν, Κέλι Μακντόναλντ, Ολίβια Γουίλιαμς, Μάθιου Μακφάντιεν, Μισέλ Ντόκερι και Τανίσθα Τσάτερτζι.

Η ταινία διαδραματίζεται το 1874 στην Ρωσία. Η Άννα Καρένινα έχει αποξενωθεί με το σύζυγό της, τον Αλεξέι Καρένιν και γοητεύεται από τον Κόμη Βρόνσκι. Τα “φτιάχνει” με τον Κόμη με αποτέλεσμα να απομονωθεί κοινωνικά, να περιθωριοποιηθεί και να αντιμετωπίσει μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα. Παράλληλα, βλέπουμε την ιστορία του Λέβιν, ενός φίλου του αδελφού της Άννα, του Ομπλόνσκι. Ο Λέβιν είναι ντροπαλός και σοβαρός άνδρας που έχει ταξιδέψει πέρα από την κλειστοφοβική υψηλή κοινωνία της Ρωσίας, αλλά επιστρέφει για να ζητήσει το χέρι της Κίτι.

Η Άννα Καρένινα του Τζο Ράιτ ξεχωρίζει σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες για δύο λόγους. Ο ένας είναι ο έντονα θεατρικός χαρακτήρας της ταινίας. «Υπάρχουν στιγμές που δεν είναι ξεκάθαρο αν βλέπουμε χαρακτήρες σε μια ιστορία ή ηθοποιούς πάνω στη σκηνή» γράφει ο Roger Ebert στην κριτική του.
Annakar
Ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι η ταινία ακολουθεί με μεγαλύτερη πιστότητα το πνεύμα του Τολστόι. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος στην κριτική στη Lifo για την Άννα Καρένινα είχε γράψει ότι “η αποκλειστικά ρομαντική απόδοση των άλλων μεταφορών απλούστευε κυνικά τον Τολστόι, αυτή εδώ βλέπει την Καρένινα δυναμική, ατελή, λάγνα, σύνθετη, και επιτέλους ενδιαφέρουσα.” Επίσης, μειώνεται η τάση να αποδίδονται όλα σε μια συνωμοσία της καταπιεστικής ανδροκρατούμενης κοινωνίας, η οποία περιθωριοποιεί και καταστρέφει την Άννα Καρένινα.

Μια άλλη διαφορά, η οποία φέρνει αυτή την ταινία πιο κοντά στον Τολστόι, είναι πως υπάρχει η ζωή του Λέβιν. Ο Λέβιν είναι ο τρίτος σημαντικότερος χαρακτήρας στο έργο του Τολστόι, αλλά συνήθως οι σκηνοθέτες επέλεγαν να τον εξαφανίζουν, γιατί ήθελαν να εστιάσουν στο ερωτικό δράμα της Καρένινα.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2012 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 9 Νοεμβρίου 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με προϋπολογισμό 49,7 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσε 8,7 εκατομμύρια δολάρια. Στις ΗΠΑ η ταινία έκανε συνολικές εισπράξεις 12,8 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως απέφερε κέρδη 68,9 εκατομμύρια δολάρια.

Οι κριτικές που πήρε η ταινία ήταν καλές. Ειδικά η Κίρα Νάιτλι απέσπασε πολλά θετικά σχόλια για την ερμηνεία της. Χαρακτηρίστηκε πανέμορφη, κομψή και ιδιαίτερα ώριμη για το παίξιμό της. Εκείνα που έκλεψαν την παράσταση (μεταφορικά και κυριολεκτικά) ήταν τα κοστούμια της Ζακλίν Ντουράν.

Η βρετανική αυτή ταινία έλαβε έξι υποψηφιότητες για BAFTA (καλύτερης βρετανικής ταινίας, φωτογραφίας του Σέιμους ΜακΓκάρβεϊ, σχεδιασμού παραγωγής των Σάρα Γκρίνγουντ & Κέιτι Σπένσερ, κοστουμιών Ζακλίν Ντουράν, μακιγιάζ και κομμώσεων της Ιβάνα Πρίμορακ και μουσικής του Ντάριο Μαριανέλι.

Επίσης έλαβε και 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ: φωτογραφίας του Σέιμους ΜακΓκάρβεϊ, σχεδιασμού παραγωγής των Σάρα Γκρίνγουντ & Κέιτι Σπένσερ, κοστουμιών Ζακλίν Ντουράν και μουσικής του Ντάριο Μαριανέλι.

Και στα Όσκαρ και στα Bafta η ταινία κέρδισε μόνο ένα βραβείο και μάλιστα στην ίδια κατηγορία: αυτή για τα καλύτερα κοστούμια. 

-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV

Περισσότερα από CINEMA