MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 Queer μικρού μήκους
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aespa World Tour in Cinemas
Animal
Back to Black
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Horrorant Film Festival – Νύχτες τρόμου 2024
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Mistaken for Strangers
Playtime
Poor Things
Shayda
Spy x Family Code: White (με υπότιτλους)
Stop making sense
Take a Trip
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Αδέσποτα κορμιά
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Αρθουρ ο βασιλιάς
Ασπιλη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Γυάλα
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Δύο φίλοι και ένας ασβούλης (μεταγλωττισμένη)
Εγώ, καπετάνιος
Εμφύλιος πόλεμος
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Ενθύμιον
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Μία και εγώ: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Μάμα Γκλόρια
Μετέωρο και Σκιά
Μη μου λες ψέματα
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Ο Μύλος και ο σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Ο καταδικασμένος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο τελευταίος ήρωας
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Σπίθα στη θάλασσα
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο
Το μπλε καφτάνι
Το περασμένο καλοκαίρι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Χάος
Χαίρε, Μαρία
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Χρήστος, το τελευταίο παιδί
Χωρίς οξυγόνο
Ψάχνοντας τον Sugar man

Retro Movies & TV 3: The Tudors

Ο Ερρίκος Τυδώρ ο Η στην ιστορία υπήρξε ένας πολύ βίαιος, αλλά και σημαντικός μονάρχης. Παντρεύτηκε 6 γυναίκες, εκτέλεσε δύο από αυτές (και πολύ κόσμο ακόμα), ξεκίνησε τον διαχωρισμό της Αγγλικανικής από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και είναι ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Α. Και πριν από μερικά χρόνια κέρδισε τη θέση του όχι μόνο στην ιστορία της Αγγλίας, αλλά και στην ιστορία της παγκόσμιας τηλεόρασης, όταν η ζωή του έγινε σίριαλ και μάλιστα πολύ πετυχημένο από την Showtime με τον τίτλο The Tudors.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Ερρίκος Η στις απεικονίσεις του δεν έδειχνε κανένας ωραίος άντρας. Όσο κι αν προσπάθησαν οι βασιλικοί ζωγράφοι της εποχής να τον κάνουν να δείχνει ομορφότερος, από δέος στο θεσμό της Μοναρχίας, δεν κατάφεραν τίποτα μπροστά σε αυτό που έκαναν οι παραγωγοί του σίριαλ The Tudors.
henry-VIII
Αυτοί έβαλαν πραγματικά έναν πολύ ωραίο άντρα, τον Τζόναθαν Ρις Μέγιερς, να ερμηνεύσει τη ζωή του έκλυτου και βίαιου βασιλιά της Αγγλίας, κάνοντας έτσι τον Ερρίκο να δείχνει στο έργο πολύ πιο όμορφος από όσο ήταν πραγματικά. Μάλιστα, υπάρχουν ιστορικά γεγονότα, στα οποία ο Ερρίκος ήταν μεγάλος σε ηλικία και χοντρός, ενώ ο Μέγερς δείχνει πολύ νεότερος και γοητευτικότερος. Η ιστορική πραγματικότητα έτσι έχασε, αλλά σίγουρα οι τηλεθεάτριες του σίριαλ κέρδισαν.

Ο δρόμος προς την επιτυχία

Η σειρά είναι δημιουργία του Μάικλ Χιρστ, για την εταιρεία Showtime. Η σιερά είχε σημαντικούς πρωταγωνιστές. Εκτός από τον Τζόναθαν Ρις Μέγιερς, εμφανίζονται πάρα πολλοί ηθοποιοί, μερικοί από τους οποίους πολύ σημαντικές μορφές, όπως ο Πίτερ Ο Τουλ, ο οποίος ερμήνευσε τον Πάπα της Ρώμης, ο Σαμ Νιλ στο ρόλο του Καρδινάλιου Γούλσι και ο Τζέρεμι Νόρθαμ ως Τόμας Μουρ.
01 henry cavill
Επίσης, νέοι ηθοποιοί έγιναν γνωστοί από το σίριαλ, όπως ο γοητευτικός Χένρι Κάβιλ, στο ρόλο του Τσαρλς Μπράντον, δούκα του Σάφολκ φίλου και συζύγου της αδερφής του Ερρίκου Η. Ο Κάβιλ έγινε αργότερα πασίγνωστός ως Man of Steel. Αλλά και η Νάταλι Ντόρμερ, ως Άννα Μπολέιν, έκανε σημαντική καριέρα στη συνέχεια σε ταινίες και σίριαλ. 

Η σειρά The Tudors έκανε πρεμιέρα την 1η Απριλίου του 2007. Ήταν το καλύτερο ντεμπούτο σίριαλ της Showtime μέσα σε τρία χρόνια. Στην πρεμιέρα του, το σίριαλ είχε κατά μέσο όρο 1,3 εκατ. τηλεθεατές. Την δεύτερη σεζόν τα πήγε ακόμα καλύτερα, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την τηλεθέαση, με τις κλιμακώσεις που γνώρισε με την εκτέλεση της Άννα Μπολέιν. Συνολικά, έφτασε τις 4 σεζόν και τελείωσε με το θάνατο του Ερρίκου του Η, χωρίς δηλαδή να διακοπεί πρόωρα.

Θεωρήθηκε από τον Τύπο ως ένα σίριαλ με πρωτόγονο αισθησιασμό, που ίσως οι κριτικοί να μην το αγαπήσουν, αλλά πολλοί θεατές θα το καταβροχθίσουν. Οι κριτικοί εκτίμησαν πάντως ότι εστίασε περισσότερο σε κόντρες για έρωτα και εξουσία, παρά σε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές πάνω σε σημαντικά θέματα της εποχής, απλοποιώντας πολύ τα ιστορικά γεγονότα, προκειμένου να το κάνουν πιο εξωστρεφές στο κοινό.

Εκτός από την επιτυχία της, η σειρά αποτέλεσε και πρότυπο για πολλές σειρές με θέμα τη ζωή μεγάλων Βασιλέων ή Βασιλικών οικογενειών. Η έμφαση στο σεξουαλικό, στην ίντριγκα, στα στοιχεία της σαπουνόπερας, έχουν διαποτίσει το είδος. Σίριαλ όπως οι Βοργίες , αλλά ακόμα και το τούρκικο σίριαλ Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής αντλούν πολλά στοιχεία από το The Tudors.

Διαφορές ανάμεσα στο έργο και την πραγματική ιστορία

Σε σχέση με το κατά πόσον ανταποκρίνονται τα όσα δείχνει το σίριαλ στην ιστορική πραγματικότητα, ο ίδιος σεναριογράφος της σειράς Χιρστ δήλωσε: «Η Showtime μου ανέθεσε να γράψω ένα ψυχαγωγικό έργο, μια σαπουνόπερα και όχι ιστορία…. Και θέλαμε οι άνθρωποι να το παρακολουθήσουν».

The-Tudors-the-tudors-31147009-1200-800

Από τις πολλές αλλαγές στα ιστορικά γεγονότα, αναφέρουμε μερικές μόνο, ενδεικτικά:

Η πρώτη σύζυγος του Ερρίκου, η Αικατερίνη της Αραγονίας, η οποία στο σίριαλ μοιάζει μητέρα του πρωταγωνιστή, στην πραγματικότητα ήταν μόλις 6 χρόνια μεγαλύτερη του. Επίσης, τα γεγονότα του χωρισμού του Ερρίκου με την Αικατερίνη, η σχέση του με την Άννα Μπολέιν και η σταδιακή αποστασιοποίηση του από τον Καθολικισμό πήραν πολύ περισσότερο χρόνο, για να συμβούν από όσο δείχνει η σειρά.

Η απόπειρα δολοφονίας της Άννα Μπολέιν κατά τη διάρκεια της στέψης της ήταν καθαρή μυθοπλασία, για να φανεί, όπως δήλωσε ο δημιουργός του σίριαλ «πόσο ο αγγλικός λαός τη μισούσε».

Τεράστιες ιστορικές ανακρίβειες υπάρχουν στο θέμα της αδερφής του Ερρίκου, που στο έργο ονομάζεται Μάργκαρετ. Η κοπέλα είναι σύνθεση των δύο πραγματικών αδερφών του Ερρίκου, της Μάργκαρετ και της Μαίρη. Η Μαίρη παντρεύτηκε τον Γάλλο Βασιλιά Λουδοβίκο τον 12ο – ο γάμος αυτός κράτησε 3 μήνες μέχρι το θάνατο του Γάλλου μονάρχη. Μετά παντρεύτηκε το Δούκα του Σόφολκ, Τσαρλς Μπράντον, με τον οποίο αποκτά 4 παιδιά. Στο έργο η Μαργαρίτα (η μία και μόνη αδερφή του Ερρίκου) παντρεύεται έναν ανύπαρκτο ιστορικά Πορτογάλο Βασιλιά, γέρο κι αηδιαστικό. Και μέσα σε λίγες μέρες η ερωτευμένη με τον Τσαρλς Μπράντον κοπέλα σκοτώνει τον άντρα της την ώρα που αυτός κοιμάται. Παντρεύεται μετά τον Μπράντον, παρά την αντίθετη γνώμη του Ερρίκου και αποκτά μαζί του μόνο ένα παιδί.

Ο θάνατος του καρδινάλιου Γούλσι είναι επίσης παραποιημένος. Ιστορικά θεωρείται ότι πέθανε από ασθένεια, ενώ πήγαινε προς ανάκριση. Στο σίριαλ παρουσιάζεται ότι η αρρώστια ήταν πρόσχημα, για να συγκαλυφθεί η αυτοκτονία του- κάτι που είναι η μέγιστη αμαρτία στην Καθολική Εκκλησία.

Ο Θωμάς Μουρ παρουσιάζεται να διατάζει την εξόντωση στην πυρά του Σάιμον Φις, ως αιρετικού. Στην πραγματικότητα ο Φις πέθανε στη φυλακή από βουβονική πανώλη.

Πραγματικό είναι το γεγονός του βιασμού και φόνου που διαπράττει ο ευνοούμενος του Βασιλιά Κουλπέπερ, αλλά συμβαίνει σε διαφορετικό χρόνο, από αυτόν που δείχνει το σίριαλ- πριν τον γάμο του Ερρίκου με τη νεαρή Κάθριν Χάουαρντ. Στη συνέχεια ο Κουλπέπερ τα φτιάχνει με την Κάθριν και το αποτέλεσμα είναι να εκτελεστούν και οι δύο.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιστορικές αυθαιρεσίες του σίριαλ. Πάντως, τα βασικά εγκλήματα και οι εκτελέσεις, που σφράγισαν τη βασιλεία του Ερρίκου, συνέβησαν και στην πραγματικότητα και στο σίριαλ.

-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV

Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b