MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
8 ½
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Animal
Anora
Baby
Banff Centre Mountain Film Festival World Tour 2025
Black Dog
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Fiction
Flow
Hedwig and the Angry Inch
Maria
Mauthausen
Mickey 17
O Κομφορμίστας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Pink Floyd At Pompeii – MCMLXXII
Star Wars: Επεισόδιο ΙII- Η Εκδίκηση των Σιθ
Take a Trip
The Brutalist
Until Dawn
Winona
Yu-Gi-Oh! Η σκοτεινή πλευρά των διαστάσεων (μεταγλωττισμένη)
Ένας απλός άνθρωπος
Έχω κάτι να πω
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Όνειρα ιλουστρασιόν
Αλπεις
Αλύγιστος Νίκος
Αμαρτωλοί
Αναμνήσεις ενός σαλιγκαριού
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Ασυνήθιστες φίλες
Δαχομέη
Είμαι ακόμη εδώ
Είμαι η Κούβα
Εβρος – Θολό τοπίο
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Εμείς: Μια ταινία για τον Bloody Hawk
Ερωτική επιθυμία
Ευρυδίκη Β.Α. 2037
Η Τζούλι μένει σιωπηλή
Η επαφή
Η θάλασσα μέσα μου
Η καρδιά του κτήνους
Η μάσκα του Διαβόλου
Η νέα χρονιά που δεν ήρθε ποτέ
Η ορχήστρα του αδερφού μου
Η πένθιμη παρέλαση των ρόδων
Η σιωπή
Ησυχία 6-9
Η φωτογραφία
Θεώρημα
Θολός βυθός
Ιστορία 52
Καγιάρα: Ηρωίδα των Ινκας (μεταγλωττισμένη)
Καμία άλλη γη
Καρκαλού
Κονκλάβιο
Κραυγές και ψίθυροι
Κρυστάλλινες νύχτες
Λάκης Παπαστάθης – Σε πρώτο πλάνο
Λίλο & Στιτς
Μ – Ο δράκος του Ντίσελντορφ
Μια μέρα, ένας έρωτας
Μια νύχτα με τα ζωόμπι (μεταγλωττισμένη)
Μια ταινία Minecraft (μεταγλωττισμένη)
Μια ταινία Minecraft (με υπότιτλους)
Μικρές Αφροδίτες
Μιλώντας για το τέλος
Νοσφεράτου
Ντανίλο Τρέλες: Ο φημισμένος Ανδαλουσιανός μουσικός
Ντελικατέσεν
Ο γύρος του κόσμου του μικρού Γκρίζλι (μεταγλωττισμένη)
Ο δράκουλας των Εξαρχείων
Ο ερασιτέχνης
Οικουμενική γλώσσα
Οι κυνηγοί
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ο λογιστής 2
Οντότητα
Ο πειρατής Μαυροδόντης και η κόμισσα του Γκρελ (μεταγλωττισμένη)
Ουγκέτσου Μονογκατάρι
Πριν το τέλος
Πρωινή περίπολος
Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα
Σε μια άγνωστη χώρα
Σμιλεμένες ψυχές
Σχετικά με τον Βασίλη…
Ταξίδι του μέλιτος
Τα χρώματα της ίριδος
Τελευταία πνοή
Το Παρίσι του Σουλεϊμάν
Το Χαμίνι
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το αγόρι
Το βλέμμα του Οδυσσέα
Το βράδυ υποχωρεί
Το κάστρο στον ουρανό
Το κακό
Το μετέωρο βήμα του πελαργού
Το μικρό μου Πάντα (μεταγλωττισμένη)
Το πάθος
Υπάρχω
Υπέροχες μέρες
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φαντάσματα από το παρελθόν
Χιονάτη (μεταγλωττισμένη)

Retro Movies & TV 2: Τιτανικός

Στο μυαλό μας ο Τιτανικός είναι η επιτομή της ταινίας καταστροφής, αφού απεικονίζει με εντυπωσιακά εφέ το πιο διάσημο ναυάγιο στην ιστορία. Επίσης, είναι ο ορισμός του ερωτικού μελοδράματος, με τον μεγάλο έρωτα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και της Κέιτ Γουίνσλετ να προκαλεί πλημμύρες δακρύων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι επίσης είναι η ταινία που μας έρχεται πρώτη στην σκέψη, όταν ακούμε τη λέξη blockbuster.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι o Τιτανικός είναι μια «καθαρόαιμη» ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΟΧΗΣ – η πιο πετυχημένη εμπορικά στην ιστορία του σινεμά. Ο Τζέημς Κάμερον κατάφερε να συνδυάσει τα ειδικά εφέ που βλέπουμε συνήθως σε ταινίες sci-fi ή σε περιπέτειες, με ένα πασίγνωστο ιστορικό θέμα. Πρόσθεσε κι έναν μεγάλο, αλλά αδικαίωτο έρωτα, ανάμεσα σε δυο ανθρώπους διαφορετικών τάξεων. Και το αποτέλεσμα ήταν μια επιτυχία τόσο επική, όσο και το ίδιο το έργο.

ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ!

Το υπερωκεάνιο Τιτανικός ήταν στην εποχή του (1912) ένα «θαύμα» της ναυπηγικής με υπέρμετρη πολυτέλεια. Το σέρβις και το φαγητό που πρόσφερε στους επιβάτες της Α’ θέσης, ήταν πολύ πλουσιότερο και από τα αντίστοιχα των σύγχρονων ξενοδοχείων 5 αστέρων. Γι’ αυτό και είχε προσελκύσει πολλούς αριστοκράτες. Χαρακτηριζόταν και ως το “αβύθιστο πλοίο”, και τούτο διότι ουσιαστικά ήταν δύο πλοία, το ένα εντός του άλλου.

Ωστόσο το «αβύθιστο πλοίο» στις 23:40 της 14ης Απριλίου 1912, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό και βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, στις 02:20 της 15ης Απριλίου. Η βύθισή του παρέσυρε στο θάνατο γύρω στους 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. Σήμερα κανένας από τους 700 επιζώντες δεν βρίσκεται στη ζωή. Η τελευταία επιζήσασα από το ναυάγιο, Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαΐου 2009, σε ηλικία 97 ετών.

                           titanic-sinking
Αυτήν την τραγική, αλλά και συναρπαστική ιστορία ανέλαβε να κάνει ταινία ο Τζέιμς Κάμερον. Ο σκηνοθέτης είχε ανέκαθεν αγάπη για τα ναυάγια. Και ο Τιτανικός, όπως είπε «είναι το Έβερεστ των Ναυαγίων».

Πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ, δύο νεαρών επιβατών από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που ερωτεύονται πάνω στο πλοίο. Οι δύο αυτοί κεντρικοί ήρωες είναι πλασματικοί.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1995. Πραγματοποιήθηκε η ανακατασκευή του πλοίου, ενώ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδημιούργησαν το βύθισμα. Ο Τιτανικός κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 1997 και αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία όλων των εποχών μέχρι τότε και για 12 χρόνια. Το τραγούδι της Σελίν Ντιόν, ο έρωτας του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και της Κέιτ Γουίνσλετ, τα συγκλονιστικά εφέ της ταινίας, δημιούργησαν έναν αντίκτυπο που σφράγισε την εποχή της ταινίας.

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΣΚΑΡ
Titanic
-Η ταινία των 20th Century Fox και Paramount Pictures ήταν μέχρι τότε η πιο ακριβή παραγωγή που έγινε ποτέ με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια δολάρια.
– Ο Τιτανικός έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με συνολικές εισπράξεις 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη και στην κυκλοφορία της σε dvd. Τον τίτλο αυτό κράτησε για 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του Κάμερον, Avatar, που την ξεπέρασε (2,78 δισ. δολάρια).
– Προτάθηκε για 14 Όσκαρ κερδίζοντας 11, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.
-Το Soundtrack του Τιτανικού κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου 1997 από την Sony Classical. Mε την τεράστια επιτυχία της ταινίας, το soundtrack σκαρφάλωσε στην 1η θέση των charts σε 21 χώρες και πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ξεχωρίζει φυσικά το “My Heart Will Go On“, το τραγούδι που ερμήνευσε η Σελίν Ντιόν, σε μουσική του Τζέιμς Χόρνερ και σε στίχους του Γουίλ Τζένινγκς. Το τραγούδι κατέκτησε την κορυφή σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Έγινε το πιο επιτυχημένο single στην καριέρα της Ντιόν, ένα από τα πιο εμπορικά singles όλων των εποχών και το εμπορικότερο για το 1998. Βραβεύτηκε με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού, καθώς και με Grammy τραγουδιού της χρονιάς.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
titanic 1862815c
-Θυμόμαστε όλοι την ασπρόμαυρη ζωγραφιά με την Κέιτ Γουίνσλετ γυμνόστηθη, την οποία υποτίθεται δημιούργησε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ταινία. Όμως ο ζωγράφος του σκίτσου δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον Τζέιμς Κάμερον! Μάλιστα, η ζωγραφιά αυτή πουλήθηκε σε δημοπρασία, φτάνοντας το ποσό, σύμφωνα με εικασίες (αφού η τιμή της δεν δημοσιοποιήθηκε) των 16 χιλιάδων δολαρίων.

– Μια τεράστια κινηματογραφική επιτυχία απαιτεί θυσίες. Τα γυρίσματα ήταν μια επίπονη εμπειρία για τους συντελεστές, κάτι που έδωσε στον Κάμερον τη φήμη του πιο τρομακτικού ανθρώπου στο Χόλυγουντ. Θεωρήθηκε ένας αδιάλλακτος, σκληρός τελειομανής και ξεφωνίζων με 300 ντεσιμπέλ με ένα μεγάφωνο και ένα γουόκι τόκι.

– Τα νεύρα από την ένταση των γυρισμάτων ήταν πολύ μεγάλα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια γυρισμάτων, ένα μέλος του συνεργείου θύμωσε τόσο πολύ, που έριξε παραισθησιογόνο PCP στη σούπα που ο Κάμερον και άλλα μέλη έφαγαν κάτι το οποίο έστειλε πάνω από 50 ανθρώπους στο νοσοκομείο.Ο Κάμερον κατάφερε να κάνει εμετό πριν το ναρκωτικό δράσει.

– Η Κέιτ Γουίνσλετ δεν γλίτωσε τα ατυχήματα. Έσπασε ένα κόκαλο στον αγκώνα της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και ανησυχούσε ότι θα πνιγόταν στη γεμάτη με νερό δεξαμενή, στην οποία θα βυθιζόταν το πλοίο.

-Τα γυρίσματα είχε προγραμματιστεί να κρατήσουν 138 ημέρες αλλά τελικά κράτησαν 160. Πολλοί ηθοποιοί πάθανε κρυολόγημα, γρίπη ή μολύνσεις του νεφρού μετά από ώρες μέσα στο νερό, συμπεριλαμβανομένης και της Γουίνσλετ.

-Το κόστος των γυρισμάτων της ταινίας ξεπέρασε τον προϋπολογισμό και έφτασε τα 200.000.000 δολάρια. Τα στελέχη της Fox πανικοβλήθηκαν και πρότειναν την αφαίρεση μιας ώρας από τη συνολικά τρίωρη ταινία. Ο Κάμερον αρνήθηκε, λέγοντας στη Fox, “Θέλετε να μικρύνετε την ταινία μου; Θα πρέπει να με απολύσετε! Θέλετε να με απολύσετε; Θα πρέπει να με σκοτώσετε!” 

Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV

Περισσότερα από CINEMA