MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

7 τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα

Ο χειμώνας έφτασε για τα καλά και πριν αρχίσουμε να βγάζουμε παπλώματα, χαλιά και θεμοφόρες, πρέπει να γεμίσουμε τη δεξαμενή με πετρέλαιο. Πριν όμως την φουλάρουμε, ας δούμε 7 φτηνές, απλές και εναλλακτικές λύσεις για να την βγάλουμε πιο οικονομικά.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη
Πόρτες:
Είναι γνωστό και σαφές. Όταν οι πόρτες των δωματίων -που δεν χρησιμοποιείτε- παραμένουν κλειστές, μονώνεται η θερμότητα του σπιτιού. Tip: Τοποθετήστε ειδικά αυτοκόλλητα στις χαραμάδες.  

Χαλιά:
Ο πιο γνωστός τρόπος για να παραμένει το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα είναι φυσικά τα χαλιά. Κι όμως, η απώλεια της θερμότητας σε ένα γυμνό πάτωμα είναι φτάνει περίπου το 10%. Tip: Οι φλοκάτες είναι ιδανική επιλογή

Καλοριφέρ:
Φροντίστε κάθε χρόνο να καθαρίζετε το καλοριφέρ σας. Αν η διάταξη του σπιτιού σας καλύπτει με έπιπλα κάποιο από τα καλοριφέρ, αλλάξτε την. Ό,τι τοποθετείται μπροστά από το καλοριφέρ εμποδίζει τα κύματα θερμότητας να απλωθούν στο χώρο. Tip: Τοποθετήστε πίσω από το καλοριφέρ σας αλουμινόχαρτο ώστε να επωφεληθείτε όλη τη θερμότητα. Το αλουμινόχαρτο αντανακλά όλη τη ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού χωρίς απώλειες.

Κουρτίνες:
Αγοράστε κουρτίνες με χοντρή ύφανση. Όπως είναι λογικό οι “βαριές” κουρτίνες περιορίζουν την απώλεια της θερμότητας από τα κουφώματα και τις επιφάνειες των παραθύρων. Αυτή η λύση είναι ιδανική αν το σπίτι σας είναι παλιό και δεν έχει αλουμίνια. Tip: Αγοράστε επίσης ειδικές μονωτικές ταινίες ώστε να περιορίσετε περισσότερο την απώλεια θερμότητας.

Τζάκι:
Όσο παράλογο και να ακούγεται, αν τοποθετήσετε μπροστά από το αχρησιμοποίητο τζάκι σας το ειδικό κλείστρο, εξοικονομείται το 15% της θερμότητας του σπιτιού σας. Tip: Μπορείτε να αγοράσετε και ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας. Θυμηθείτε να το αφαιρέσετε όταν θελήσετε να ανάψετε το τζάκι.

Κλιματιστικά:
Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό και όχι καλοριφέρ, φροντίστε οι περσίδες “κοιτούν” προς τα κάτω, ώστε ο ζεστός αέρας να κατευθύνεται αντίθετα. Tip: Καθαρίσετε τα κλιματιστικά σας και το χειμώνα. 

Θερμοστάτης:
Πολλοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι συχνές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας αυξάνουν την κατανάλωση. Για όσους φοβούνται πως πρόκειται για ένα μύθο τα στοιχεία της έρευνας της WWF -στο πλαίσιο της εκστρατείας Eco2nomy- τους καθησυχάζουν. Σύμφωνα με την έρευνα, συμφέρει να παραμένει ανοιχτό το καλοριφέρ -ιδανική θερμοκρασία είναι 16° C- ακόμα και όταν λείπετε από το σπίτι. Τip: Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν πως η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 1° C επιφέρει εξοικονόμηση έως και 10%. Για παράδειγμα: η κατανάλωση σας στοιχίζει 300 ευρώ, αν κατεβάσετε τον θερμοστάτη μόλις 1 μονάδα η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 30 ευρώ.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b