MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πάμε λαϊκή; Βασικές συμβουλές και οδηγός εποχικότητας φρούτων και λαχανικών!

Η λαϊκή δεν είναι πια ούτε αποκλειστικά χώρος συνάντησης συνταξιούχων, ούτε καμιά “χιπστερομόδα”. Στην εποχή της οικονομικής ανέχειας, “επιβάλλεται” να προμηθευόμαστε τα βασικά διατροφικά αγαθά από τη λαϊκή, σε καλύτερες τιμές. Αν είσαι καινούργιος στο “σπορ”, καλό είναι να ξέρεις δυό-τρία βασικά πράγματα για τα ψώνια από τη λαϊκή. Φοιτητή, εργαζόμενε, οικογενειάρχη, συνταξιούχε, σημείωνε…:από την Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Τι ώρα είναι καλύτερο να πάω;
Εξαρτάται ποια είναι η προτεραιότητά σου. Αν θες να προλάβεις τα πιο φρέσκα και “άθικτα” προϊόντα, πήγαινε όσο πιο πρωί μπορείς. Αν ο σκοπός σου είναι να ψωνίσεις πολύ φθηνά, και δεν έχεις άλλες υποχρεώσεις, πήγαινε μεσημέρι, όταν οι παραγωγοί χαμηλώνουν τις τιμές για να “ξεπουλήσουν”.

Πού πάω και πόσους πάγκους πρέπει να δω;

  • Αν έχεις άνεση χρόνου, περπάτα τη λαϊκή σε όλο το μήκος της, και σημείωσε στο μυαλό σου ή σε ένα μπλοκάκι τιμές και ποιότητα. Αν βιάζεσαι, απλά ρίξε μια γρήγορη ματιά με τα ίδια κριτήρια σε μερικούς πάγκους, και προσπάθησε τουλάχιστον να μην αγοράσεις πιο ακριβά απ’ ό,τι στο σουπερμάρκετ.
  • Ένας άλλος “μπούσουλας” (αν και όχι πάντα αξιόπιστος), είναι το πόσοι αγοράζουν από έναν συγκεκριμένο πάγκο. Αν δεις κάπου κόσμο, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Είτε επειδή ξέρουν την ποιότητά του και ψωνίζουν από αυτόν, είτε επειδή έχει χαμηλότερη τιμή, είτε για κάτι άλλο, πιθανότατα θετικό.
  • Επίσης χαμηλότερη τιμή δεν σημαίνει πάντα χαμηλότερη ποιότητα. Μπορεί ένας παραγωγός να βλέπει ότι δεν έχει την κίνηση που θα επιθυμούσε και να χαμηλώσει τις τιμές για να προσελκύσει πελάτες.
laiki14
Τι να πάρω και πώς καταλαβαίνω τι είναι αγνό και φρέσκο;
Ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος αν ένα προϊόν είναι καλής ποιότητας ή “μάπα”, αλλά τουλάχιστον μείωσε όσο γίνεται τις πιθανότητες για κακές επιλογές.

  • Καταρχάς πρέπει να κάνεις λίγο homework για την εποχικότητα, δηλαδή για το ποια φρούτα και λαχανικά ευδοκιμούν την εκάστοτε εποχή. Δεν λέμε ότι αν πάρεις κάτι εκτός σεζόν, που θα είναι ενισχυμένο με αρκετά φυτοφάρμακα, θα αρρωστήσεις σώνει και καλά. Απλά ουσιαστικά το μόνο που κερδίζεις έτσι, είναι κάποιες θερμίδες για ενέργεια και όχι θρεπτικά συστατικά, τη στιγμή που έχεις εξίσου γευστικές και θρεπτικές επιλογές σε εποχικά προϊόντα.*
  • Αν σε κάποιο πάγκο προσφέρεται δείγμα, δοκίμασέ το. Τις περισσότερες φορές είναι ενδεικτικό του συνολικού προϊόντος.
  • Επίσης όταν κάτι φαίνεται “λεκιασμένο” και με εξωτερικά “ψεγάδια”, δεν σημαίνει πάντα πως είναι και σκάρτο. Με τον καιρό και τις δοκιμές, θα μάθεις σε ποια προϊόντα δεν έχει σημασία η εμφάνιση. Αν έχεις εντοπίσει κάποιον παραγωγό τα προϊόντα του οποίου είναι πάντα εντάξει, δοκίμασε να πας στη λαϊκή μεσημέρι, μήπως πετύχεις τα φαινομενικά “ταπεινά” του κομμάτια σε ακόμα καλύτερη τιμή. Το πιθανότερο είναι να ανήκουν στην ίδια σοδειά με τα πιο “καλαίσθητα” κομμάτια που έχουν πουληθεί, και να αποδειχθούν εξίσου καλά.

Τι ποσότητες να αγοράσω;
Ωραία η λαϊκή, αλλά μην παρασυρθείς βλέποντας την ποικιλία και τις τιμές. Όπως και στο σουπερμάρκετ, αγόρασε μόνο όσα χρειάζεσαι και όσα θα χρησιμοποιήσεις μέχρι την επόμενη φορά που υπολογίζεις να ξαναπάς. Αν σκοπεύεις να βάλεις πράγματα στην κατάψυξη, τότε ουσιαστικά ακυρώνεις την επιλογή της λαϊκής, το νόημα της οποίας είναι η φρεσκάδα.

Κάνε και αγορές άλλων ειδών, δεν είναι ντροπή
Στη λαϊκή δεν θα βρεις μόνο φρούτα και λαχανικά. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και για άλλα πράγματα, όπως ρούχα, παιχνίδια, λευκά είδη, φυτά. Εξάλλου απόδειξη θα πάρεις. Εκτός αν προτιμάς να δίνεις συνέχεια παραπάνω χρήματα για made in China εμπορεύματα που τους κόλλησαν μια “μουράτη” ετικέτα.

laiki13

Φτιάξε διάθεση
Δες τη λαϊκή σαν ένα κοινωνικό highlight. Μην δυσανασχετείς με την πολυκοσμία και με το “μποτιλιάρισμα” από τα καρότσια, και μην το βλέπεις ως αγγαρεία. Η λαϊκή αγορά ήταν ανέκαθεν τόπος συνάντησης των κατοίκων μιας συνοικίας, μια υπαίθρια έκθεση όχι μόνο προϊόντων αλλά και ανθρωπότυπων. Πολλοί Έλληνες την “ξεχάσαμε” για λίγο, χάνοντας όχι μόνο οφέλη για την τσέπη και την υγεία μας αλλά και για την κοινωνικότητά μας. Αγόρασε λοιπόν ένα chic urban καρότσι -θα βρεις πλέον πολλά σε διάφορα καταστήματα- ή μια cool shopping bag ώμου για να μην επιβαρύνεις πολύ το σώμα σου όταν δεν παίρνεις το αυτοκίνητο. Αν έχεις ποδήλατο, ακόμα καλύτερα, πήγαινε με αυτό! Στη λαϊκή παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου, βγάλε φωτογραφίες για σένα και για τα social media, βοήθησε έναν ηλικιωμένο. Καλαμπούρισε με τους πωλητές που διαφημίζουν την πραμάτεια τους και ρώτα τους αγαπημένους σου παραγωγούς τι κάνει η οικογένεια. Να δεις που κάθε φορά θα σε περιμένουν χαμογελαστοί και θα διαλέγουν για σένα τα καλύτερα! 

*Σε αυτό το link θα βρεις τους πίνακες της Greenpeace για την εποχή κατά την οποία ευδοκιμεί κάθε φρούτο και λαχανικό:
http://www.greenpeace.org/greece/Global/greece/image/2013/gmo/Epoxikotita-chart-WEB.pdf

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b