MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Χρονιά πολλά Mick!- 70 χρόνων έγινε ο θρυλικός frontman των Rolling Stones

Ο θρυλικός Mick Jagger, ο frontman των Rolling Stones, που μαζί με τους Beatles είναι τα δύο μεγαλύτερα συγκροτήματα του 20ου αιώνα, έκλεισε τα 70! Μετά από 50 χρόνια έχει την ίδια δουλειά από τότε που ήταν 19 χρόνων.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Mick Jagger γεννήθηκε σαν σήμερα στις 26 Ιουλίου 1943- μέσα δηλαδή στην παράνοια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Γιος ενός άγγλου δασκάλου και μιας αυστραλής κομμώτριας, ενεργού μέλους του συντηρητικού κόμματος στην Αγγλία, τίποτα δεν προδίκαζε την τρελή πορεία ενός από τους μεγαλύτερους σταρ που ανέδειξε η ροκ και γενικότερα το μουσικό στερέωμα.

Μετά όμως τον πόλεμο ήρθε το Baby Boom. Η δεκαετία του 60 αμφισβήτησε όλες τις καθιερωμένες αξίες της Δυτικής κουλτούρας και το κίνημα του ροκ ήρθε να ταρακουνήσει συθέμελα τους νέους της εποχής. Το 1961 ο Jagger παράτησε το σχολείο και μαζί με τον φίλο του Κeith Richards και τον κοσμοπολίτη και πολυτάλαντο Brian Jones, σχημάτισαν μια μπάντα στην οποία έπαιζαν μπλουζ- ένα μουσικό είδος, το οποίο λάτρευαν. Έπαιζαν τότε χωρίς λεφτά.

Η ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΩΝ STONES
Mick-Jagger-and-ABA-English
Η πρώτη εμφάνιση του group με το όνομα Rollin’ Stones τον Ιούλιο του 1962. Αργότερα άλλαξαν ελαφρώς το όνομα σε The Rolling Stones. Από το 1963 άρχισαν να γίνονται γνωστοί. Ήταν οι αντί- Beatles, τα κακά παιδιά. Το σλόγκαν «θα άφηνες την κόρη σου να παντρευτεί έναν Rolling Stone» τα λέει όλα. Σε μια εποχή που οι έφηβοι ήθελαν να κάνουν από ιδεολογία το αντίθετο από όσα τους έλεγαν οι γονείς τους, αυτό το σλόγκαν πραγματικά απογείωσε το image της μπάντας, της οποίας το sex, drugs, rock n roll στυλ τους θεοποίησε στα μάτια των νέων της εποχής.

Ο Jagger είχε πει το 1992 στο Vanity Fair: «Δεν προσπαθούσα να κάνω τον επαναστάτη εκείνες τις μέρες. Απλά ήμουν ο εαυτός μου.»

Οι επιρροές τους από την spiritual μουσική και τα μπλουζ, άρχισαν να συνδυάζονται με ποπ κομμάτια, όπως το πρώτο τους διεθνές hit, “(I Can’t Get No) Satisfaction” (1965). Ήταν η εποχή που Jagger και Richards άρχισαν να παίρνουν τα ινία της μπάντας από τον Brian Jones, που ήταν πιο αφοσιωμένος μουσικά στο μπλουζ ύφος.

Μαζί με τις μεγάλες επιτυχίες, ήρθαν και οι περιπέτειες με την αστυνομία. Το 1967, Jagger και Richards συνελήφθησαν με κατηγορίες για ναρκωτικά. Το μεγαλύτερο σοκ πάντως ήρθε το 1969, όταν βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του ο Brian Jones, που είχε μεγάλο πρόβλημα πλέον κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών. Ο μουσικός που έπαιζε 29 όργανα και επηρέασε όσο λίγοι την μουσική της εποχής του, ήταν ήδη αποξενωμένος από τους Stones, όπου κυριαρχούσαν πια οι Jagger και Richards. Ο θάνατος του πάντως ήρθε σαν σοκ.

Μαζί με την μουσική του καριέρα, στα τέλη του 1960, ο Jagger ξεκίνησε την υποκριτική (πρωταγωνιστώντας στις ταινίες Performance και Ned Kelly) και άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις.
Mick Jagger 1970
Στην δεκαετία του 70 με τις glam rock επιρροές αλλά και την επιστροφή στα μπλουζ, η επέλαση του Jagger και των Rolling Stones συνεχίσθηκε. Ουσιαστικά τις δεκαετίες 60 και 70 χτίστηκε ο θρύλος του συγκροτήματος, που ακόμα και σήμερα καταφέρνει και γεμίζει στάδια. Τότε γράφτηκαν δεκάδες αξεπέραστα κομμάιτα, όπως She’s A Rainbow, Under My Thumb, Can’t You Hear Me Knocking, Angie, Paint It, Black, Play with Fire και πολλά ακόμα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

Από την ζωή του Jagger πέρασαν πολλές γυναίκες (και ίσως και μερικοί άντρες). Ο διάσημος τραγουδιστής έκανε επτά παιδιά με 4 γυναίκες. Επίσης, από την ζωή του πέρασαν πάρα πολλές ερωμένες. Πάρα πολλά ονόματα έχουν περάσει από την ζωή του, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν η Marianne Faithfull, και πολλές άλλες καλλονές της παλιάς εποχής. Και στις σύγχρονες σταρ όμως ο Jagger έχει ρίξει δίχτυα, καθώς ακόμα και η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας Carla Bruni, αλλά και η Angelina Jolie είχαν ερωτικές σχέσεις με τον γερόλυκο της ροκ.
jagger
Παντρεύτηκε την Jerry Hall (μετά από μακροχρόνια σχέση) το 1990. Βγαίνανε από το 1977 και κάνανε μαζί 3 παιδιά. Το ζευγάρι χώρισε το 1999.

Στις αρχές του 2009, έγινε μέλος στο ηλεκτρονικό συγκρότημα ονόματι SuperHeavy. Κι εκεί δεν έλειψαν οι κόντρες με την τραγουδίστρια Joss Stone, την οποία ο Jagger κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του.

Ακόμα περισσότερο δοκιμάσθηκαν οι σχέσεις του και η πολύχρονη φιλία του με τον Keith Richards, ο οποίος σε αυτοβιογραφία του τον χαρακτήριζε πριμαντόνα και ομολογούσε ότι δεν τον άντεχε. Αργότερα ο Richards ζήτησε συγνώμη για τα προσβλητικά που έγραψε για τον Jagger. 

Αυτός όμως είναι ο Mick με τα καλά του και τις παραξενιές του. Ένας από τους μεγάλους της ροκ, ο οποίος , χάρη στο ταλέντο και την δυναμική φυσιογνωμία του πάνω στην σκηνή είναι ο απολύτως διαχρονικός θρύλος της μουσικής. Μάλιστα για την προσφορά του έλαβε και τον τίτλο του sir το 2003.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b