MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

΄Επρεπε να είναι πιο προσεκτική η Kate!

Σάλος έγινε με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το γαλλικό περιοδικό Closer που δείχνουν την πριγκίπισσα Kate να κάνει μπάνιο με τον William βγάζοντας το πάνω μέρος του μαγιό της κι εκθέτοντας το στήθος σε δημόσια σε βεράντα ιδιωτικής τους οικίας στην Γαλλία, κατά τη διάρκεια διακοπών. Το γαλλικό έντυπο, ποντάροντας στην δημοσιότητα που θα κέρδιζε με αυτό το υλικό, το οποίο έβγαλε παπαράτσι με μακρινή φωτογραφία, δημοσίευσε τις φωτογραφίες, αποδεικνύοντας ότι το γυμνό στήθος ενός μέλους της αγγλικής βασιλικής οικογένειας δεν είναι πλέον ταμπού.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ήταν αναμενόμενο να δημιουργηθεί παγκόσμιος σάλος, ο οποίος κινείται σε τρία επίπεδα: το ένα είναι το γαργαλιστικό και ηδονοβλεπτικό της υπόθεσης, του τύπου “Α, η Πριγκίπισσα Kate topless!” Το δεύτερο είναι το σκανδαλολογικό, που συνδυάζει μοιραία αυτό το σκάνδαλο με τις φωτογραφίες του Harry. Δύο σκάνδαλα για τη βασιλική οικογένεια, σε τόσο σύντομο διάστημα; Πόσα πλήγματα θα αντέξει ακόμα αυτός ο κακόμοιρος θεσμός. Και το τρίτο είναι το ανθρώπινο, που βλέπει την Kate σαν θύμα των κίτρινων εντύπων και των παπαράτσι. Συνδέει την ατυχία της με την Lady D, η οποία σκοτώθηκε επίσης στην Γαλλία, κατά τη διάρκεια ανθρωποκυνηγητού από παπαράτσι.

Η υπόθεση είναι χαμένη για το περιοδικό, καθώς η βασιλική οικογένεια θα ρίξει ό,τι καλύτερο υπάρχει στη Γαλλία από πλευράς νομικής εκπροσώπησης, ενώ και οι νόμοι για τα προσωπικά δεδομένα στη Γαλλία είναι αυστηροί. Ωστόσο, η ουσία της υπόθεσης είναι πως όταν κάποια είναι τόσο διάσημο μέλος της πιο μιντιακής βασιλικής οικογένειας στον κόσμο και βγαίνει σε μία βεράντα που βλέπει σε δημόσιο δρόμο topless, νομίζω ότι πάει γυρεύοντας. Δε λέω ότι το ήθελε- προφανώς της κάνει ζημιά αυτή η φωτογραφία. Αλλά είναι… εγκληματική αμέλεια. Σιγά μην της τη χάριζε ο παπαράτσι. Και ένα γαλλικό περιοδικό (είναι γνωστή η αντιπάθεια των Γάλλων για τη βασιλεία και για τους Άγγλους), ενήργησε όπως και το ιντερνετικό TMZ στην περίπτωση του Harry, χωρίς να ασχοληθεί με το κατά πόσο θα τρωθεί το κύρος του θεσμού της βασιλείας στη Μεγάλη Βρετανία.

Βλέπουμε ακόμα πως στην περίπτωση του Harry, ο οποίος ήταν όντως σε κλειστό χώρο, όταν έβγαλε τα ρούχα του, δεν υπήρξε ανάλογο κύμα συμπάθειας. Υπήρξαν βέβαια πολλοί φαν του πρίγκιπα, που τα πέταξαν στο internet, αλλά αυτό ήταν μάλλον στο πλαίσιο του χαβαλέ. Βέβαια, ο Harry είχε δώσει δικαιώματα και στο παρελθόν, ενώ δεν είναι στο πλευρό κάποιας νόμιμης συζύγου, αλλά με μια παρέα αγνώστων, με τους οποίους έπαιζε strip μπιλιάρδο. Την Kate την αγαπούν περισσότερο, γιατί δείχνει πιο σεμνή και ταπεινή. Είναι όμορφη και απλή και η ενσάρκωση του ονείρου κάθε γυναίκας (ή των περισσότερων) που παντρεύτηκε το βασιλόπουλο.  Επίσης ήταν μαζί με τον άντρα της topless, όχι με κάποια τρελοπαρέα άγνωστων μεθυσμένων γλεντζέδων. Την ηλιοθεραπεία της έκανε η κοπέλα!

Όμως, ηλιοθεραπεία ή γλέντι, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αν μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας τα πετάξει και το απαθανατίσει ο φακός, το θέμα θα βγει και θα κάνει παγκόσμιο σάλο. Ήδη ο Μπερλουσκόνι- άλλος αδίστακτος εκδότης- ετοιμάζει σε δικό του περιοδικό 26σέλιδο αφιέρωμα στα… γυμνά της Kate με τον τίτλο “η Βασίλισσα είναι γυμνή”. Το περιοδικό φέρνει κι άλλον πονοκέφαλο στην Αγγλική Μοναρχία, αλλά καλό είναι να λειτουργήσει και σαν υπενθύμιση. Στην εποχή μας, μια εποχή των εικόνων, αν ο Βασιλιάς (ή η Βασίλισσα) είναι γυμνός-ή, κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει ότι είναι ντυμένος (όπως συνέβη στο γνωστό παραμύθι).

Έχουν υπάρξει αυτοκράτορες (όπως στην Ιαπωνία), τους οποίους ο κόσμος προσκυνούσε, αλλά δεν τολμούσε καν να τους κοιτάξει. Το πλήθος στεκόταν γονατιστό και με το πρόσωπο κολλημένο στο έδαφος, ενώ ο Βασιλιάς του κυκλοφορούσε στο δρόμο καβάλα σε άλογο, κάνοντας την βόλτα του. Σήμερα, αυτό το πράγμα είναι αδιανόητο. Ο Βασιλιάς έχει μια αίγλη, αλλά θεωρείται άνθρωπος, όχι Θεός. Επίσης, όλες οι βασιλικές οικογένειες- όπου έχουν παραμείνει- έχουν χάσει την πολιτική τους ισχύ. 

Και στην Αγγλία ο θεσμός της Μοναρχίας έχει στις μέρες μας τουριστική αξία κυρίως. Και σε συμβολικό επίπεδο χάνει μέρος της αίγλης του. Το παράδοξο είναι πως ό,τι χάνει σε αίγλη, το κερδίζει σε προβολή από τα ΜΜΕ- θετική, αρνητική ή ουδέτερη. Ίσως ποτέ η βασιλική οικογένεια να μην ήταν πιο προβεβλημένη, καθώς ποτέ δεν έδινε και τόσα δικαιώματα όσο σήμερα. Αλλά δεν υπάρχει και έλεος από τα ΜΜΕ πια. Η εποχή του σεβασμού έχει παρέλθει και οι γόνοι βασιλικών οικογενειών και οι σύντροφοί τους θα πρέπει να συμβιβαστούν με αυτό και να είναι πιο προσεκτικοί.

Γιώργος Σμυρνής


Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b