MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ξεπέρασαν σε πωλήσεις και τον Harry Potter οι Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι

Η τριλογία Fifty Shades (Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι) ξεπέρασε σε πωλήσεις ακόμα και τον Harry Potter στην Αγγλία, δείχνοντας ότι οι μαμάδες που θέλουν κάτι πικάντικο να διαβάσουν, είναι τελικά ισχυρότερο αναγνωστικό κοινό από τα παιδιά τους. Βέβαια, στις μαμάδες λογικά θα πρέπει να προσθέσουμε κι αρκετές από τις κόρες- από κάποια ηλικία και πάνω- κάτι που δείχνει ότι και το target group της κίνκυ τριλογίας είναι μεγαλύτερο από εκείνο του έφηβου μάγου.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το λεγόμενο “πορνό της μαμάς” E.L. James έφτασε τα 4 εκατομμύρια πωλήσεις, όπως δείχνουν στοιχεία του internet, από τον Μάρτιο, κάνοντας την συγγραφέα του την πιο ευπώλητη στην ιστορία του Amazon. Ιδίως το πρώτο μυθιστόρημα, το Fifty Shades of Grey, το οποίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, ως Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι, από τις εκδόσεις Πατάκη, έχει περάσει σε πωλήσεις το Harry Potter And The Deathly Hallows (στα ελληνικά “Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου”, εκδ. Ψυχογιός), το τελευταίο βιβλίο της σειράς Harry Potter με αναλογία μεγαλύτερη του 2 προς 1!

Ειδικοί του χώρου των εκδόσεων στην Αγγλία τονίζουν ότι αν ο Harry Potter ήταν το λογοτεχνικό φαινόμενο της προηγούμενης δεκαετίας, η τριλογία Fifty Shades είναι το αντίστοιχο φαινόμενο της τρέχουσας δεκαετίας. Πάντως, οφείλουμε να κάνουμε μία διευκρίνηση: και οι δύο σειρές βιβλίων είναι λογοτεχνικά φαινόμενα σε επίπεδο πωλήσεων και όχι σε επίπεδο λογοτεχνικής ποιότητας. Η μία σειρά αναδεικνύει την εμπορική δύναμη του φανταστικού και η άλλη την αντίστοιχη δύναμη της πορνογραφίας, με τα φίλτρα που έχουν μπει, ώστε να απευθύνονται σε μαζικά, αλλά εστιασμένα target group (στα παιδιά ο Harry Potter, στις γυναίκες το Fifty Shades), αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φαντασίας των δύο βρετανίδων συγγραφέων.

Όπως φαίνεται, η καρδιά της εμπορικής λογοτεχνίας αυτήν την περίοδο χτυπάει στην Αγγλία.

Γιώργος Σμυρνής

 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b