MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Ασκητική στο Μέγαρο Μουσικής

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζεται το διήμερο 20 -21 Απριλίου, η παράσταση «Ασκητική», που βασίζεται στο ομώνυμο φιλοσοφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η «Ασκητική» είναι το πρώτο έργο του Ν. Καζαντζάκη που το έγραψε σε νεαρή ηλικία. Ήταν όμως το έργο που κατέφυγε και διόρθωσε στην πορεία της ζωής του. Λειτούργησε δηλαδή σαν ένας λογαριασμός και απολογισμός ζωής του μεγάλου αυτού στοχαστή. Οπότε έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Το ονόμασε έτσι διότι, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, αυτό που ανυψώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προβιβάζει τον άνθρωπο από την αρχική κατάσταση του ζώου, είναι η ατέρμονος και αιματώδης «άσκηση», η δράση.

Η διαρκής πάλη με τον εαυτό μας και το περιβάλλον, το παρελθόν και το μέλλον, την ύβρη και την αιδώ, την ταπείνωση και το μεγαλείο, την περιφρόνηση και την φρόνηση. Μιλά δηλαδή για την δυσκολία της ύπαρξης και την έννοια της δημιουργίας. Γι’ αυτό και το κείμενο είναι διαρκώς επίκαιρο και σαγηνεύει τους ανθρώπους.

Η Ασκητική, διδάσκει να είναι κανείς υπεύθυνος για την μοίρα του και να δραστηριοποιείται. Να ασκείται από τη μια συνεχώς ψυχοσωματικά και απ’ την άλλη να ανυψώνει τον εαυτό του. Να θυμάται συνεχώς ότι ζεις σε κοινωνία και ότι πρέπει να υπολογίζει και να τοποθετεί την ύπαρξή του στα όρια της συλλογικότητας. Κάθε κρίση δηλαδή ξεκινά σαν πνευματική απορρύθμιση. Γι’ αυτό η «Ασκητική» είναι εξαιρετικά επίκαιρη.

Συντελεστές παράστασης
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Ανδρομάχη Μοντζολή
Σκηνικά – Κοστούμια : Mάιρα Βαζαίου
Προετοιμασία Κίνησης: Ολια Λιυδάκη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Πουλίδης

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Σκαλκώτα): Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλ. 210 – 7282333

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν σε δυο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς: Το Δύκτιο δικαιωμάτων του παιδιού και την “Ανάσα” (Διαταραχές πρόσληψης διατροφής)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Nίκος Καζαντζάκης, Θεατρική προσαρμογή: Πάνος Αγγελόπουλος
Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος


Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Νίτσα Μαμουζελου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b