MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Topless ακτιβισμός… στο Νταβός!

Συλλήψεις ημίγυμνων Ουκρανέζων διαδηλωτριών έγιναν στο Νταβός το Σάββατο, στα πλαίσια του πενθήμερου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν τραπεζίτες, ακαδημαϊκοί και policy makers από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, εννέα ουκρανές με σωματότυπους και ομορφιά μοντέλων, αψήφισαν το κρύο κι εμφανίσθηκαν topless κρατώντας πλακάτ, στα οποία κατηγορούσαν τους εύπορους, αλλά και τους συμμετέχοντες στο Forum, για τα προβλήματα φτώχιας που μαστίζουν τον πλανήτη. Τρεις από αυτές επεχείρησαν να εισβάλλουν στο Forum, με αποτέλεσμα να υποστούν προσωρινή κράτηση από την αστυνομία.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Οι κοπέλες αυτές ανήκουν στην οργάνωση Femen, η οποία συχνά χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους, για να προσελκύει την προσοχή των ΜΜΕ. “Ήρθαμε στο Νταβός για να εξηγήσουμε τη θέση των φτωχών αυτού του κόσμου και να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε φτωχοί εξαιτίας αυτών των ανθρώπων, που κάθονται μέσα σε αυτό το κτήριο” δήλωσε η Inna Schewcenko.

Δεν είναι όμως μόνο οι Femen. Σύμφωνα με πληροφορίες, 40 μέλη της οργάνωσης Occupy έχουν εγκατασταθεί σε ιγκλού στο Νταβός και περιμένουν να δράσουν, όπου απαιτηθεί. Τα μέλη της οργάνωσης κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα, όπως “αν η ψήφος μπορούσε να αλλάξει κάτι, θα είχε απαγορευθεί”.  

Η οργάνωση των Femen έχει και στο παρελθόν κάνει αρκετές ακτιβιστικές δράσεις τόσο στην Ουκρανία- όπου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, διαδηλώνοντας topless εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα τον Οκτώβριο του 2010. Εκτός όμως από την Ουκρανία, πραγματοποιούν ακτιβιστικές δράσεις και σε άλλες χώρες, καθώς η “ακτινοβολία” τους πλέον είναι διεθνής.

Ο ακτιβισμός εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιεί επικοινωνιακά μέσα, για να κάνει ντόρο και να τραβήξει την προσοχή των Media. Έτσι, δεν διαφέρει πάρα πολύ από τις τεχνικές που υιοθετεί η show biz. Μόνο που στην περίπτωση της βιομηχανίας θεάματος ο στόχος είναι να παραχθούν κέρδη και υψηλές πωλήσεις, ενώ στην περίπτωση των ακτιβιστών είναι να γίνει θόρυβος γύρω από τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, για τα οποία αγωνίζονται.

Υπάρχει μια αμοιβαία επωφελής συμπαιγνία των ακτιβιστών με τα media. Οι ακτιβιστές κάνουν show και τα κανάλια τους δείχνουν. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Πιθανόν. Έτσι κι αλλιώς, μια topless διαδήλωση είναι από τα πιο αθώα μέσα επίτευξης ενός πολιτικού στόχου, που έχουν χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της ιστορίας. Απλώς, φοβάμαι ότι είναι και από τα πιο αναποτελεσματικά. Διότι το κοινό δίνει έμφαση στο topless και αδιαφορεί για τον ακτιβισμό και το πρόβλημα της φτώχιας.

Ακόμα κι αν είναι αναποτελεσματικές τέτοιες διαμαρτυρίες, οι κοπέλες προκαλούν εντύπωση με την τόλμη και τον φανατισμό τους. Δεν “μασάνε”, ούτε από ντροπή, ούτε από κρύο, ούτε από συλλήψεις. Ελπίζω μόνο πως δεν το κάνουν, με κύριο σκοπό να επιδείξουν τα κάλη τους στα media.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b