MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

28η Οκτωβρίου: Just say “NO” to Prekas!

Γιορτάζουμε την επέτειο από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 στην Ήπειρο και στην Αλβανία και τις τηλεοπτικές οθόνες θα πλημμυρίσουν και πάλι παρελάσεις και “ηρωικές” ταινίες με βασικό πρωταγωνιστή τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κώστα Πρέκα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Από αυτά που ακούγονται, η λιτότητα θα πλήξει και την παρέλαση της Θεσσαλονίκης, καθώς θα προσπαθήσουν να κάψουν λιγότερο καύσιμο, άρα και λιγότερα οπλικά συστήματα. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και με τις ταινίες του Πρέκα, τον οποίο θα βλέπουμε να σπαταλάει αβέρτα τα πυρομαχικά, σφυροκοπώντας “ανελέητα” τους εχθρούς της Ελλάδας με το πολυβόλο του. 

Από όλες αυτές τις ταινίες, είτε παίζει ο Πρέκας, είτε η Καρέζη, είτε η υπολοχαγός Νατάσσα Αλίκη Βουγουκλάκη, πολύ λίγες έχουν κάποια ιστορική αξία και ελάχιστες καλλιτεχνική. Μάλιστα, οι πλέον αρτιστίκ είναι και αντι-ηρωικές, καθώς δίνουν έμφαση στα δεινά του πολέμου και όχι στις πολεμικές επιδόσεις των Ελλήνων. Αν πετύχετε κάποια από αυτές- που έχουν συνήθως θέμα την κατοχή- καθίστε να την δείτε. Αλλά οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ του να πέσετε πάνω σε κάποια από τις φτηνιάρικες πολεμικές σαχλαμάρες, οπότε θα σας έλεγα να απορρίψετε τελείως την ιδέα κάποιας ταινίας. 

Αυτήν την περίοδο κάποια κανάλια (κυρίως τα κρατικά και το κανάλι της Βουλής) παίζουν ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκιμαντέρ, με θέμα είτε τον πιο αιματοβαμμένο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητα, τον Δεύτερο Παγκόσμιο, είτε την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Θα πρότεινα στο φιλοθεάμον κοινό να προτιμήσει  κάποιο από αυτά τα ντοκιμαντέρ, αντί να χάσει τον καιρό του με ταινίες που δεν έχουν καμία ιστορική ακρίβεια, καλλιτεχνικά είναι χαμηλού επιπέδου, ενώ συνήθως είναι φτηνές παραγωγές που έχουν κολλήσει στο μοντάζ πολλά πλάνα από ξένες περιπέτειες ή πραγματικά πολεμικά ντοκουμέντα.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b