MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Χάρις Αλεξίου: “Περιμένω κι εγώ να ζήσω μια μαγεία με τα κομμάτια του Νίνο Ρότα”

Στη μαγεία του μεγάλου Ιταλού συνθέτη Νίνο Ρότα θέλει να μας μυήσει η Χάρις Αλεξίου, αλλά και να μυηθεί η ίδια, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο κτήριο Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η συνέντευξη έγινε με αφορμή την παράσταση “Η Χάρις Αλεξίου στο Σινεμά του Νίνο Ρότα” που θα φιλοξενηθεί στο “ΘΕΑΤΡΟΝ” του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος για 6 μόνο συναυλίες, στις 7, 8, 9 και 14,15,16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η δημοφιλής τραγουδίστρια τόνισε ότι η συναυλία είναι αφιερωμένη στον Ρότα και όχι στην ίδια. Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι εκείνο που την μαγεύει στις μελωδίες για κινηματογράφο που έχει γράψει ο συνθέτης, είναι ότι την βάζουν μέσα σε αυτά τα σπουδαία έργα του σινεμά, καθώς κουβαλούν τις κινηματογραφικές εικόνες.

Η Χάρις Αλεξίου τόνισε ότι μπορεί να τραγουδήσει μόνο τα τραγούδια που καταλαβαίνει η φωνή της και είναι σε θέση να τα αποδώσει. Αναγνωρίζει στα τραγούδια του Ρότα μια γνήσια λαϊκή ρίζα και θεωρεί ότι από μόνα τους τα λένε όλα. “Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω… Ούτε ερμηνείες, ούτε ψευτιές!” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα τραγούδια είναι στα ιταλικά, η ερμηνεύτρια αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν μερικά κομμάτια σε ελληνικούς στίχους- και δικούς της, αλλά και της φίλης της, της γνωστής στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου. Επίσης, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες με τα ιταλικά της- μια γλώσσα που θεωρεί, πάντως, ότι μπορεί να την υπηρετήσει.

Το εγκώμιο για την Χ. Αλεξίου έπλεξε ο δημοσιογράφος Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, ο οποίος την κατέταξε μέσα στις “4 ή 5 θεμελιακές μορφές του 20ου αιώνα για το ελληνικό τραγούδι”. Εκτιμά, μάλιστα, ότι είναι ίσως η μόνη τραγουδίστρια στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να ερμηνεύσει τα τραγούδια του Ρότα, καθώς, όπως είπε, “έχει τα πόδια της βαθιά ριζωμένα στη γη, ενώ τα χέρια της ακουμπάνε τα άστρα”.
 
Ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα, καθώς έχει κάνει την επιλογή των κομματιών και το στήσιμο, υπογράμμισε τη σχέση ανάμεσα στον Χατζιδάκι και το Νίνο Ρότα, καθώς ήταν και οι δύο συνθέτες με κλασική παιδεία και μουσικές βάσεις, οι οποίοι όμως έδωσαν μεγάλη προσοχή στη λαϊκή μουσική παράδοση των χωρών τους. Δεν είναι τυχαίο, για τον γνωστό δημοσιογράφο, ότι ο Μάνος Χατζιδάκις επέλεξε και καθιέρωσε την Χ. Αλεξίου για τραγουδίστρια του Νίνο Ρότα το 1988.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ως Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η οποία θα λάβει μέρος στην συναυλία. Ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε ότι τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ για 30 χρόνια είχαν προβλήματα εύρεσης χώρων ικανών να τα φιλοξενήσουν, τόσο από άποψη υποδομής, όσο και από την πλευρά του πρεστίζ. Στον Ελληνικό Κόσμο, όπως παραδέχθηκε ο γνωστός συνθέτης, η Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ βρήκε έναν ιδανικό χώρο, που καλύπτει όλες τις προδιαγραφές.

Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε την Χ. Αλεξίου εθνική μας τραγουδίστρια. Παράλληλα, αναφέρθηκε και αυτός στο γεγονός ότι το πάντρεμα της φωνής της Αλεξίου με τη μουσική του Ρότα το είχε “ευλογήσει” ο Μάνος Χατζιδάκις. Και ευχαρίστησε τον Ελληνικό Κόσμο για τη φιλοξενία, τη βοήθεια και την ανταλλαγή υπηρεσιών.

Οι κ. Κώστας Παπαδούκας (ενορχηστρώσεις) και Ανδρέας Πυλαρινός (μαέστρος) έκαναν λόγο για την ποιότητα των ενορχηστρώσεων. Ταυτόχρονα, έκαναν για την τιμή που τους γίνεται τόσο από το γεγονός ότι δουλεύουν πάνω στο έργο ενός τόσο μεγάλου συνθέτη, όπως ο Νίνο Ρότα, όσο και για το γεγονός ότι συνεργάζονται με την εθνική μας τραγουδίστρια Χ. Αλεξίου.

Τέλος, ο κ. Θρασύβουλος Γιάτσιος, Διευθυντής Πολιτιστικού Προγράμματος «Ελληνικού Κόσμου», τόνισε ότι υπήρξε μέριμνα από την πλευρά του ιδρύματος για το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος του εισιτηρίου (48€, 38€, 28€, 18€). Και αποκάλυψε ότι η κ. Χάρις Αλεξίου έθεσε ως προαπαιτούμενο το χαμηλό εισιτήριο.

Σχετικά με το πρόγραμμα

Από τις κορυφαίες μουσικές φωνές που κατέγραψαν τη μαγεία τους με νότες στο σελιλόιντ, ο Νίνο Ρότα, ο δημιουργός, οποίος είχε σαν βασική πηγή έμπνευσης την ιταλική λαϊκή μουσική και επένδυσε μουσικά μια μεγάλη σειρά ταινιών των πιο καταξιωμένων σκηνοθετών, και με βασικό όχημα τη δουλειά του ή μάλλον τη σχεδόν ταύτισή του με τον καρυφαίο Φεντερίκο Φελίνι -του οποίου υπήρξε το μουσικό alter ego- έφτασε μέχρι το Χόλυγουντ για να κατακτήσει τη παγκόσμια καταξίωση του Οσκαρ με το Νονό Νο 2 το 1975.

Επί τριάντα και πλέον χρόνια ο Νίνο Ρότα θαρρείς και κεντούσε τις νότες του πάνω στο φίλμ έτσι που ακόμα και σ’ αυτούς που ίσως δεν έχουν ακούσει καν το όνομά του, ακόμα και σ’ αυτούς που ενδεχομένως δεν έχουν δει ουτε μία ταινία του Φελίνι, οι μελωδίες του να τους είναι τόσο γνωστές και τόσο αγαπημένες. Ο Νίνο Ρότα γεννήθηκε το 1911 και μας αποχαιρέτησε το 1979. Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή του…

Tο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, στο Θέατρον, θυμάται και εορτάζει αυτά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίνο Ρότα, με τη συμμετοχή της εξηκονταμελούς Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και την επιβλητική ερμηνευτική παρουσία της Χάρις Αλεξίου.
 
Η Ντόλτσε Βίτα, Λα Στράντα, οι Νύχτες της Καμπίρια, το Οκτώμιση, ο Νονός, ο Νονός 2, το Άμαρκορντ είναι μερικές μόνο από τις ταινίες που οι νότες τους θα πλημμυρίσουν τ’ αυτιά και τις καρδιές των θεατών.

Η σχέση της Χάρις Αλεξίου με την ιταλική μουσική είναι διαρκής και δυνατή. Πίσω, το 1987, στο άλμπουμ “Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια” ερμήνευσε συγκλονιστικά το Canzone Arrabbiata του Νίνο Ρότα ενώ ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε σε συναυλίες στην Αθήνα με τον ιταλό τροβαδούρο Πάολο Κόντε. Λίγα χρόνια αργότερα (1992 και 1994) ο Μάουρο Μπολονίνι σκηνοθέτησε τις συναυλίες της Χάρις Αλεξίου στο Αττικόν και το Ηρώδειο ενώ τον περασμένο Μάιο στη Φλωρεντία της απονεμήθηκε το βραβείο “Una vita per la musica – Giglio d’ Oro” από το Fondazione “Premio Galileo 2000” που εδώ και 14 χρόνια βραβεύει εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρώπης από την πολιτική, την οικονομία, τις επιστήμες και τις τέχνες, για τη δράση και την προσφορά τους στο χώρο τον οποίο υπηρετούν.

Τη Χάρις Αλεξίου και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα πλαισιώσουν οι: Ιάσων Τριανταφυλλίδης στην επιλογή και το στήσιμο του προγράμματος, Πάνος Παπαδόπουλος στη σκηνοθετική επιμέλεια, Κώστας Παπαδούκας στις ενορχηστρώσεις, Ανδρέας Πυλαρινός στη διεύθυνση ορχήστρας και Ελευθερία Ντεκώ στους φωτισμούς.

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210
Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460
Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300
Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου, τηλ. 210 6300023

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b