MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πόλεμος καπνοβιομηχανιών με αμερικανική κυβέρνηση για φωτογραφίες που σοκάρουν!

“Ο καρκίνος στον πνεύμονα είναι ο μόνος καρκίνος, για τον οποίο ρίχνουμε το φταίξιμο στον άρρωστο” σχολίαζε σαρκαστικά ο ιδιοφυής κι εκκεντρικός γιατρός dr House στο σίριαλ “Ιατρικές Υποθέσεις” που μεταδίδει το Star. Από αυτή την άποψη, η αντιμετώπιση των καπνιστών ασθενών της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου μοιάζει σχεδόν με αυτήν των ασθενών του Aids- που… θα έπρεπε να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Να προειδοποιήσει με τον πιο έντονο τρόπο τους καπνιστές το υπουργείο υγείας των ΗΠΑ με φωτογραφίες καρκινοπαθών που σοκάρουν. Στην περίπτωση του καπνίσματος, το οποίο δεν απαγορεύτηκε ποτέ, όπως άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση με διάφορους τρόπους, όπως η υψηλή φορολόγηση του προϊόντος. Τώρα στις ΗΠΑ θέλουν να εφαρμόσουν μια φοβερή πρακτική αντί-μάρκετινγκ, η οποία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης- προσφάτως και στην Γαλλία.

Στο μάρκετινγκ, όλα τα προϊόντα διαφημίζουν τον εαυτό τους, (συχνά με υπερβολές). Στην περίπτωση του τσιγάρου όμως η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει στις καπνοβιομηχανίες να δυσφημίσουν το προϊόν τους στο ίδιο του το πακέτο!  Οι καπνοβιομηχανίες θα υποχρεωθούν να βάζουν πάνω στο πακέτο ακόμα και φωτογραφίες ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους ή φωτογραφίες ανθρώπων με σάπια δόντια..

Όπως είναι εύλογο, οι καπνοβιομηχανίες αντιδρούν και κάνουν μήνυση στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει κυρήξει τον πόλεμο στο τσιγάρο.  

Πέντε αμερικανικές καπνοβιομηχανίες στρέφονται νομικά κατά του FDA,  για να μπλοκάρουν τη νέα νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι τα μηνύματα αυτά καταπατούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, αφού υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να υιοθετούν και να “προμοτάρουν” την επίσημη θέση των Αρχών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
 
Σύμφωνα με τις καπνοβιομηχανίες, τα νέα μηνύματα θα μετατρέψουν τους καταναλωτές σε φοβισμένα και καταθλιπτικά όντα που θα αποθαρρυνθούν από την αγορά των προϊόντων τους. Επίσης, τονίζουν ότι ωθούνται παρανόμως να τρομοκρατούν και να αποθαρρύνουν τους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νομοθεσία του 2009 οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να καλύπτουν το 50% της όψης του πακέτου με μηνύματα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, όπως αντίστοιχα και το 20% της έντυπης διαφήμισης.

Σύμφωνα με το American Cancer Society, σε πάνω από 220 χιλιάδες Αμερικανούς θα γίνει διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων το 2011. Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι το κάπνισμα ευθύνεται για 443 χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b