MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μουμπάρακ: Στο κρεβάτι… του κατηγορουμένου!

Άπονη εξουσία, που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στα Τάρταρα!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Αυτή η φράση ταιριάζει “γάντι” στην περίπτωση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου άνδρα της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Από τα ψηλά στα χαμηλά. Από το θρόνο του, στο κρεβάτι του πόνου και του δικαστηρίου. Ανήμπορος να σηκωθεί, μεταφέρεται με κρεβάτι στο δικαστήριο, για να δικαστεί, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που επιφέρουν την εσχάτη των ποινών!

Ο βαριά άρρωστος (από καρκίνο του στομάχου) – σύμφωνα με το δικηγόρο του- πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, σύρεται σε δίκη στο κρεβάτι του πόνου και της αρρώστιας. Οι κατηγορίες είναι πάρα πολύ βαριές και επισύρουν την ποινή του θανάτου. Οι φόνοι 800 και πάνω διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά της εξουσίας του, τον βαραίνουν πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο.

Κι ενώ είναι τόσο εμφατικά ανήμπορος, τον έχουν κλείσει μέσα σε ειδικό κιγκλίδωμα… για να μην φύγει.

“Αρνούμαι εξ ολοκλήρου όλες αυτές τις κατηγορίες” δήλωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ. Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνεργία στη δολοφονία διαδηλωτών κατά την εξέγερση του Φεβρουαρίου στη χώρα, καθώς και για διαφθορά και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Μαζί του δικάζονται και οι δύο γιοι του.

Η εικόνα ανημπόριας του Μουμπάρακ έχει σοκάρει τους οπαδούς του, οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο αγανακτισμένοι. Αντιδιαδηλώσεις των εχθρών του Μουμπάρακ, το καθεστώς του οποίου βαρύνεται με εκατο δημιουργούν τον κίνδυνο μεγάλης έντασης.

Ήδη έξω από το κτίριο της Ακαδημίας της Αστυνομίας, εντός του οποίου άρχισε η ιστορική δίκη, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος πρόεδρου της Αιγύπτου. Περίπου 50 άτομα δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες έξω από την Ακαδημία, ενώ άλλοι 11 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.

Ωστόσο, αυτό που φοβούνται οι προοδευτικές δυνάμεις της Αιγύπτου, είναι πως η δίκη δεν είναι παρά ένα σκηνικό, το οποίο έστησε ο “κυρίαρχος στρατός”, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Αιγυπτίων. Δικάζοντας και καταδικάζοντας τον Μουμπάρακ, που είναι καμένο χαρτί, ίσως σχεδιάζουν να δώσουν στην κοινή γνώμη μια απατηλή αίσθηση αλλαγής του κατεστημένου.

Άλλωστε, όπως ισχύει παντού στη ζωή, έτσι και στην εξουσία, σκοτώνουν τα άλογα, όταν γεράσουν.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b