MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δωρεάν & ανοιχτή εκδήλωση: Θεραπείες με Βλαστοκύτταρα για Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ανοιχτή εκδήλωση για το ευρύ κοινό σχετικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα, τις κλινικές εφαρμογές και τα βιοηθικά ζητήματα. Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής – ΕΕΓΘΑΙ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, διοργανώνει Δημόσια Εκδήλωση με τίτλο: «Θεραπείες με Βλαστοκύτταρα για Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα», την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28 και ώρα 18:00-20:00. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και τις σύγχρονες μεθόδους θεραπευτικής προσέγγισης.

Η γήρανση του εγκεφάλου αποτελεί ένα θεμελιώδες βιολογικό φαινόμενο που συνοδεύεται από τη συσσώρευση βλαβών στα νευρικά κύτταρα και τη φυσική φθορά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση ζωτικών λειτουργιών και την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον. Η συχνότητα των παθήσεων αυτών αυξάνεται σταθερά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, επιφέροντας σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής κ. Ρεβέκκα Μάτσα «Παρά την εντατική έρευνα και την πρόοδο στην κατανόηση αυτών των ασθενειών, δεν υπάρχουν ακόμα αποτελεσματικές θεραπείες, γεγονός που αποτελεί ουσιαστική πρόκληση για τους επιστήμονες του πεδίου. Τα τελευταία χρόνια, η προοπτική της αντικατάστασης των κατεστραμμένων εγκεφαλικών κυττάρων μέσω μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής».

Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής της εκδήλωσης, είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος  βιολόγος και  νευροεπιστήμονας Lorenz Studer, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, USA & BlueRock Therapeutics. Iδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Βιολογίας Βλαστοκυττάρων στο Κέντρο Καρκίνου Memorial-Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη, πρωτοπορεί στη δημιουργία νευρώνων ντοπαμίνης του μεσεγκεφάλου για μεταμόσχευση και κλινικές εφαρμογές.

Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν δομικά στοιχεία του οργανισμού, καθώς χτίζουν, επισκευάζουν και αναγεννούν τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.  Και αυτό το επιτυγχάνουν με τις θεμελιώδεις ιδιότητες που διαθέτουν για αυτοανανέωση και εξειδίκευση.  Έτσι κορυφαία εργαστήρια ανά τον κόσμο, όπως αυτό του Lorenz Studer, ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις με πρωτοποριακές μελέτες για τη νόσο Πάρκινσον και εφαρμόζουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

O κ. Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαζί με τον Lorenz Studer, θα ενημερώσουν σχετικά με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη χρήση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών παθήσεων, τις κλινικές εφαρμογές και τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών, αλλά και για τα βιοηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τις θεραπείες, όπως η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η δικαιοσύνη στην πρόσβαση των ασθενών.

Την συζήτηση συντονίζουν η Ρεβέκκα Μάτσα, Πρόεδρος ΕΕΓΘΑΙ και η Ιωάννα Σουφλέρη, Αρχισυντάκτρια ΒΗΜΑScience. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συμποσίου “ISSCR Athens International Symposium on Neural Stem Cells”, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3-4 Απριλίου 2025, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα στα Βλαστοκύτταρα (ISSCR).

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
The Art of Life
Θεραπευτική πλασμαφαίρεση: Πώς και πού γίνεται με ασφάλεια και πότε συστήνεται
The Art of Life
Μετά τα 50: Συνδέεται η εμμηνόπαυση με τη γήρανση;
The Art of Life
Φούσκωμα στην κοιλιά: Οι 7 πιο συχνές αιτίες και τι πραγματικά βοηθά
The Art of Life
Γυαλιά ηλίου: 6 λόγοι για να μην τα αποχωρίζεστε ούτε τον χειμώνα
The Art of Life
Fascia training: Γιατί όλοι μιλούν ξαφνικά για την περιτονία στην άσκηση
The Art of Life
Πλασμαφαίρεση: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη θεραπεία που «καθαρίζει» το πλάσμα του αίματος
The Art of Life
Το πιο αρωματικό φθινοπωρινό πιάτο: Σαλάτα με σταφύλι, φέτα και καρύδια
The Art of Life
«Μπορώ να τρώω σύκα αν έχω διαβήτη;»
The Art of Life
Γιατί παρά τις συνεχείς εξελίξεις, ο καρκίνος των ωοθηκών εξακολουθεί να μας απειλεί;
The Art of Life
Βλεφαροπλαστική: Οι 4+1 πιο συχνοί μύθοι για την πιο δημοφιλή επέμβαση
The Art of Life
Μακαρονοσαλάτα με κεφίρ, λαχανικά και φέτα: Ένα χορταστικό γεύμα για την επιστροφή από τις διακοπές
The Art of Life
Μπορούν τα φάρμακα απώλειας βάρους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;