MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
04
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Alexis Gritchenko: Η «Ελληνική Περιπέτεια» του Ουκρανού πρωτοπόρου στο MOMus
Από 22/11/2025 έως 30/04/2026
Life, Death and Everything in Between: Έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin στην Τεχνόπολη
Από 28/02/2026 έως 12/03/2026
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Από 10/02/2026 έως 07/03/2026
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Από 22/01/2026 έως 07/03/2026
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
«65+ Η εφηβεία μιας εικαστικής επιμέλειας»: Το MOMus δίνει φωνή στην τρίτη ηλικία
Από 08/01/2026 έως 15/03/2026
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
Από 15/01/2026 έως 28/02/2026
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 06/12/2025 έως 11/04/2026
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
Από 30/01/2026 έως 27/02/2026
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Από 14/01/2026 έως 27/04/2026
Ήχος από Φως, Χαρτί και Αιθέρα: Οι απαρχές της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής στο MOMus
Από 20/12/2025 έως 30/04/2026
ΑΦΗγήματα: 100 Χρόνια Γεννάδειος Βιβλιοθήκη με έκθεση της ΑΦΗ collective
Από 02/12/2025 έως 08/03/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εθνική Πινακοθήκη: Δύο αιώνες ζωγραφικής στα Επτάνησα
Από 21/12/2025 έως 22/03/2026
Ελληνικός μήνας στο Λονδίνο - 50 χρόνια μετά: Έκθεση στο ΕΜΣΤ για την καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων
Από 08/11/2025 έως 03/05/2026
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Λυδία Δαμπασίνα: Με μια «Κόκκινη γραμμή» στα Χανιά
Από 13/12/2025 έως 19/04/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
Από 01/02/2026 έως 19/04/2026
Ο λόγος και ο τόπος: Έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Από 27/11/2025 έως 28/02/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 20/09/2026
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Από 10/02/2026 έως 04/04/2026
Ζωγραφική

Δίχως αυτολογοκρισία: Ο Πέτρος Καραβέβας ζωγραφίζει την ανθρώπινη φύση στην γκαλερί Contemporary Athens

Την ανθρώπινη φύση, με τις υλικές όσο και ψυχικές της αποδόσεις, επαναπροσδιορίζει εικονογραφικά και επεξεργάζεται μορφικά ο εικαστικός καλλιτέχνης Πέτρος Καραβέβας στα έργα της νέας ατομικής του έκθεσης, «Δίχως αυτολογοκρισία», στην γκαλερί Contemporary Athens.

Monopoli Team

Η έκθεση του Πέτρου Καραβέβα «Δίχως αυτολογοκρισία» εγκαινιάζεται στην γκαλερί Contemporary Athens στις 7 Νοεμβρίου 2024. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.

Ο καταξιωμένος ζωγράφος προσηλωμένος στην αγαπημένη του θεματική, τον άνθρωπο, κινείται γύρω από τις ανθρωπόμορφες παραστάσεις, τα πορτρέτα, τις ολόσωμες φιγούρες και τις γυμνές σωματογραφίες.

Δίχως αυτολογοκρισία: Ο Πέτρος Καραβέβας ζωγραφίζει την ανθρώπινη φύση στην γκαλερί Contemporary Athens

Όπως σημειώνει η Λουίζα Καραπιδάκη στο κείμενό της που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης:

«Ο Πέτρος Καραβέβας απεικονίζει τη μνήμη του σώματος και παρά τη νατουραλιστική προσέγγιση οι αισθητικές του απαιτήσεις ενίοτε τον οδηγούν στη μη συμβατική χρήση χρωμάτων και τονικών αποχρώσεων για την επιθυμητή απόδοση της φθαρτής σάρκας. Τα φόντα του, πάντα λακωνικά και απέριττα, προτρέπουν το βλέμμα του θεατή στην ανθρωποκεντρική παράσταση και οι ελάχιστες εικονογραφικές αναφορές τους περιορίζονται σε ορόσημα σημεία ή σε αντικείμενα του εργαστηρίου του, που είναι μέρος της πόζας των μοντέλων.

Στα γυμνά του επεξεργάζεται μορφικά τις αναλογίες των σωμάτων και αναδεικνύει την πλαστικότητα του γυναικείου σώματος, προβάλλοντας την ανθρώπινη αλήθεια, ενώ υποδηλώνει και τη συναισθηματική αλληλεπίδραση με τα μοντέλα του, που είναι φιλικά του πρόσωπα.

Στα πορτρέτα του διατυπώνει αντικειμενικά την πραγματικότητα, χωρίς ωραιοποιήσεις, και επεξεργάζεται τον χαρακτήρα κάθε προσωπικής έκφρασης, γιατί θεωρεί ότι «ο στόχος του ζωγράφου είναι να “μπει στο πετσί” του ανθρώπου που κάθε φορά του ποζάρει και να αποτυπώσει με κάποιον τρόπο την ψυχική του ιδιοτυπία». Τα συγκεκριμένα μάλιστα έργα δημιουργούν την αίσθηση ότι το βλέμμα του ζωγράφου παρεισέφρησε στο χώρο των μοντέλων και «τα συνέλαβε σε στιγμές απροσποίητης έκφρασης».

Οι καμβάδες του είναι παλίμψηστοι γιατί δουλεύονται σχολαστικά ξανά και ξανά. Επανεξετάζει συνεχώς τις εικόνες του και επεμβαίνει δραστικά μέχρι την τελική επαναδιατύπωση της σύγχρονης αφηγηματικής παραστατικής του τεχνοτροπίας με τον έντονο υφολογικό εκλεκτισμό. Οι συνθέσεις τoυ διαπνέονται από μια εσωτερικότητα και έχουν αποδοθεί με ευαισθησία, καθώς προβάλλουν τη δική του «ερμηνεία του ορατού», και σύμφωνα με το προσωπικό του όραμα «πάλλονται» και αποπνέουν μια εν δυνάμει ενεργητικότητα παρά τη στατική δισδιάστατη ζωγραφική απεικόνιση.

Παρατηρώντας τις θεματικές του Καραβέβα επαναφέρω στη μνήμη μου τη φράση του Λούσιαν Φρόιντ:

«Για μένα ο πίνακας είναι ο άνθρωπος», αλλά και ένα παλαιότερο κείμενό μου: «Στη δική του εικαστική γλώσσα ο Πέτρος Καραβέβας έχει δημιουργήσει μια αναγνωρίσιμη μανιέρα στον τρόπο απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής. Αποδίδει ζωγραφικά με έναν ιδιαίτερο περιγραφικό ρεαλισμό τα μοντέλα του και “εμψυχώνει” τις μορφές τους δίνοντάς τους την αίσθηση του ζωντανού. Ταυτόχρονα “δραματοποιεί” τις κινήσεις, τις στάσεις των σωμάτων και σε συνδυασμό με τα ατμοσφαιρικά χρωματικά φόντα δημιουργεί μνημειακές συνθέσεις. Στις Ανθρωπογραφίες του ενδιαφέρεται περισσότερο για την απόδοση της δικής του οπτικής πραγματικότητας, που τη χαρακτηρίζουν η εσωτερικότητα και η ψυχογραφική διάσταση, και διηγείται με πλαστικότητα τα φυσιογνωμικά στοιχεία των μοντέλων του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWanderlust, στο Μέγαρο Σλήμαν-Μελά: Περιπλάνηση στον χωροχρόνο12.09.2018

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Πέτρος Καραβέβας, γεννήθηκε το 1963 στην Ερμούπολη της Σύρου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στη Lyon από το 1994 έως το 1996 και στην Αθήνα, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών “Άποψη“, από το 1996 έως το 2000, με δάσκαλο τον Γιώργο Ρόρρη. Έχει πραγματοποιήσει εννέα ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρος) και έχει συμμετάσχει σε πλειάδα ομαδικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές Ιδιωτικές και Δημόσιες Συλλογές, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Τούλα στη Ρωσία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Αθηναϊκή Λέσχη, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κ.ά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Πέτρος Καραβέβας
Χώρος: Γκαλερί Contemporary Athens: Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι
Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 | Από 7 έως 30 Νοεμβρίου 2024
Πληροφορίες Χώρου: Γκαλερί Contemporary Athens: Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, Αθήνα. Tηλ. +30 210 3644275.
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Στάθης Λογοθέτης – Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Χώρα της Αμφιλογίας: Η πρώτη ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Σακελλαρίου στην Kourd Gallery
Εικαστικά
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκθεση με φωτογραφίες του Sir Don McCullin
Εικαστικά
Ένας βυζαντινός «Κήπος περίκλειστος» από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Εγκαίνια νέου χώρου με έκθεση αφιερωμένη στους Έρση-Αλεξία Χατζημιχάλη και Γιώργο Σαββάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Raw: Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Λαγού στην Γκαλερί Σκουφά
Εικαστικά
Denise Ελευθερίου: Σύγχρονα ρούχα – γλυπτά σε μια παραδοσιακή Νηματουργία
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Εικαστικά
Roe Ethridge: Ο διάσημος φωτογράφος στη γκαλερί Gagosian
Εικαστικά
Έργα από τη Συλλογή Τέχνης της Eurobank στο Μουσείο Μπενάκη
Εικαστικά
«All Included» από τη Μαρία Οικονομοπούλου στη Citronne Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το Ποιητικό Κράτος: Έκθεση ζωγραφικής του Σαμσών Ρακά στον Λόφο Art Project