MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
14
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μαρία Ανεστοπούλου: Το Animasyros είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Animasyros μάς εξηγεί πώς ένα μικρό περιφερειακό φεστιβάλ, εξελίχθηκε σε κέντρο του διεθνούς animation.

Μάρη Τιγκαράκη | 24.09.2024 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΝΤΩ ΦΡΑΓΓΙΑ

H Μαρία Ανεστοπούλου είναι η ήρεμη δύναμη πίσω από την επιτυχημένη διαδρομή του Animasyros, που εδώ και 17 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη του animation, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο στη Σύρο δημιουργούς, επαγγελματίες και λάτρεις των κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο.

Με την έναρξη του ANIMASYROS 2024 powered by ΔΕΗ (23 – 29 Σεπτεμβρίου), η καλλιτεχνική διευθύντρια ανατρέχει στις σημαντικότερες στιγμές του θεσμού, μάς παρουσιάζει τα highlights του φετινού προγράμματος και εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει αυτό το φεστιβάλ τόσο ξεχωριστό.

Για την αρχική ιδέα του φεστιβάλ η καλλιτεχνική διευθύντρια αναφέρει: “ανακαλύψαμε ότι το κινηματογραφικό είδος του animation ήταν ένα ανεκτίμητο «διαμάντι» που, έως τότε, δεν είχε λάβει την αναγνώριση που του άξιζε.”

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον χώρο του animation;

Ξεκινήσαμε το 2003 με τον Βασίλη Καραμητσάνη και μια ομάδα συνεργατών, διοργανώνοντας το Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών στην Αθήνα, με την ονομασία ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ-Βίντεο. Κάπου στην πορεία ανακαλύψαμε ότι το κινηματογραφικό είδος του animation ήταν ένα ανεκτίμητο «διαμάντι» που, έως τότε, δεν είχε λάβει την αναγνώριση που του άξιζε.

Και η Σύρος πώς μπήκε στον “χάρτη”;

Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ στην ελληνική περιφέρεια, που θα συνδύαζε τρεις βασικούς πυλώνες: το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την εκπαίδευση και την Αγορά. Η Σύρος, με την πολιτιστική της κληρονομιά και τη γοητεία της, μας υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες και έγινε το νέο σπίτι του Φεστιβάλ.

Έτσι γεννήθηκε το Animasyros, το οποίο σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ animation στην Ευρώπη και έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για την προώθηση του ανιμέισον στην Ελλάδα και διεθνώς. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο πλήθος δημιουργών από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας πρωτότυπες και καινοτόμες ταινίες animation, ενώ τα εκπαιδευτικά του προγράμματα και οι δράσεις της Αγοράς δίνουν την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να δικτυωθούν με επαγγελματίες του χώρου.

Το Animasyros κάθε χρόνο μεγαλώνει σε διάρκεια και εμβέλεια. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για εσάς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Είναι πλέον ένα project με το οποίο ασχολείστε όλο τον χρόνο; 

Για μένα, σημαίνει μια διαρκή δέσμευση σε πολλαπλά επίπεδα. Το να βλέπεις το Φεστιβάλ να μεγαλώνει και να αναγνωρίζεται διεθνώς γεμίζει περηφάνια και δικαιώνει τις προσπάθειες όλων μας. Παράλληλα, όμως, απαιτεί συνεχή αφοσίωση, ευελιξία και δημιουργικότητα, κάτι που με εξελίσσει και με εμπνέει καθημερινά.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, το Animasyros έχει πλέον γίνει ένα project που μας απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η προετοιμασία δεν περιορίζεται μόνο στις ημέρες του Φεστιβάλ. Υπάρχει συνεχής δραστηριότητα, από την επιλογή και αξιολόγηση ταινιών, την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, μέχρι την ανάπτυξη συνεργασιών και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας μας. Η διαχείριση όλων αυτών των παραμέτρων απαιτεί μια σταθερή ομάδα που εργάζεται αδιάκοπα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε έκδοση του Φεστιβάλ είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αυτή η αδιάλειπτη αφοσίωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας και της εξέλιξης του Animasyros, και για εμάς αποτελεί μια συνεχή πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Το Animasyros είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς και κάθε χρόνος αποτελεί ένα νέο βήμα προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Συμπληρώνοντας 17 χρόνια παρουσίας στη Σύρο, ποια είναι για εσάς τα σημαντικότερα milestones αυτής της διαδρομής;

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κάθε χρονιά αποτελεί και ένα ξεχωριστό ορόσημο. Κάθε χρόνο, κάτι νέο έρχεται να προστεθεί στην πορεία του Φεστιβάλ, εμπλουτίζοντάς το και αναδεικνύοντάς το ακόμη περισσότερο. Αν έπρεπε να επιλέξω μερικά από τα σημαντικότερα milestones, θα ξεχώριζα την 8η διοργάνωση, όταν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ διαμορφώθηκε σχεδόν όπως το γνωρίζουμε πλέον, με τα διαγωνιστικά τμήματα που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, αλλά και την έναρξη της Αγοράς του Φεστιβάλ. Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο ήταν το 2016, όταν ξεκινήσαμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρίες από τη Σύρο, καθώς και στους αγαπημένους μας βετεράνους, δηλαδή άτομα τρίτης ηλικίας.

Η 10η διοργάνωση το 2017 ήταν μια ακόμα καθοριστική στιγμή, καθώς τότε ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε στρατηγικές συνεργασίες τόσο σε θεσμικό όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, ανοίγοντας νέους δρόμους για το Animasyros.

Παρόλο που το φεστιβάλ έχει αποκτήσει διεθνή εμβέλεια η Μαρία Ανεστοπούλου επισημαίνει πως “δεν χάνει την αυθεντικότητα και τη φιλικότητα που το διέπει από τα πρώτα του βήματα.”

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο project ή ταινία που σας συγκίνησε ιδιαίτερα από τα έργα που παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια;

Καλλιτεχνικά, είναι πολλές οι στιγμές που με συγκίνησαν βαθιά. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που βραβεύτηκε ελληνόφωνη ταινία το 2010, με το έργο της Μαργκό Τσακίρη-Σκανάτοβιτς, με τίτλο «My Mother’s Coat». Έχουν περάσει τόσα χρόνια, κι όμως η ταινία αυτή συνεχίζει να με συγκινεί κάθε φορά που τη σκέφτομαι.

Ένα άλλο ορόσημο ήταν η πρώτη προβολή του προγράμματος Animapride στη Σύρο, με γεμάτες αίθουσες και ένα κοινό που παρακολουθούσε με αφοσίωση και πάθος. Το να βλέπεις ανθρώπους να συζητούν για ταινίες που προβάλλονται μόνο στο Animasyros, να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και να αφοσιώνονται σε αυτές με τόση ζέση, είναι κάτι που πάντα με συγκινεί και με γεμίζει περηφάνια.

Το Animasyros είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται συνεχώς και κάθε χρόνος αποτελεί ένα νέο βήμα προς την ανάπτυξη και την πρόοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του Animasyros 2024 – Όσα θα δούμε φέτος στη Σύρο12.09.2018

Έχοντας πλέον εμπειρία από διεθνή φεστιβάλ, τι είναι για εσάς αυτό που κάνει το Αnimasyros να ξεχωρίζει από άλλα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο;

Καταρχάς, το Animasyros είναι ένα φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο πανέμορφο νησί της Σύρου, προσφέροντας στο κοινό το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του, όπως τις προβολές και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια εντελώς δωρεάν. Ένα από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι ότι, ενώ ξεκίνησε ως ένα χειροποίητο φεστιβάλ από μια ομάδα εθελοντών, κατάφερε να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα με διεθνή αναγνώριση. Το Φεστιβάλ διατηρεί έναν απολύτως επαγγελματικό χαρακτήρα, χωρίς όμως να χάνει την αυθεντικότητα και τη φιλικότητα που το διέπει από τα πρώτα του βήματα.

Αυτό που το κάνει πραγματικά μοναδικό είναι το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και παρουσιάζει τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας στο animation. Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ προσφέρει μια εντυπωσιακή γκάμα ταινιών, από πειραματικά έργα μέχρι παιδικά προγράμματα, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των θεατών και δημιουργώντας έναν χώρο συνάντησης για διαφορετικές φωνές και οπτικές γωνίες.

Η χαλαρή ατμόσφαιρα του Animasyros και οι μικρές αποστάσεις του νησιού, ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών δεσμών και δικτύωσης, τόσο μεταξύ των καλλιτεχνών όσο και με το κοινό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί είναι η έντονη προσπάθεια να κινητοποιήσει την τοπική κοινότητα, ενσωματώνοντάς την ενεργά στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ. Μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους, το Animasyros προσπαθεί να εμπλέξει την κοινωνία της Σύρου σε κάθε πτυχή του Φεστιβάλ, από τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι τις προβολές και τις παράλληλες δράσεις.

Παράλληλα, το γεγονός ότι το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε ένα νησί προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στους καλλιτέχνες και τους παραγωγούς που το επισκέπτονται. Η χαλαρή ατμόσφαιρα και οι μικρές αποστάσεις του νησιού ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών δεσμών και δικτύωσης, τόσο μεταξύ των καλλιτεχνών όσο και με το κοινό. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά το Animasyros όχι μόνο μια πλατφόρμα προβολής ταινιών, αλλά και έναν χώρο γόνιμων συναντήσεων και συνεργασιών, όπου οι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και να προωθήσουν τη δουλειά τους σε διεθνές επίπεδο.

Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση, που εστιάζει τόσο στην καλλιτεχνική ποιότητα όσο και στη συμμετοχή της κοινότητας, είναι αυτό που καθιστά το Animasyros ένα μοναδικό και αναγνωρισμένο φεστιβάλ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

“H πιο σημαντική νέα προσθήκη της φετινής διοργάνωσης είναι η έναρξη της τριετούς συνεργασία με το Φεστιβάλ του Annecy, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο”

Ποια είναι η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας του animation στο Animasyros και πώς έχει επηρεάσει αυτό την ανάπτυξη του φεστιβάλ;

Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ερώτηση, θα ήθελα να προσθέσω ότι η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας ήταν εντυπωσιακή από την πρώτη στιγμή. Αναμφίβολα, το τοπίο ενός ελληνικού νησιού όπως η Σύρος αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος το Φεστιβάλ. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά έχει συμβάλει στη διεθνή αναγνώρισή του είναι η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζονται οι επαγγελματικές επαφές και οι δράσεις δικτύωσης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Animasyros. Το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να συνδυάσουν ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με ουσιαστικές ευκαιρίες δικτύωσης, καθιστά το Φεστιβάλ έναν σημαντικό σταθμό για την παγκόσμια κοινότητα του animation.

Όλοι οι διεθνείς καλλιτέχνες και εκπρόσωποι της αγοράς animation που έρχονται στη Σύρο θέλουν να επιστρέψουν

Τι σημαίνει για τη φετινή διοργάνωση η συνεργασία με το φεστιβάλ του Annecy;

Η 10η επέτειος της Αγοράς μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς γιορτάζουμε μια σπουδαία συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ και την Αγορά Κινουμένων Σχεδίων του Annecy, μέσω της δράσης International Mifa Campus. Αυτή η συνεργασία, που θα διαρκέσει τρία χρόνια, επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός Pitching Forum, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής animation στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι μια τεράστια επιτυχία για εμάς, καθώς το Annecy θεωρείται ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ animation παγκοσμίως και η συνεργασία αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τους Έλληνες και διεθνείς δημιουργούς. Αυτό το σημαντικό επίτευγμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τις άοκνες προσπάθειες του Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Nicolas Eybalin, και του Aime Besson, ακόλουθου οπτικοακουστικών μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Παρισίων και το Γαλλικό Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής εξαγωγών για τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες.

Παράλληλα, η σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Pitching Forum του Animasyros, όλα αυτά τα χρόνια, ενισχύεται ακόμα περισσότερο φέτος χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη της SKY EXPRESS, του επίσημου αερομεταφορέα του φεστιβάλ. Είναι μια συνεργασία που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να προσελκύουμε και να υποστηρίζουμε νέους δημιουργούς και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Και για να σου αποκαλύψω ένα μικρό trivia, σχεδόν όλοι οι διεθνείς καλλιτέχνες και εκπρόσωποι της αγοράς animation που έρχονται στη Σύρο θέλουν να επιστρέψουν. Και δεν είναι μόνο το υπέροχο νησί που τους τραβάει. Η μοναδική ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ, η οικειότητα που δημιουργείται μεταξύ των καλλιτεχνών και το επίπεδο των συζητήσεων και των συνεργασιών που αναπτύσσονται, τους κάνει να θέλουν να ξανάρθουν ξανά και ξανά.

“Το γεγονός ότι το animation είναι συχνά συνδεδεμένο με το παιδικό κοινό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα. Ωστόσο, στο Animasyros παρουσιάζουμε ταινίες που αντικατοπτρίζουν την ποικιλία και το βάθος του animation ως τέχνη, η οποία μπορεί να συγκινήσει και να προβληματίσει το ενήλικο κοινό.”

Πώς κρίνετε το επίπεδο του ελληνικού animation και πως το Animasyros συμβάλλει στην ανάπτυξη του;

Το ελληνικό animation έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη πρόοδο και στο Animasyros φροντίζουμε να στηρίζουμε και να προβάλλουμε το έργο των Ελλήνων δημιουργών. Έχουμε δημιουργήσει ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα για ελληνικές ταινίες, το οποίο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (νυν ΕΚΚΟΜΕΔ), ενώ φέτος, για πρώτη φορά, τα χρηματικά έπαθλα για τις κατηγορίες πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και φοιτητικής ταινίας καθώς και του ελληνικού pitch παρέχονται και από την ΕΡΤ.

Ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα της επιτυχίας του ελληνικού animation είναι η ταινία “Underground” του Γιάννη Χριστοφόρου, η οποία έκανε αίσθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με τη συμμετοχή της στο φημισμένο φεστιβάλ του Annecy. Αυτού του είδους οι συμμετοχές καταδεικνύουν ότι το ελληνικό animation μπορεί να σταθεί επάξια στη διεθνή σκηνή.

Φέτος, τα Greek Animation Talks powered by EKK αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα τα συντονίσει ο Γιώργος Καπουτζίδης, ένας πολυαγαπημένος δημιουργός που έχει αποδείξει την αγάπη του για την καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτές οι συζητήσεις δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν σε βάθος τον κόσμο του animation και να εξετάσουν τις προοπτικές και τις προκλήσεις της εγχώριας και διεθνούς παραγωγής.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές τάσεις στον χώρο των κινουμένων σχεδίων είναι το animated documentary, το οποίο συνδυάζει την πραγματικότητα με τη δημιουργική δύναμη του animation, προσφέροντας έναν μοναδικό τρόπο αφήγησης αληθινών γεγονότων.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές συνέργειες που έχει αναπτύξει το Αnimasyros με άλλους πολιτιστικούς φορείς, εκπαιδευτικούς οργανισμούς ή άλλους στρατηγικούς συνεργάτες;

Το Animasyros έχει αναπτύξει ισχυρές συνέργειες με φορείς, οργανισμούς και στρατηγικούς συνεργάτες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του. Παραπάνω μιλήσαμε για τη συνεργασία μας με το Φεστιβάλ του Annecy και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Φέτος, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με επίσημο χορηγό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη ΔΕΗ, την κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που στηρίζει ενεργά τις τέχνες και τον πολιτισμό. Παράλληλα, η υποστήριξη του ΕΚΚΟΜΕΔ και του Enterprise Greece συμβάλλει στη διεθνή προώθηση του ελληνικού animation. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η συνεργασία μας με τον ΕΟΤ και τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, που υποστηρίζουν ενεργά την ανάπτυξη του Φεστιβάλ, προωθώντας τη Σύρο ως πολιτιστικό προορισμό. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραμένει σταθερός αρωγός από την πρώτη μέρα, ενώ η Sky Express συνεχίζει να στηρίζει το Pitching Forum της Αγοράς, βοηθώντας στη δικτύωση νέων δημιουργών. Σημαντική είναι, επίσης, η παρουσία διπλωματικών αποστολών, που εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ με διεθνείς πολιτιστικές συνεργασίες. Η υποστήριξη της COSMOTE TV και η συμβολή της ως συμπαραγωγού στις ταινίες που παράγει το Animasyros Productions ενισχύουν σημαντικά την ελληνική παραγωγή animation. Το Animasyros δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη διοργάνωση και την ανάπτυξή του. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι συνδιοργανωτές μας, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, που στέκονται σταθερά δίπλα μας.

Το Φεστιβάλ συνεχίζει να αγκαλιάζει τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, όπως η εικονική πραγματικότητα (VR), η οποία φέτος παρουσιάζεται μέσα από το VR Lounge

Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην εξέλιξη των κινουμένων σχεδίων, και πώς αντανακλάται αυτό στο φεστιβάλ;

Η τεχνολογία και η καινοτομία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των κινουμένων σχεδίων, και αυτό αποτυπώνεται έντονα στο Animasyros 2024. Το Φεστιβάλ συνεχίζει να αγκαλιάζει τις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις, όπως η εικονική πραγματικότητα (VR), η οποία φέτος παρουσιάζεται μέσα από το VR Lounge. Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από διαδραστικά έργα animation, αναδεικνύοντας το πώς η τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες για την αφήγηση και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει τη διαρκή προσπάθεια του Animasyros να προωθεί την καινοτομία και να εξελίσσει το Φεστιβάλ σε συνάρτηση με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το VR Lounge στο Animasyros 2024 powered by ΔΕΗ επιμελούνται οι Δημήτρης Δεληνικόλας και Γιώργος Ζεστανάκης.

Υπάρχουν κάποιες τάσεις ή νέες τεχνικές στον χώρο των κινουμένων σχεδίων που σας έχουν εντυπωσιάσει τα τελευταία χρόνια;

Μια από τις πιο εντυπωσιακές τάσεις στον χώρο των κινουμένων σχεδίων είναι το animated documentary, το οποίο συνδυάζει την πραγματικότητα με τη δημιουργική δύναμη του animation, προσφέροντας έναν μοναδικό τρόπο αφήγησης αληθινών γεγονότων. Αυτή η προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να παρουσιάσουν δύσκολα ή σύνθετα θέματα με καλλιτεχνική ελευθερία, συνδυάζοντας το οπτικό στοιχείο του animation με τις πραγματικές ιστορίες και τα γεγονότα.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η παρουσία του Emmanuel Blanchard στην Αγορά του Animasyros, όπου θα παρουσιάσει το animated documentary του για την Notre-Dame. Η χρήση του animation σε αυτήν την αφήγηση επιτρέπει μια μοναδική και βαθιά συναισθηματική αναπαράσταση του εμβληματικού αυτού μνημείου, καταγράφοντας όχι μόνο τα γεγονότα της καταστροφής, αλλά και τον συμβολισμό και την ψυχολογική διάσταση της απώλειας και της αποκατάστασής του.

Το παράδειγμα αυτό αναδεικνύει πώς το animated documentary μπορεί να φέρει το κοινό πιο κοντά σε σημαντικά γεγονότα, προσφέροντας μια πιο προσωπική και συναισθηματικά φορτισμένη προσέγγιση, και αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές τάσεις στον χώρο του σύγχρονου animation.

Η Αφρική στην οποία είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ, έχει να επιδείξει σημαντικούς και εξαιρετικούς δημιουργούς κινουμένων σχεδίων και πολλές και πολλά υποσχόμενες σκηνές.

Εκτός από ταινίες που απευθύνονται σε παιδιά, το animation είναι ένα είδος που σπάνια βρίσκει το δρόμο του για τις αίθουσες. Τι πιστεύετε ότι απαιτείται για να αλλάξει αυτό;

Νομίζω πως αυτό αλλάζει με τον χρόνο. Το γεγονός ότι το animation είναι συχνά συνδεδεμένο με το παιδικό κοινό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα. Ωστόσο, το Animasyros είναι ένα φεστιβάλ με καλλιτεχνικό περιεχόμενο που αγκαλιάζει τόσο τα παιδιά όσο και το κοινό των ενηλίκων, με έμφαση στις ταινίες animation που απευθύνονται σε ενήλικες. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτή την πλευρά του φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ταινίες που αντικατοπτρίζουν την ποικιλία και το βάθος του animation ως τέχνη, η οποία μπορεί να συγκινήσει και να προβληματίσει το ενήλικο κοινό.

Φέτος, έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με κορυφαίες εταιρείες διανομής και πλατφόρμες, όπως το Cinobo, τη Feelgood Entertainment, τη Rosebud.21 και τη Disney+, και να ανοίγουμε τη συζήτηση γύρω από το πώς το animation μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικότερα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Θα εξετάσουμε τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της προβολής των ταινιών animation στο κοινό, καθώς και τον ρόλο των φεστιβάλ σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτή η σημαντική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αγορά του Animasyros, όπου διανομείς, παραγωγοί και καλλιτέχνες θα ανταλλάξουν απόψεις και θα διερευνήσουν νέες προσεγγίσεις για την προώθηση και την ανάπτυξη του animation στην Ελλάδα και διεθνώς. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε ενεργά στην καθιέρωση του animation ως μια τέχνη που αφορά όλες τις ηλικίες, προσφέροντας στο κοινό ευκαιρίες να ανακαλύψει τη μαγεία και το εύρος του είδους.

Μιλήστε μας για το φετινό πρόγραμμα του Animasyros. Πώς επιλέξατε τον θεματικό άξονα;

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο «Αφρική: μία ήπειρος κινουμένων σχεδίων» και είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων και διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ. Η αλήθεια είναι ότι πολλά χρόνια θέλαμε να το κάνουμε αυτό το αφιέρωμα και φέτος επιτέλους το καταφέραμε. Η Αφρική δεν είναι κάτι ενιαίο, όπως πιθανώς το έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Είναι ένα πλούσιο μωσαϊκό με πολλές και διαφορετικές παραδόσεις, κουλτούρες, πολλές και διαφορετικές εικόνες και ερεθίσματα. Και έχει να επιδείξει σημαντικούς και – εξαιρετικούς, κατά την άποψή μου – δημιουργούς κινουμένων σχεδίων και μία διαρκώς αναπτυσσόμενη σκηνή ή μάλλον πολλές και πολλά υποσχόμενες σκηνές.

Θέλαμε να φωτίσουμε αυτήν την πλευρά της Αφρικής, που μέχρι σήμερα δεν είναι τόσο προβεβλημένη, και επιλέξαμε ταινίες και δημιουργούς απ’ όλη της την έκταση, από την Αίγυπτο έως τη Νότια Αφρική και από τη Σιέρα Λεόνε έως την Ουγκάντα. Στη Σύρο θα είναι μαζί μας η Ebele Okoye, η «μητέρα του αφρικανικού ανιμέισον», η πρώτη γυναίκα animator από τη Νιγηρία και μία από τις πρώτες σε ολόκληρη την Αφρική, ο Raymond Malinga, σκηνοθέτης της αφροφουτουριστικής μίνι σειράς Kizazi Moto: Generation Fire, που προβάλλεται στο Disney+, η παραγωγός του Vanessa Ann Sinden του Triggerfish Animation, ενός από τα μεγαλύτερα animation studios της Αφρικής αλλά και του κόσμου.

Αλλά δεν μένουμε μόνο στην αφρικανική ήπειρο… Έχουμε συνολικά 261 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, 8 διαγωνιστικά τμήματα, μικρότερα αφιερώματα στις σκηνές της Σλοβακίας και του Μεξικού, ταινίες για παιδιά από την Τσεχία, ένα αφιέρωμα στις αγαπημένες AnimaPride του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Δράμας και όχι μόνο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυτό είναι το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Animasyros 202412.09.2018

Υπάρχουν κάποιες καινοτομίες που εγκαινιάζει η φετινή διοργάνωση; Ποιες είναι δράσεις και οι ταινίες που εσείς ξεχωρίσετε;

Για μένα, η πιο σημαντική νέα προσθήκη της φετινής διοργάνωσης είναι η έναρξη της τριετούς συνεργασία με το Φεστιβάλ του Annecy, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, όπως ανέφερα αναλυτικά και παραπάνω.

Ακόμη – το είπα και αυτό νωρίτερα – το Animasyros θα έχει, για πρώτη φορά φέτος, το δικό του VR lounge στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης, το οποίο επιμελήθηκαν ο σκηνοθέτης και παραγωγός new media Δημήτρης Δεληνικόλας και ο animator και σχεδιαστής παιχνιδιών Γιώργος Ζεστανάκης.

Στη δική μου καρδιά, ξεχωριστή θέση έχουν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διοργανώνουμε, κάθε χρόνο, και που απευθύνονται κυριολεκτικά σε όλους. Νιώθω πολύ χαρούμενη και περήφανη που με το Animasyros μικροί και μεγάλοι αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση, όπως άτομα τρίτης ηλικίας – οι αγαπημένοι μας “βετεράνοι” – ή άτομα με αναπηρίες, έρχονται σε επαφή με τα κινούμενα σχέδια, πειραματίζονται, φτιάχνουν κάτι από το μηδέν, ζουν τη χαρά της δημιουργίας, λένε τις δικές τους ιστορίες να περνάνε καλά.

Βέβαια, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και εδώ τα Greek Animation Talks powered by ΕΚΚ που, μετά την περσινή της επιτυχία, συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά. Είναι μία από τις δράσεις μας που αφιερώνεται στο ελληνικό ανιμέισον και τους Έλληνες δημιουργούς, στους οποίους δίνεται χώρος και βήμα να μιλήσουν για το έργο τους, τις προκλήσεις της δημιουργικής διαδικασίας και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές.

Οραματίζομαι το μέλλον του Animasyros ως μια συνεχώς εξελισσόμενη πλατφόρμα που θα διατηρεί την αυθεντικότητά του, ενώ ταυτόχρονα θα επεκτείνεται σε νέες κατευθύνσεις και προκλήσεις.

Πώς αποτιμάτε την επίδραση του Animasyros στην τοπική κοινωνία, στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και στο πολιτιστικό προφίλ του νησιού;

Θα μου επιτρέψεις να αφήσω αυτή την αποτίμηση στους φορείς του νησιού, καθώς είναι οι πιο κατάλληλοι να κρίνουν την επίδραση του Animasyros. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το Φεστιβάλ έχει καταφέρει να ενσωματωθεί ουσιαστικά και συμπεριληπτικά στη ζωή της Σύρου και της τοπικής κοινωνίας. Από την αρχή, το Animasyros έχει υλοποιηθεί με σεβασμό και ανοιχτή διάθεση συνεργασίας, στοχεύοντας στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Η υποστήριξη που λαμβάνουμε από το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και, από φέτος, το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, το αποδεικνύει αυτό. Η συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις  έχει στόχο την ανάδειξη της Σύρου ως κέντρο πολιτισμού, προσελκύοντας επισκέπτες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, η δυναμική του Animasyros έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής ταυτότητας για τη Σύρο, ενισχύοντας την παρουσία της στο πεδίο του διεθνούς animation.

Πώς ονειρεύεστε το μέλλον του Animasyros; Υπάρχουν σχέδια για επέκταση ή αλλαγές στο περιεχόμενο και την κατεύθυνσή του;

Οραματίζομαι το μέλλον του Animasyros ως μια συνεχώς εξελισσόμενη πλατφόρμα που θα διατηρεί την αυθεντικότητά του, ενώ ταυτόχρονα θα επεκτείνεται σε νέες κατευθύνσεις και προκλήσεις. Ένας από τους στόχους μας είναι να ενισχύσουμε τη διεθνή του απήχηση, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους καλλιτέχνες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, ενώ θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας σκηνής του animation.

Μια σημαντική μελλοντική προοπτική είναι η ανάπτυξη ενός residency project, το οποίο θα φιλοξενεί δημιουργούς για την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων έργων animation στη Σύρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένας χώρος έμπνευσης και δημιουργίας, όπου οι καλλιτέχνες θα μπορούν να δουλεύουν τα έργα τους, να ανταλλάσσουν ιδέες και να συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πυρήνα καλλιτεχνικής παραγωγής που θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο την τοπική και διεθνή κοινότητα του animation.

Επιπλέον, σκοπεύουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις εκπαιδευτικές δράσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη νέων δημιουργών και φοιτητών, και εξετάζουμε την περαιτέρω ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως η εικονική πραγματικότητα και τα διαδραστικά μέσα, που βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων. Με όλα αυτά, το Animasyros φιλοδοξεί να συνεχίσει να είναι ένας χώρος συνάντησης, καινοτομίας και διαλόγου για την παγκόσμια κοινότητα animation.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ΑΝΙΜΑSYROS 2024 powered by ΔΕΗ πραγματοποιείται στη Σύρο από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Περισσότερα από Πρόσωπα