MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καππαδοκία: Ένα τουριστικός προορισμός που «έρχεται» πιο κοντά

Μια διαφορετική τουριστική εμπειρία σε μια περιοχή με πλούσια ιστορία, μοναδική ομορφιά και μνημεία παγκόσμιας αίγλης, μάς σύστησε το TGA, το γραφείο Γραφείο Πολιτισμού & Τουρισμού της Τουρκίας σε δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

@unsplash
Monopoli Team

Η Καππαδοκία, είναι ένας από τους αρχόμενους τουριστικούς προορισμούς της κεντρικής Τουρκίας. Οι περισσότεροι την έχουμε συνδέσει με τις εντυπωσιακές εικόνες με τα αερόστατα που ξεναγούν τους επισκέπτες πάνω από τα μοναδικά τοπία της. Ωστόσο η περιοχή επιφυλάσσει πολλές ακόμα συγκινήσεις για τους ταξιδιώτες. Μια μικρή γεύση από αυτό τον ελκυστικό προορισμό είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε στο πλαίσιο δύο εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στην Αθήνα (TGA), με στόχο την προώθηση της Καππαδοκίας και άλλων προορισμών, αλλά και την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς με τους Τούρκους ομολόγους τους.

@unsplash

Άνοιγμα σε νέες τουριστικές συνεργασίες

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Τουρκικός Οργανισμός Προβολής και Προώθησης Τουρισμού (TGA), το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στην Αθήνα, με την υποστήριξη των: Turkish Airlines, Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων- HATTA, της Ομοσπονδίας των Εν Ελλάδι Τουριστικών Γραφείων Fed-HATTA καθώς και της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και την Τουρκία.

İsmail Bütün Γενικός Διευθυντής του TGA

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση στην Αθήνα, ο İsmail Bütün Γενικός Διευθυντής του TGA ανέφερε ότι στόχος είναι η επέκταση των τουριστικών συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες:  «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη γείτονα Ελλάδα και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας με τους Έλληνες ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών που φιλοξένησε η Τουρκία κορυφώθηκε το 2019, με 837.000 επισκέπτες. Μετά την πανδημία, γίναμε μάρτυρες μιας σταθερής ανάκαμψης και ετήσιας ανάπτυξης από το 2022. Φέτος, στοχεύουμε να ξεπεράσουμε τα ρεκόρ του 2019, και τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων μηνών μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

O Πρέσβης της Τουρκίας, Çağatay Erciyes

Στόχος: ένα εκατομμύριο τουρίστες

Αντίστοιχα, ο Πρέσβης της Τουρκίας, Çağatay Erciyes τόνισε ότι οι τουριστικοί τομείς και των δύο χωρών είναι πολύ ισχυροί, ποικιλόμορφοι και θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρώνονται, ειδικότερα για να προσελκύσουν τουρίστες από τρίτες χώρες. Με νέες οργανωμένες εκδρομές που θα προωθήσουν κοινούς προορισμούς, και μέσω της εναέριας σύνδεσης των δύο χωρών με τους κοινούς νέους προορισμούς. Επίσης, δήλωσε ότι «και οι δύο τομείς θα πρέπει να επωφεληθούν από το θετικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις διμερείς σχέσεις και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες που θα είναι αμοιβαία επωφελείς…» Όσον αφορά τις επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, πρόσθεσε ότι «Ο κοινός μας στόχος να αυξήσουμε τον αριθμό των τουριστών από τις δύο χώρες στο ένα εκατομμύριο, για την κάθε μία, δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Οι φετινοί αυξανόμενοι αριθμοί υποδηλώνουν ότι μπορούμε να το πετύχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Γενικός Πρόξενος Serkan Gedik ανάφερε ότι καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 90% των Τούρκων τουριστών που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2023 (877.000) συγκριτικά με το 2022 (478.000), ενώ η Τουρκία αναδείχθηκε ως η τρίτη δημοφιλέστερη χώρα στην οποία ταξίδεψαν οι Έλληνες στο 2023  (570.000 το 2022 και 686.000 το 2023). «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης, ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη».

Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων -FedHATTA

Από την πλευρά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ο Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων -FedHATTA επισήμανε ότι «Η Τουρκία αποτελεί διαχρονικά δημοφιλή προορισμό των Ελλήνων ταξιδιωτών και οι πολιτιστικοί δεσμοί των δύο χωρών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα είναι η πλατφόρμα επάνω στην οποία μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις αμφίδρομες τουριστικές ροές. Οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών τουριστικών σχέσεων, που αδιαμφισβήτητα θα έχουν μεγάλο όφελος και για τις δύο χώρες, είναι μεγαλύτερες από ποτέ, σε μια περίοδο όπου τα ταξίδια αποκτούν νέο νόημα για τους ταξιδιώτες και το σημείο αιχμής τους, οι προορισμοί, Ελλάδας και Τουρκίας, αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν τους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρωνας Θεολόγης μεταξύ άλλων τόνισε «με ιδιαίτερη χαρά στηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή του Τουρκικού Οργανισμού Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού (TGA) και του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ελλάδα στην πόλη μας καθώς τη θεωρούμε σημαντική για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για τους επαγγελματίες του Τουρισμού. Εύχομαι να αποτελέσει το πρώτο βήμα για άνοιγμα νέων προορισμών και την τόνωση του τουριστικού ρεύματος των προορισμών που ήδη υπάρχουν». Ο κ. Θεολόγης σχολίασε ότι το νέο μέτρο της  7ήμερης  παραχώρησης βίζας για τους Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρας μας είναι θετικό αλλά όχι ικανοποιητικό για περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Περισσότερα από Εταιρικές Δράσεις