MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
07
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Καραγάτση, συγγραφέας και κόρη του Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση.

Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η Μαρίνα Καραγάτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση.

Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου («Λίθινες εικόνες της Άνδρου», 1990, «Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα», 1993, «Κτητορικές πλάκες της Άνδρου», 1996). Ήταν, επίσης, μητέρα του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος και διασκεύασε, το 2018, το συγκλονιστικό μυθιστόρημα της, «Το Ευχαριστημένο», στη σκηνή του Θεάτρου Πορεία.

Το Θέατρο Πορεία την αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, φίλη, συνεργάτιδα, Μαρίνα Καραγάτση. Η Μαρίνα των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη, το ανέμελο κορίτσι με τα μελαγχολικά μάτια στις φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου, το «Ευχαριστημένο» της Άνδρου, που μεγάλωσε στη σκιά του Μ. Καραγάτση, η γυναίκα που έζησε ελεύθερα τη ζωή της, έφυγε σήμερα το πρωί έχοντας στο πλάι της τις τελευταίες ημέρες της όλη την οικογένειά της.

Ο Δημήτρης Τάρλοου με τη μητέρα του Μαρίνα Καραγάτση

Η Μαρίνα άφηνε ανεξίτηλη την παρουσία της σε κάθε ομήγυρη με τις πολύτιμες γνώσεις της, τις γλαφυρές διηγήσεις της, το διαπεραστικό βλέμμα της, τον απερίφραστο σχολιασμό της, την αδιαπραγμάτευτη στάση της.
Από σήμερα η Μαρίνα θα αναπαύεται στο «αυλιδάκι» του ουρανού, εκεί που την περιμένουν οι γονείς, η γιαγιά της και η λατρεμένη της Λασκαρώ.
Αντίο Μαρίνα». 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Βιβλία
Σχετικά Θέματα
Βιβλία
Το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα: Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Αλεξίας Τροκούδη από τις Εκδόσεις Άμμων
Βιβλία
Το “Heated Rivalry” ήταν μόνο η αρχή: Η νέα μεγάλη κίνηση στις queer ερωτικές ιστορίες
Βιβλία
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη
Βιβλία
«Ειδικές διαδρομές. Στιγμές Αγώνων και Ζωής»: Το βιβλίο του Δημήτρη Κουνέλη από τις εκδόσεις Στίξις
Βιβλία
Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Οι ιστορίες που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις φετινές διακοπές
Βιβλία
Εκδόσεις Key Books: Αυτογνωσία, ιστορία και εμβληματικές προσωπικότητες στη βαλίτσα των διακοπών μας
Βιβλία
Εκδόσεις Μεταίχμιο: 5 βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βαλίτσα των διακοπών σου
Βιβλία
Εκδόσεις Διόπτρα: Ρομαντισμός, θρίλερ και δυστοπικοί κόσμοι για τις καλοκαιρινές διακοπές σου
Art & Culture
Κόσμοι σε σύγκρουση, άνθρωποι σε διάλογο: Η πρώτη μας φορά στο 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
Βιβλία
Το κινηματοθέατρο Ζαΐρα ξαναζωντανεύει μέσα από το νέο βιβλίο του Χρύσανθου Πανά
Βιβλία
«Νεγκλιζέ»: Η νέα συλλογή διηγημάτων της Γεωργίας Δρακάκη
Βιβλία
30 χρόνια πολιτικής και κοινωνικής σάτιρας στο νέο βιβλίο του Γρηγόρη Γεωργίου