MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας Μαρίνα Καραγάτση

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Καραγάτση, συγγραφέας και κόρη του Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση.

Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή
Monopoli Team

Η Μαρίνα Καραγάτση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση.

Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου («Λίθινες εικόνες της Άνδρου», 1990, «Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα», 1993, «Κτητορικές πλάκες της Άνδρου», 1996). Ήταν, επίσης, μητέρα του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος και διασκεύασε, το 2018, το συγκλονιστικό μυθιστόρημα της, «Το Ευχαριστημένο», στη σκηνή του Θεάτρου Πορεία.

Το Θέατρο Πορεία την αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, φίλη, συνεργάτιδα, Μαρίνα Καραγάτση. Η Μαρίνα των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη, το ανέμελο κορίτσι με τα μελαγχολικά μάτια στις φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου, το «Ευχαριστημένο» της Άνδρου, που μεγάλωσε στη σκιά του Μ. Καραγάτση, η γυναίκα που έζησε ελεύθερα τη ζωή της, έφυγε σήμερα το πρωί έχοντας στο πλάι της τις τελευταίες ημέρες της όλη την οικογένειά της.

Ο Δημήτρης Τάρλοου με τη μητέρα του Μαρίνα Καραγάτση

Η Μαρίνα άφηνε ανεξίτηλη την παρουσία της σε κάθε ομήγυρη με τις πολύτιμες γνώσεις της, τις γλαφυρές διηγήσεις της, το διαπεραστικό βλέμμα της, τον απερίφραστο σχολιασμό της, την αδιαπραγμάτευτη στάση της.
Από σήμερα η Μαρίνα θα αναπαύεται στο «αυλιδάκι» του ουρανού, εκεί που την περιμένουν οι γονείς, η γιαγιά της και η λατρεμένη της Λασκαρώ.
Αντίο Μαρίνα». 

Περισσότερα από Βιβλία