MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

7 λόγοι για να λατρέψετε την Αλόννησο

Καταπράσινη και χαμηλών τόνων, η Αλόννησος είναι ένας θαυμάσιος προορισμός για χαλαρές διακοπές στις Σποράδες.

Πηγή: Shutterstock
Monopoli Team

Εντυπωσιακά τοπία ανάμεσα στο πράσινο και το τιρκουάζ, πεύκα που ακουμπούν στη θάλασσα, διάφανα νερά, γαλήνη και ηρεμία. Προορισμός χαμηλών τόνων στις Βόρειες Σποράδες, ιδανικός για ζευγάρια, οικογένειες, μοναχικούς ταξιδιώτες, λάτρεις της πεζοπορίας, των καταδύσεων και των εξερευνήσεων, η Αλόννησος υπόσχεται ποιοτικές διακοπές χαλάρωσης σε επαφή με τη φύση. Και τι φύση!

Οι μαγευτικές παραλίες όπου η βλάστηση φτάνει μέχρι το κύμα, το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης (το «σπίτι» της μεσογειακής φώκιας), τα μικρά ερημονήσια και το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει η Αλόννησος στους επισκέπτες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑλόννησος: Οι ωραιότερες εμπειρίες στο παραδεισένιο νησί των Σποράδων12.09.2018

Η ατμοσφαιρική Χώρα της Αλοννήσου

Πηγή: Shutterstock

Το Παλιό Χωριό, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του ‘65, οι κάτοικοι κατέβηκαν στο Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού και η Χώρα εγκαταλείφθηκε σχεδόν εντελώς μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Τότε ήταν που κάποιοι ξένοι, λάτρεις της παράδοσης, αγόρασαν τα ερειπωμένα πέτρινα διώροφα με τα ξύλινα μπαλκόνια και τα αναπαλαίωσαν. Έτσι, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική διατηρήθηκε ακέραιη και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περπατά στα καλντερίμια ενός καλοδιατηρημένου οικισμού.

Πηγή: Shutterstock

Αφήστε το όχημά σας και χωθείτε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια με τα προσεγμένα μαγαζάκια, τις ταβερνούλες και την εντυπωσιακή θέα προς τα ερημονήσια του Πάρκου και την Εύβοια. Την προσοχή σας θα τραβήξει ο παλιός- επίσης ανακαινισμένος- ανεμόμυλος του νησιού, τα αλώνια αλλά και τα διάφορα εκκλησάκια όπως ο Ναός Χριστός και ο Άγιος Αθανάσιος. Στο ψηλότερο σημείο υπάρχουν τα απομεινάρια του παλιού κάστρου, με τα σπίτια χτισμένα ακριβώς πάνω στο χείλος του γκρεμού.

Οι μαγικές παραλίες

Άγιος Δημήτριος, πηγή: shutterstock

Οι παραλίες της Αλοννήσου είναι από μόνες τους ένας καλός λόγος για να επισκεφτείτε το καταπράσινο νησί. Εδώ θα κολυμπήσετε σε πεντακάθαρα νερά, σε κόλπους περιτριγυρισμένους από πευκοδάση και ελαιώνες. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε και φώκιες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό Σκιάθο μέχρι Σκόπελο: Αυτές είναι οι πιο όμορφες παραλίες των Σποράδων12.09.2018

Ο Άγιος Δημήτριος είναι η κατά πολλούς ωραιότερη παραλία του νησιού. Μια ολόλευκη γλώσσα στεριάς που χώνεται στο μπλε. Το Κοκκινόκαστρο είναι μια εντυπωσιακή και αλλιώτικη από τις άλλες παραλία με γκρεμούς κάθετους στη θάλασσα και κοκκινωπά βράχια. Η Χρυσή Μηλιά είναι μία από τις πιο κοσμικές παραλίες της Αλοννήσου, στην ανατολική πλευρά της. Εδώ κυριαρχεί η ψιλή άμμος, ενώ τα πεύκα κατεβαίνουν έως τη θάλασσα.

Χρυσή Μηλιά, πηγή: Shutterstock

Ο Λεφτός Γιαλός είναι μια αρκετά μεγάλη και δημοφιλής παραλία με θέα προς τα δύο ερημονήσια, τα Δύο Αδέλφια. Ο Μεγάλος Μουρτιάς είναι πολυσύχναστη και αγαπημένη των ντόπιων, καθώς προσφέρει όλες τις ανέσεις και απέχει μόλις 1 χλμ. από τη Χώρα. Το «αδερφάκι» του, ο Μικρός Μουρτιάς ενδείκνυται για πιο μοναχικές βουτιές.

Τα γραφικά λιμανάκια

Βότση, πηγή: Shutterstock

Σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό λιμάνι και την πρωτεύουσα του νησιού, το Πατητήρι, θα βρείτε γραφικά λιμανάκια και όρμους που θα σας προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Η Βότση είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό σχεδόν ενωμένο με το Πατητήρι (απέχει μόλις 1 χλμ. από το λιμάνι). Διαθέτει μια ήσυχη παραλία που περιβάλλεται από πεύκα, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λιμανάκι για σκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑλόννησος: Στην κορυφή των 50 καλύτερων καταδυτικών προορισμών του κόσμου του National Geographic12.09.2018

Η Στενή Βάλα, το παλαιότερο τουριστικό θέρετρο της Αλοννήσου, 10 χλμ. από το Πατητήρι, είναι ένα ψαροχώρι που έχει διατηρήσει ατόφιο τον χαρακτήρα του παρά την τουριστική ανάπτυξη. Όσοι επιλέξουν να μείνουν εδώ θα βρουν καλό παραδοσιακό φαγητό και φρέσκο ντόπιο ψάρι στις ταβέρνες και θα απολαύσουν βουτιές στις κοντινές παραλίες- όπως ο Άγιος Πέτρος και τα Γλυφά- αλλά και περιπάτους στους γύρω κατάφυτους λόφους.

Διαβάστε περισσότερα στο travelgo.gr.

Περισσότερα από Προορισμοί