MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Η Κυρά της Ρω, του Γιάννη Σκαραγκά στο Θέατρο Γκλόρια

Ο συγκινητικός μονόλογος του Γιάννη Σκαραγκά, μια διαχρονική ιστορία για τις γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές, έρχεται, στο Θέατρο Γκλόρια, σε ερμηνεία Φωτεινής Μπαξεβάνη και σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα.

Monopoli Team

Με αφορμή τη ζωή της Κυράς της Ρω, της κατά κόσμον Δέσποινας Αχλαδιώτη, ο διεθνώς βραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Σκαραγκάς γράφει ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο με αφορμή τη γυναίκα που έγινε σύμβολο γενναιότητας, πατριωτισμού και γυναικείας χειραφέτησης. Ο εμβληματικός μονόλογος «Η Κυρά της Ρω» ξεκίνησε το ταξίδι του στις θεατρικές σκηνές το 2017, «γύρισε» τον κόσμο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία όπου και αν παρουσιάστηκε και από τις 23 Μαρτίου επιστρέφει στο θέατρο Γκλόρια προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τη μοναχική ηρωική ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η λυρική σκηνοθετική ματιά του Σταύρου Λίτινα και η καθηλωτική ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη θα δώσουν εκ νέου σάρκα και οστά στην τρυφερή ιστορία μιας απομονωμένης, αλλά ελεύθερης και ασυμβίβαστης γυναίκας που “κουβαλάει” τα όνειρα και τη φωνή όλων μας και ανεβοκατεβάζει για χρόνια τη σημαία της μνήμης και της ζωής, για να εξιστορήσει τα πάθη των ανθρώπων που αγάπησε, τα λάθη και τις πληγές τους.

Μέσα από την αφήγησή της, η Κυρά της Ρω αποδεικνύει πως η ανθρωπιά δεν είναι υπόθεση των πολλών, αλλά του καθένα μας χωριστά και αποτυπώνει με τρόπο ποιητικό πως ακόμη και μέσα από την σκληρή πραγματικότητα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στην προσωπική λύτρωση.

Η παράσταση ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, Γερμανία και στην Κύπρο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αγγίζοντας ένα μεγάλο διεθνές κοινό εκτός από τις ελληνικές κοινότητες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο ελληνικό έργο που έλαβε επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, όπου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2020.

Ποια ήταν η Δέσποινα Αχλαδιώτη (Κυρά της Ρω)

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο. Από το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω με τον άντρα που ερωτεύτηκε, κι έζησε μόνη της μετά το θάνατο της μητέρας της και του Κώστα. Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, ως μέλος της Αντίστασης, άρχισε να υψώνει την ελληνική σημαία κάθε μέρα μέχρι και τον θάνατό της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε το σύμβολο μια ηρωικής φυσιογνωμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο χρονικό ενός δυσλεκτικού, του Γιάννη Πάσχου στο Θέατρο 10412.09.2018

Τα τραγούδια της παράστασης «Καστελλόριζό μου» και «Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)» σε στίχους Γ. Σκαραγκά και μουσική Φ. Μπαξεβάνη τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη και κυκλοφορούν ψηφιακά από την Walnut Entertainment Greece. Όλα τα έσοδα από τα τραγούδια διατίθενται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών αλλά και για την καταγραφή και διάσωση ιστοριών και παραδόσεων του νησιού, μέσω του Μουσείου Γρίφων  του Καστελλόριζου.

Το ομώνυμο βιβλίο «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιάννης Σκαραγκάς
Σκηνοθεσία: Σταύρος Λίτινας

Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Μουσική: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Φωτισμοί: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Παίζουν: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Διάρκεια: 70’ λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 16€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 23 Μαρτίου έως 27 Απριλίου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18.00
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/i-kyra-tis-ro-tou-gianni-skaragka/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Αθήνα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3600832.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
Κέντρο
Θέατρο Γκλόρια
Απο 23/03/2024 εως 27/04/2024
Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Σάββατο: 18:00
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b