MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
AWARENESS

Νοσογόνος Παχυσαρκία και Συναισθηματική Υπερφαγία – Ο δρόμος για μια νέα αρχή

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους με συσσώρευση σωματικού λίπους, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται δυσμενώς η υγεία του ανθρώπου.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Την Πέμπτη 1 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε δωρεάν βιωματικό σεμινάριο με θέμα “Διεπιστημονική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της συναισθηματικής υπερφαγίας και ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας. Πρόληψη, παρεμβάσεις και τρόποι αντιμετώπισης” στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού κ. Νεκτάριου Ντουντουλάκη με τη συμμετοχή πέραν του ιδίου, της κοινωνιολόγου, ψυχοθεραπεύτριας Θεανώς Μανουδάκη και της Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, MSc Βάλιας Γρηγορίου. Οι εισηγήσεις έδωσαν έμφαση στο κοινωνικό στίγμα της παχυσαρκίας, αλλά και τους κινδύνους για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.

Ο πλαστικός χειρουργός κ. Νεκτάριος Ντουντουλάκης, (αριστερά) η κοινωνιολόγος, ψυχοθεραπεύτρια Θεανώ Μανουδάκη και (δεξιά) η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc Βάλια Γρηγορίου

“Τρώμε τα συναισθήματά μας;”

Θα έχετε παρατηρήσει ότι η πιο ισχυρή επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές εμφανίζεται όταν είστε ευάλωτοι/ες συναισθηματικά. Αυτό έχει αποτέλεσμα να στρέφεστε στο φαγητό ασυνείδητα, χωρίς έλεγχο, με αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά. Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει μόνο επειδή καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μια τέτοια φάση, αλλά και επειδή όταν τρώτε για συναισθηματικούς λόγους συνήθως στρέφεστε σε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως τα γλυκά και συσκευασμένα-επεξεργασμένα τρόφιμα. Και τότε τι γίνεται; Μήπως κάπου εκεί καραδοκεί και ο κίνδυνος να χαθεί η μπάλα;

Στο workshop δόθηκε έμφαση σε αυτό ακριβώς. Στο πώς να μη χαθεί… η μπάλα γι’ αυτούς τους ασθενείς μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η οποία δεν στηρίζεται μόνο στο χειρουργείο, αλλά και στην ψυχο-συναισθηματική κάλυψη. “Μέσα στο ιατρείο, υπάρχει η φροντίδα ώστε να δημιουργηθεί η δέσμευση στον ασθενή προκειμένου να πετύχει τον στόχο, ενώ συγχρόνως του παρέχεται η βεβαιότητα ότι θα λαμβάνει συνεχή παρακολούθηση και υποστήριξη από την ομάδα για να ενδυναμωθεί και να μπορέσει να ξεκλειδώσει για να προχωρήσει”, μάς λέει ο κ. Ντουντουλάκης. “Η δέσμευσή του αφορά στο ότι ναι μεν θα χάσει τα κιλά, αλλά θα προσπαθήσει να διατηρήσει το αποτέλεσμα με αλλαγές στον τρόπο ζωής του και καθήλωση της κατάστασης της συναισθηματικής υπερφαγίας”, συνεχίζει ο γιατρός. “Το σώμα μας είναι ο ναός της ψυχής μας. Το αγαπάμε κι αν δεν μας αρέσει το αλλάζουμε. Αγαπώ τον εαυτό μου, αγαπώ το σώμα μου. Δεν είμαι εικόνα. Είμαι το σώμα μου. Είμαι Εγώ”, καταλήγει ο κ. Ντουντουλάκης.

Στο σεμινάριο, οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στο τι σημαίνει συναισθηματική υπερφαγία, πώς εκδηλώνεται, ποσό συχνά κάνει την εμφάνισή της και αν επηρεάζεται από το φύλο ή την ηλικία.

Για κρυμμένες καταστάσεις αυτοτιμωρίας, παραμέλησης του εαυτού, αυτοσαμποτάζ μίλησε η ψυχοθεραπεύτρια Θεανώ Μανουδάκη. “Αυτό το πακέτο το αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί στην Ευμορφία, από τη γραμματέα μέχρι τη νοσηλεύτρια, καθένας έχει το δικό του σημαντικό ρόλο δίπλα στον ασθενή με νοσογόνο παχυσαρκία. Τα 18 άτομα που έλαβαν μέρος στο τελευταίο workshop συμμετείχαν στο 100% όχι μόνο μέσω βιωματικών παιχνιδιών, αλλά κυρίως μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων οδηγήθηκαν σε διαπιστώσεις, μοιράστηκαν εμπειρίες και έδειξαν ακόμη μια φορά την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του γιατρού. Κάποια από τα άτομα που συμμετείχαν είχαν ήδη υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση, οπότε μετά την επέμβαση πρέπει να δουλέψουν πάνω στη συνειδητοποίηση ότι ζουν σε ένα καινούργιο σώμα, με άλλον μεταβολισμό. Άλλοι είναι σε φάση προετοιμασίας για ένα βαριατρικό χειρουργείο, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που ήθελαν να δεχτούν την ενημέρωση για να μπορέσουν να θέσουν τη ζωή τους σε μια νέα βάση”, ανέφερε η κ. Μανουδάκη.

“Η ομάδα των συμμετεχόντων μαζί με τους ειδικούς δούλεψαν πάνω στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών συναισθηματικής υπερφαγίας. Μάθαμε πως θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να ακούμε τόσο την βιολογική μας πείνα όσο και τον βιολογικό μας κορεσμό. Μάθαμε πως θα πρέπει να σεβόμαστε το σώμα μας και να μάθουμε να τρώμε συνειδητά. Μάθαμε πως το να καταπιέζουμε τον εαυτό μας μέσα σε ένα πλαίσιο αυστηρής υποθερμιδικής δίαιτας μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να φέρει  και υπερφαγικά επεισόδια”, τονίζει η κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc Βάλια Γρηγορίου.

“Το πιο σημαντικό ωστόσο που κατανοήσαμε είναι πως ο Ψυχολόγος, είναι αυτός που θα μας οδηγήσει (εάν και εμείς το θελουμε πραγματικά ) στην αποδοχή και αγάπη του εαυτού μας .. μη φοβόμαστε να απευθυνθούμε σε ειδικούς πιο πολυ θα πρέπει να φοβόμαστε το σκοτάδι και την μοναξιά που θα βιώσουμε χωρίς αυτούς”, καταλήγει η κ. Γρηγορίου.

Ας μάθουμε για την Ευμορφία

Η ευμορφία είναι ένα νέο πρωτοποριακό ιατρικό πρόγραμμα των ιατρείων του Πλαστικού και Επανορθωτικού Χειρουργού Νεκτάριου Ντουντουλάκη. Αφορά το σύνολο των ιατρικών υπηρεσιών Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής για την ολιστική αντιμετώπιση των ιατρικών και αισθητικών προβλημάτων, τοπικού ή ολικού πάχους και την αδυναμία απώλειας βάρους.

Όραμα είναι η ιατρική πολυδιάστατη υποστήριξη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτήν, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και επιστημονική προσέγγιση.

Στόχος η αποκατάσταση της εικόνας, της υγείας, της λειτουργικότητας και της ψυχικής ευημερίας των ανθρώπων που απευθύνονται σε εμάς, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προβλήματος τους. Είτε αυτό είναι το τοπικό πάχος, σε ένα γυμνασμένο σώμα, είτε χαλάρωση ή κήλες, μετά από κύηση και μεγάλες αυξομειώσεις βάρους, είτε η υπέρμετρη συσσώρευση λίπους σε μία περιοχή του σώματος, που εμποδίζει την λειτουργικότητα και την καθημερινότητα του ανθρώπου.

Δωρεάν εξέταση και εκτίμηση ασθενών με προβλήματα βάρους

Το ιατρείο του Πλαστικού και Επανορθωτικού Χειρουργού Νεκτάριου Ντουντουλάκη, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που άπτονται της νόσου της Παχυσαρκίας και της Παθογόνου Παχυσαρκίας, προσφέρει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, εξέταση και εκτίμηση για τους πάσχοντες, καθώς και εκείνους που έχουν ιατρικό ιστορικό παχυσαρκίας ή κληρονομικότητα σε αυτή. Η προσφορά εντάσσεσαι στα πλαίσια των κοινωνικών δράσεων του ιατρείου και πραγματοποιείτε από το Ιατρικό Πρόγραμμα “ευμορφία” για την Πλαστική και Ολιστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b