MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λάθη που στερούν την υγεία των ματιών μας και τρόποι να τα διορθώσουμε

Ποιες είναι οι απροσεξίες που κάνουμε καθημερινά που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην όρασή μας;

Monopoli Team

Η όραση είναι μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις και μας επιτρέπει να χαιρόμαστε ολοκληρωτικά το περιβάλλον γύρω μας. Παρόλα αυτά, αρκετοί από εμάς θεωρούμε την υγεία των ματιών μας δεδομένη και μας απασχολεί μόνο όταν έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα. Πολλές φορές δε, κάνουμε λάθη που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, τα μάτια μας, χωρίς να κατανοούμε πλήρως τις συνέπειες.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι απροσεξίες, που αν και μοιάζουν αρκετά αθώες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην όρασή μας; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες και επιπλέον αναφέρουμε τρόπους για να διορθώσουμε αυτές μας τις επιπολαιότητες. Πάμε να τα δούμε όλα!

Ελλιπής προστασία από τον ήλιο

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) χωρίς καμία προστασία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές βλάβες στα μάτια και να προκαλέσει μόνιμες δυσλειτουργίες σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα, όταν δε φοράμε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου, ακόμα και σε συνθήκες που θεωρούμε ότι δε χρειάζονται, όπως είναι μία εξόρμηση στα χιόνια, είναι πιθανό να προκληθούν ζημιές στον κερατοειδή χιτώνα και τον οφθαλμικό φακό ή μπορεί να εμφανιστούν μορφώματα και καταρράκτης στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συνεπώς, μην αμελείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα ποιοτικό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, που θα σώσει στην κυριολεξία τα μάτια σας. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα όρασης, οι φωτοχρωμικοί φακοί Transitions θα σας λύσουν τα χέρια, καθώς σκουραίνουν στους εξωτερικούς χώρους, ενώ επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση όταν είστε μέσα στο σπίτι. Βάλτε τους λοιπόν στο σκελετό της αρεσκείας σας και δείτε τον κόσμο πιο καθαρά. Τέλος σας προτείνουμε, τις κρύες μέρες να συνδυάζετε τα αγαπημένα σας γυαλιά με όμορφα αξεσουάρ, όπως είναι τα σκουφιά της Puma, για να κινήστε άνετα όλες τις ώρες.

Λάθη στη φροντίδα των ματιών

Τα διάφορα λάθη στη φροντίδα των ματιών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που κάνουμε, πολλές φορές εν αγνοία μας, καθημερινά. Είναι πολύ σύνηθες λοιπόν, ειδικά όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, να υποτιμάμε τη σημασία της καθημερινής περιποίησης και να παραλείπουμε υγιεινές συνήθειες. Τρίψιμο στα μάτια, επαφή με βρώμικα χέρια, κακό ντεμακιγιάζ και ελλιπής υγιεινή των φακών επαφής είναι κάποια από τα κυριότερα παραδείγματα που δηλώνουν απουσία ουσιαστικής φροντίδας.

Δώστε λοιπόν ιδιαίτερη έμφαση στα μάτια σας και υιοθετήστε νέες πρακτικές που θα τα ανακουφίσουν. Φροντίστε να τα αγγίζετε μόνο αν είναι απαραίτητο και κυρίως μόνο όταν τα χέρια σας είναι καθαρά. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η υγεία των ματιών δεν είναι (και δε θα έπρεπε να είναι!) δεδομένη, συνεπώς θα πρέπει να σας γίνει καθημερινό μέλημα!

Υπερβολική έκθεση σε οθόνες

Η συνεχής έκθεση σε οθόνες υπολογιστών αποτελεί ίσως το συχνότερο λάθος που πραγματοποιούμε και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, η μακροχρόνια και παρατεταμένη χρήση των οθονών μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ξηρότητα, επιφέροντας έτσι καταπόνηση στα μάτια. Μία καλή ιδέα λοιπόν είναι να εφαρμόζετε τον κανόνα “20-20-20” καθημερινά.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε 20 λεπτά, αποσύρετε το βλέμμα σας από τη συσκευή και κοιτάξτε κάτι που βρίσκεται σε απόσταση 20 ποδιών (6 μέτρων) για 20 δευτερόλεπτα. Αυτή η απλή πρακτική μειώνει την κούραση των ματιών και διατηρεί τη φυσιολογική λειτουργία τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία της όρασής σας. Επιπλέον, για τη μέγιστη προστασία μπορείτε να προμηθευτείτε και τα ειδικά γυαλιά blue light που μπλοκάρουν την μπλε ακτινοβολία και σας αφήνουν ξεκούραστους.

Παράλειψη εξετάσεων όρασης

Η συνέπεια στις ετήσιες (ή και πιο τακτικές!) εξετάσεις όρασης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλή υγεία των ματιών. Και αυτό γιατί η αμέλεια σε αυτόν τον τομέα καθυστερεί την έγκαιρη διάγνωση πιθανών προβλημάτων όρασης, που ενδέχεται να είναι σοβαρά και δυσκολότερα στην αντιμετώπιση όταν αναγνωριστούν κατά την προχωρημένη τους φάση.

Για τη διόρθωση λοιπόν αυτού του λάθους, είναι κρίσιμο να προγραμματίζετε ετήσιες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων, προάγοντας έτσι τη διατήρηση της υγιούς όρασης.

Κακή διατροφή

Η κακή διατροφή δε θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να αφήνει ανεπηρέαστη την υγεία των ματιών. Συνεπώς, η έλλειψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης και αυξημένους κινδύνους. Είναι ουσιώδες λοιπόν να ενισχύσετε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες A, C και E.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο τόνος και ο σολομός, το σπανάκι και τα καρότα παρέχουν αυτές τις θρεπτικές ουσίες που ενισχύουν την όραση και προστατεύουν τα μάτια από επιβλαβείς επιπτώσεις του χρόνου, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της καλής τους υγείας.

Συνοψίζοντας, η φροντίδα των ματιών είναι κρίσιμη και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε καθημερινή βάση. Με απλές και προσεκτικές κινήσεις μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη που απειλούν την όρασή σας και να διασφαλίσετε την καλή υγεία των ματιών σας. Ξεκινήστε από σήμερα!

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b