MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΙΝΙΑ

Wonka: Ο Timothée Chalamet σε μια σοκολατένια περιπέτεια και αυτά είναι όσα χρειάζεται να ξέρεις

Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ταινία «Wonka» του Paul King με πρωταγωνιστή τον Timothée Chalamet, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου από την Tanweer.

Φωτεινή Νικολίτσα | 13.12.2023

Εάν ο Gene Wilder είναι ο all-time-classic Willy Wonka και ο Johnny Depp η «μπαρτονική» εκδοχή του χαρακτήρα, τότε ο Timothée Chalamet είναι δικαίως η νεαρή εκδοχή του διάσημου σοκολατοποιού! Στο απόγειο της καριέρας του, τη στιγμή που είναι ένα από τα πιο hot ονόματα της γενιάς του, ο Chalamet καλείται να ερμηνεύσει τον νεαρό Willy Wonka στο ξεκίνημά του.

Το παραμυθένιο μιούζικαλ φαντασίας «Wonka» σε σκηνοθεσία του Paul King -γνωστού για τις ταινίες «Paddington»– έρχεται στις αίθουσες στις 14 Δεκεμβρίου από την Tanweer με τη δυνατότητα παρακολούθησης και σε ελληνική μεταγλώττιση. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ταινία πριν τα ανακαλύψετε στην σκοτεινή αίθουσα…

Η Αφίσα για το «Wonka» του Paul King

Η αφίσα για το «Wonka» του Paul King

Πλοκή & Cast

Όταν ο αισιόδοξος και γεμάτος δέος Willy Wonka καταφθάνει στο κέντρο του κόσμου της σοκολατοποιίας, δεν έχει παρά μερικά κέρματα στην τσέπη του κι ένα καπέλο γεμάτο όνειρα, συμπεριλαμβανομένου του να ανοίξει το δικό του μαγαζί με σοκολάτες πλάι στους σπουδαιότερους σοκολατοποιούς του κόσμου. Αλλά σε αυτή τη μεγαλοπρεπή, αν όχι ανελέητη, πόλη, τα ελάχιστα χρήματα του Willy κάνουν φτερά γρήγορα, και καταλήγει σε ένα μονοπάτι γεμάτο κακουχίες, καθώς αναγκάζεται να δουλέψει σαν σκλάβος σε ένα πλυσταριό. Το μέλλον του Willy διαγράφεται δυσοίωνο, ωστόσο το φρόνημά του παραμένει ακμαιότατο, παρά το γεγονός ότι η σοκολατοποιία είναι ένας κλάδος πολύ πιο σκληρός από αυτό που φαίνεται και η ευφυΐα του δεν τυχαίνει θερμής υποδοχής από το αδίστακτο Καρτέλ της Σοκολάτας, που θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την πελατεία δική του. Όμως, χάρη στη μοναδικότητά του και τις ιδιοφυείς ιδέες του και με τη βοήθεια μερικών εντυπωσιακών φίλων – ειδικά μιας πανέξυπνης ορφανής νεαρής που ακούει στο όνομα Noodle – ο Willy είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να αξιοποιήσει τα ταλέντα και το πείσμα του για να εκπληρώσει το όνειρο του. Μέσα από τη μαγευτικά λαχταριστή, καμιά φορά επικίνδυνη, αισιόδοξη περιπέτεια που θα ακολουθήσει, ο Willy ανακαλύπτει ότι, ενώ οι περισσότεροι στο διάβα του προτιμούν την απληστία από την καλοσύνη, κάθε εμπόδιο είναι για καλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγνή φαντασία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠολ Κινγκ: Ο Τίμοθι Σαλαμέ τραγουδάει υπέροχα – Αλλά το “Wonka” δεν θα είναι μιούζικαλ12.09.2018

Το σενάριο έγραψε ο Simon Farnaby μαζί με τον σκηνοθέτη Paul King, σε μια ιδέα του τελευταίου βασισμένη στο γνωστό βιβλίο «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Roald Dahl -πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι δύο γνωστές κινηματογραφικές μεταφορές με πρωταγωνιστή τον Willy Wonka, το «Willy Wonka & the Chocolate Factory» (1971) του Mel Stuart και το «Charlie and the Chocolate Factory» (2005) του Tim Burton. Η νέα ταινία είναι με άλλα λόγια ένα origin story της δημιουργίας αυτής της σπουδαίας ιδιοφυΐας, του εφευρέτη, μάγου και σοκολατοποιού Willy Wonka.

Δίπλα στον Timothée Chalamet πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Calah Lane, Keegan-Michael Key, Paterson Joseph, Matt Lucas, Mathew Baynton, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Jim Carter, Tom Davis, Olivia Colman και Hugh Grant.

«Wonka» του Paul King

«Wonka» του Paul King

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Ορέστης Χαλκιάς, Πέγκυ Μανωλά, Μαριάνθη Σοντάκη, Κωνσταντίνος Λάγκος, Ντίνος Σούτης, Xρήστος Θάνος, Φώτης Πετρίδης, Γιώργος Νικόπουλος, Πέτρος Δαμουλής, Θάνος Λέκκας, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Αποστόλης Ψυχράμης, Βασίλης Παπαστάθης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Κωνσταντίνος Νάνος.

Η επιλογή του Chalamet για τον ρόλο και η προετοιμασία του

Όσοι έχουν ψάξει έστω και λίγο για το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του Timothée Chalamet, θα γνωρίζουν ότι φοίτησε στο LaGuardia High School της Νέας Υόρκης, παίζοντας τον Oscar στο μιούζικαλ «Sweet Charity» αλλά και τον Emcee στο «Cabaret». Το ταλέντο του στον χορό και τη μουσική έχει ήδη φανεί -ας μη ξεχνάμε ότι έδειξε τις φωνητικές του ικανότητες στην ταινία «A Rainy Day in New York» (2019). Και παρόλο που ο Tom Holland έφτασε κοντά στον ρόλο, για τον King ο Chalamet ήταν μονόδρομος! Μάλιστα, τον επέλεξε χωρίς οντισιόν βασιζόμενος μόνο και μόνο στο βίντεο ενός σχολικού πρότζεκτ του έφηβου Timothée που κυκλοφορεί στο YouTube με τίτλο «Lil Timmy Tim: Statistics (Ms. Lawton)». Απίστευτο αν αναλογιστεί κανείς πως παλιότερα ο ίδιος ο Chalamet ντρεπόταν για αυτό και ανέφερε σε συνεντεύξεις του να μη το αναζητούν.

Για τον ρόλο του Wonka έλαβε 9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μάλιστα είναι υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία – δίπλα σε σπουδαία ονόματα όπως ο Nicolas Cage, o Matt Damon και ο Joaquin Phoenix. Αλλά μέχρι να έρθει η καταξίωση, έπρεπε να δουλέψει σκληρά. Όπως δήλωσε στο Vanity Fair: «Αυτό ήταν σωματικά το πιο απαιτητικό πρότζεκτ που έχω κάνει έως τώρα. Δεν μπορώ να πω ότι το να χορεύεις και να τραγουδάς βγαίνει εύκολα. Ήμουν μέσα στο μουσικό θέατρο όλη μου τη ζωή και χόρεψα και λίγο στο λύκειο αλλά αυτό ήταν σε άλλο επίπεδο. Είναι διαφορετικό να το κάνεις σε μια ταινία. Πρέπει να είσαι στο κέντρο του κάδρου ενώ χορεύεις, πρέπει να κάνεις πρόβες επί μήνες, να είσαι έτοιμος για όλες τις λήψεις και να χορεύεις με επαγγελματίες που έβαζαν πάγο στους αστραγάλους τους. Τόσο σοβαρά το έπαιρναν. Οπότε ήταν μεγάλη πρόκληση».

«Wonka» του Paul King

«Wonka» του Paul King

Πέρασε τρεις μήνες κάνοντας εντατικά μαθήματα χορογραφίας με τον βραβευμένο με Tony Christopher Gattelli, μαθαίνοντας διάφορα χορευτικά στυλ όπως tap και βαλς, αλλά και μια σεκάνς που έπρεπε εκείνος και η συμπρωταγωνίστριά του, Calah Lane, να δεθούν με σχοινιά σαν να πετούν. Ακόμη, παρακολούθησε και μαθήματα φωνητικής με τον Βρετανό James Taylor. Για την ταινία, άλλωστε, έχουν γραφτεί έξι τραγούδια από τον Neil Hannon, τα οποία ο Chalamet τραγουδάει, ενώ ερμηνεύει και μια νέα απόδοση του τραγουδιού «Pure Imagination» που είχε πρωτο-τραγουδήσει ο Gene Wilder στην κλασική ταινία του 1971.

«Το να τραγουδήσω το ‘Pure Imagination’ έμοιαζε σχεδόν βλάσφημο πλησιάζοντάς το γιατί ο Gene Wilder το κάνει άψογα», έχει πει ο Chalamet. Και συνέχισε «Η εκδοχή του Gene Wilder είναι η καλύτερη, όπως θα έπρεπε να είναι, και το τραγούδι είναι με έναν τρόπο στο επίκεντρο της ταινίας ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’. Αλλά η εκδοχή μου είναι κάπως ένας αποχαιρετισμός στην ταινία μας. Το τραγούδι είναι το ίδιο αλλά το μήνυμα είναι λίγο διαφορετικό».

Οι Oompa-Loompa

Οι χαρακτηριστικοί Oompa-Loompa που όλοι λατρεύουν στις ταινίες με τον Willy Wonka, δεν γινόταν να λείπουν από μια ταινία που εξερευνά την ιστορία του νεαρού σοκολατοποιού. Στο βιβλίο το μόνο που περιγράφεται για αυτούς είναι ότι το ύψος τους είναι όσο ένα γόνατο, ότι έχουν μακριά μαλλιά και μιλούν τη δική τους γλώσσα. Στην ταινία οι Oompa-Loompa σχεδιάστηκαν με τον ίδιο τρόπο που αποτυπώνονται στην ταινία του 1971. Ήδη από τα τρέιλερ ο Hugh Grant κλέβει την παράσταση στον ρόλο του Lofty, ενός Oompa-Loompa μόλις 18 ιντσών με πορτοκαλί δέρμα και πράσινα μαλλιά. Μάλιστα, πρόκειται να απολαύσουμε τον Grant να τραγουδάει και το θεματικό τραγούδι «Oompa-Loompa» και πάλι από την ταινία του 1971!

«Wonka» του Paul King

«Wonka» του Paul King

Οι αληθινές σοκολάτες στα γυρίσματα

Μπορεί σε έναν φανταστικό κόσμο μιας ταινίας τα περισσότερα πράγματα να μην είναι αληθινά κι όσα νομίζουμε ως θεατές ότι τρώγονται, τελικά να είναι ψεύτικα, αυτό όμως δεν ισχύει για την ταινία «Wonka». Η σοκολατοποιός και μέλος της ομάδας των σκηνογράφων και prop master, Gabriella Cugno, δημιούργησε πάνω από 2.000 σοκολάτες για να καταναλώνονται από τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Οπότε ό,τι σοκολατένιο βλέπετε να τρώνε οι ηθοποιοί στην ταινία, είναι αληθινή σοκολάτα! Μάλιστα, πρόσεξε και τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η διατροφή του καθενός κι έφτιαξε ακόμη και βίγκαν επιλογές. Ακόμη, συγκέντρωσε φαγώσιμα λουλούδια, μανιτάρια, φλοιούς δέντρων και κούπες τσαγιού!

«Wonka» του Paul King

«Wonka» του Paul King

O σκηνοθέτης δήλωσε ότι πήρε 23 κιλά από όλες τις σοκολάτες που έφαγε στο σετ και συνέχισε λέγοντας «Είναι θαύμα που ο Chalamet παραμένει τόσο λεπτός και όμορφος. Είχαμε αυτή την φοβερή σοκολατοποιό. Έφτιαχνε αυτά τα υπέροχα παρασκευάσματα και τα δοκιμάζαμε. Ήταν πιο νόστιμα από ότι χρειαζόταν, καθώς προφανώς, οι ηθοποιοί είναι καλοί στο να προσποιούνται, αλλά το θαύμα ήταν ότι κάθε ένα ήταν τόσο νόστιμο όσο έμοιαζε να είναι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWonka: Οι πρωταγωνιστές βυθίστηκαν σε… αληθινή ζεστή σοκολάτα στα γυρίσματα της ταινίας12.09.2018

Οι κριτικές

Μέχρι στιγμής η ταινία έχει κάνει πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να κάνει και στην Αμερική στις 15 Δεκεμβρίου, με τις έως τώρα κριτικές να είναι πολύ ενθαρρυντικές. Το The Telegraph έδωσε πέντε αστεράκια λέγοντας «είναι η πιο διασκεδαστική ταινία που θα δείτε φέτος στο σινεμά». Ο Peter Bradshaw από την Guardian έδωσε εξίσου πέντε αστέρια δηλώνοντας ότι «την απόλαυσα περισσότερο από τις άλλες δύο ταινίες. Ο Chalamet είναι ντελικάτος και σκανδαλιάρης, απόκοσμος και κυριευμένος από μια ‘παντικτονική’ αθωότητα και γοητεία -και ωραία φωνή- χωρίς να είναι ανυπόφορος». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η ταινία δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα του πώς κατέληξε ο Wonka να έχει και μια σκοτεινή πλευρά που τιμωρεί τα άπληστα παιδιά.

Ακόμη, ο Nick Levine του NME δήλωσε «Ο Chalamet αποδεικνύει ότι είναι ένας πολύ ικανός τραγουδιστής και χορευτής. Έχει ένα καθαρό, διακριτικό στυλ τραγουδιού και δεν πηγαίνει ποτέ προς επίδειξη στυλ Μπρόντγουεϊ, το οποίο μας προϊδεάζει θετικά για την επικείμενη ερμηνεία του ως Bob Dylan στην βιογραφική ταινία».

Η σύγκριση με τους άλλους δύο ηθοποιούς που ενσάρκωσαν στο παρελθόν τον Willy Wonka είναι αναπόφευκτη, αν και μπορούμε να πούμε ότι σε σημεία ίσως φανεί και άτοπη, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι δύο ηθοποιοί υποδύθηκαν έναν χαρακτήρα διαμορφωμένο σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ ο Chalamet καλέστηκε να ενσαρκώσει την νεαρή εκδοχή του. Δεν μένει παρά να ανακαλύψει ο καθένας από μόνος του την ταινία και να διαμορφώσει τη δική του άποψη. Μέχρι τότε, δείτε το τρέιλερ…

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b