MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μπορεί το περπάτημα να αλλάξει τη ζωή μας;

Μία τόσο απλή και εφικτή για όλους άσκησης όπως το περπάτημα, ωφελεί με πολλούς τρόπους το σώμα και την ψυχή μας.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η Ελευθερία Ζαπαντιώτη είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και Personal & Group Fitness Trainer ενώ έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής της στον πρωταθλητισμό και δη στο βάδην. Με την Ελευθερία έχουμε τρέξει μαζί σε αγώνες όπως το Spetses Mini Marathon και έχω γνωρίσει ανθρώπους που προπονεί. Η Ελευθερία είναι η χαρά της ζωής σε αθλητική μορφή και όταν της ζήτησα να μας μιλήσει για το περπάτημα, το έκανε με μεγάλη προθυμία. Πώς, λοιπόν, Ελευθερία μπορεί το περπάτημα να αλλάξει τη ζωή μας;

Η πιο απολαυστική άσκηση

Μετά το μπουσούλημα ήρθε αυτό. Για όλους μας. Κάναμε τα πρώτα μας βήματα και αυτό άλλαξε τη ζωή μας. Και φτάσαμε περπατώντας και τρέχοντας στην ενήλικη ζωή μας… και τι κάναμε; Καθίσαμε στην καρέκλα, για ώρες και καθημερινά. Και το περπάτημα ξεχάστηκε, εάν όμως έχουμε στόχο μία καλύτερη ζωή είναι ώρα να θυμηθούμε και πάλι τα «πρώτα μας βήματα».

Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση, λένε πολλοί γιατροί. Η ασφαλέστερη άσκηση, λένε κάποιοι άλλοι. Η αποτελεσματικότερη, είπε η φίλη μου. Η απολαυστικότερη, είπα εγώ. Και η πιο «δημοκρατική».

Πάμε στη δουλειά μας με τα πόδια. Πάμε για καφέ περπατώντας. Πάμε στη στάση να πάρουμε το λεωφορείο, περπατάμε. Έχεις πρόβλημα στη μέση; «Περπάτα» λέει ο γιατρός. Σε πονάνε τα γόνατα; «Περπάτα» λέει και ο άλλος γιατρός. Δεν έχεις καλή διάθεση; «Πάρε ένα φίλο σου και βγες να περπατήσεις» λέει ο εαυτός σου. Δεν είναι τυχαίο.

Περπάτημα. Και αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα, μιλάω για τα οφέλη του στη ζωή μας. Πολλά τα θετικά.

Όταν ακούς τη λέξη άσκηση, σου έρχεται στο μυαλό η λέξη ευεξία. Με το περπάτημα την πετυχαίνεις κιόλας. Από το μυαλό πάει στο σώμα και πάλι από την αρχή. Μειώνει τον θυμό, το άγχος και την απογοήτευση. Φτιάχνει τη διάθεση, τονώνει την αυτοπεποίθηση και ηρεμεί την ψυχή σου. Το περπάτημα στη φύση θα σε βοηθήσει να τα πετύχεις όλα αυτά πιο γρήγορα καθώς θα έχεις τον ήλιο και το καθαρό αέρα μαζί σου.

Διαβάστε επίσης: Άσκηση για αδυνάτισμα ή ως τρόπος καλής ζωής;

Τα πολλά οφέλη του βαδίσματος

Μπορεί το περπάτημα να είναι κάτι φυσικό για τον άνθρωπο και να θεωρείται η πιο απλή μορφή άσκησης, μπορεί όμως να γίνει μία απαιτητική και πολύ αποτελεσματική προπόνηση. Για να συμβεί αυτό δεν έχουμε παρά να ενεργοποιήσουμε όλους τους μύες του σώματός μας, βάζοντας μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα στην κίνηση των χεριών. Μεγαλώνοντας τον διασκελισμό θα νιώθουμε και τα πόδια να παίρνουν φωτιά. Με την μεγάλη ενεργοποίηση των μυών θα έχουμε και μεγαλύτερη καύση θερμίδων.

Είναι τόσο πολλά τα οφέλη που αξίζει να εντάξουμε το περπάτημα στην καθημερινότητά μας.

Το βάδισμα βοηθάει στην ενδυνάμωση των ποδιών και γενικότερα όλου του σώματος. Το καθημερινό έντονο περπάτημα θα σου αλλάξει κυριολεκτικά το σώμα. Θα το δεις να γραμμώνει και να φαίνεται πιο δυνατό. Οι κοιλιακοί σου θα ενεργοποιηθούν όπως και οι γλουτοί σου.

Τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό μειώνοντας την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους, στον οργανισμό.

Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και προλαμβάνει από καρδιαγγειακά προβλήματα. Μελέτες δείχνουν ότι 20 λεπτά την ημέρα μπορεί να επιφέρουν μείωση κινδύνων από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Και τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει τη ροή του οξυγόνου στο αίμα, ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όσον αφορά τα οστά του σώματος, το περπάτημα δυναμώνει τις αρθρώσεις και προλαμβάνει από οστεοπόρωση. Μειώνονται οι φλεγμονές και οι δυσκαμψίες στις αρθρώσεις.

Διαβάστε επίσης: Run, Ελένη, run!

Όλοι μπορούμε να περπατάμε περισσότερο

Είναι απλό. Μπορούμε να καλύψουμε την απόσταση της δουλειάς μας με τα πόδια. Μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα μας αποκλειστικά για προπόνηση με περπάτημα. Μπορούμε να πάμε στο σούπερ μάρκετ με τα πόδια αλλά και να χρησιμοποιούμε λιγότερο το ασανσέρ.

Πριν βάλεις, όμως, το περπάτημα στη ζωή σου, εξασφάλισε ότι θα έχεις τα κατάλληλα παπούτσια και την κατάλληλη ενδυμασία. Βρες τον κατάλληλο ειδικό να σε κατευθύνει, να σου μάθει πως να περπατάς σωστά. Διάλεξε ένα ωραίο και δελεαστικό μέρος για προπόνηση, αναρωτήσου αν θες να το κανείς μόνος σου ή με παρέα και ξεκίνα από τώρα να χαμογελάς.

Διάλεξε το δρόμο προς τα εμπρός και όχι αυτόν που σε πάει «πίσω».

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b