MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

«Φαντάζεσαι να μη σε αναγνωρίζει ο ίδιος σου ο γονιός;» – Ένα προσωπικό βίωμα άνοιας

Πώς είναι να μην σε αναγνωρίζει η μητέρα σου; Ποιο είναι το ψυχολογικό βάρος των φροντιστών όσων πάσχουν από άνοια; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ (21/9), το Reader μοιράζεται το προσωπικό βίωμα της Ειρήνης Π.

Monopoli Team

«Ένα από τα πιο δύσκολα διαχειρίσιμα συναισθήματα, είναι να νιώθεις ότι χάνεις τον άνθρωπό σου, συναισθηματικά, νοητικά, επικοινωνιακά. Νιώθεις σαν να αργοπεθαίνει αλλά παράλληλα να είναι ζωντανός», λέει η Ειρήνη Π. στο Reader, περιγράφοντας την άνοια της μητέρας της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.

«Είναι πολύ βαρύ να νιώθεις πως σου λείπει ένας άνθρωπος ο οποίος είναι συνέχεια δίπλα σου και συνδιαλέγεσαι μαζί του. Μου λείπουν οι συζητήσεις μας, οι συμβουλές που μου έδινε πριν τη διάγνωση, μου λείπουν τα πάντα. Είναι σαν να έχω πάρει εγώ πια το ρόλο της μητέρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑλτσχάιμερ: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει γρήγορα τη νόσο μέσω του κινητού μας12.09.2018

Όπως εξηγεί, η Ειρήνη άρχισε να παρατηρεί κάποια περίεργα σημάδια, όταν η μητέρα της ήταν 68 χρονών, δηλαδή πριν από τρία χρόνια. «Πολλές φορές επαναλάμβανε τα ίδια πράγματα, ξεχνούσε ονόματα συγγενών και φίλων και δε θυμόταν γεγονότα που μπορεί να είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν τη διόρθωνα, εκείνη γινόταν κάπως επιθετική και επέμενε στο σενάριο που είχε στο μυαλό της. Στην αρχή δεν έδινα σημασία, όμως, από ένα σημείο και έπειτα, άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως συμβαίνει κάτι που αγνοώ. Έτσι, κάθισα και έψαξα τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές αρχικά στο ίντερνετ, όπου όλα τα ευρήματα μου έδειχναν πως πρόκειται για ενδείξεις άνοιας», υπογραμμίζει.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFestival Alzheimer στο ΚΠΙΣΝ: Ο Φάρος του πολιτισμού φωτίζει τα μονοπάτια της μνήμης12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Η Ομάδα Νοσταλγία στήνει μια σκοτεινή, μουσική τελετουργία στο Rabbithole
Art & Culture
Ένας αιώνας Martha Graham Dance Company στο Μέγαρο
Επίκαιρα
Ευρώπη: Οι γυναίκες δουλεύουν 45 ημέρες «τζάμπα»;
Art & Culture
Ο Βασίλης Βηλαράς γράφει για την τηλεόραση των ’90s και τα τραύματα που κληρονομήσαμε
Αγορές
Το σουβλάκι σε… καθεστώς πολυτέλειας: Νέος κύκλος ανατιμήσεων προ των πυλών
Art & Culture
"Η Δούκισσα της Πλακεντίας" στο Θέατρο Βεάκη (video)
Επίκαιρα
Αυτό είναι το πολιτιστικό masterplan του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη
Επίκαιρα
ΟΦΥΠΕΚΑ – Καλλιστώ: Καταγγέλλουν την άγρια δολοφονία νεαρής αρκούδας στην ορεινή Δράμα
Επίκαιρα
«Προς τιμήν των πεσόντων»: Τι συμβολίζει το εμβληματικό γλυπτό του Μέμου Μακρή στο Πολυτεχνείο
Επίκαιρα
«Τουρισμός για όλους 2025»: Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα για τη χειμερινή περίοδο
Επίκαιρα
Πολυτεχνείο: Η πορεία για την 52η επέτειο – Ποιοι σταθμοί κλείνουν
Επίκαιρα
Ημερολόγιο μιας Εβδομάδας: Όταν ο Γιάννης Ρίτσος περιέγραφε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου