MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Χαβάη: Mνημεία τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς καταστράφηκαν από τις φωτιές

Οι σφοδρές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει εκατοντάδες κτίρια στην πόλη Λαχάινα – μεταξύ αυτών και ιστορικά μνημεία, μουσεία, σπίτια και άλλα κτίρια, πολλά από τα οποία είναι πολλών ετών.

Φωτογραφία από πυρκαγιά, Photo by Mike Newbry on Unsplash
Monopoli Team

Από τις 8 Αυγούστου το νησί Μάουι της Χαβάης βιώνει μία τρομερή καταστροφή – η οποία επισήμως θεωρείται η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να μεγαλώσει.

Οι πυρκαγιές είναι τόσο σφοδρές, που φαίνεται να έχουν καταστρέψει παραπάνω από 250 οικίες στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ιστορικά μνημεία, μουσεία, σπίτια και άλλα κτίρια στην πόλη Λαχάινα.

Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή από έναν μακρινό τυφώνα, ο ξηρός αέρας που υποκρύπτει συνθήκες ξηρασίας, καθώς και η αποψίλωση των δασών και η εισαγωγή μη ιθαγενών, επιρρεπών στη φωτιά φυτών αναφέρθηκαν από μετεωρολόγο του Weather Channel και μια αντίστοιχη μελέτη ως οι λόγοι για την αύξηση της ευαισθησίας της περιοχής στις πυρκαγιές.

“Οι πυρκαγιές στο Μάουι έχουν σαρώσει την πόλη της Λαχάινα με καταστροφικές συνέπειες και είμαστε εξαιρετικά λυπημένοι από την απώλεια ζωών, σπιτιών και ιστορικών και πολιτιστικών χώρων”, δήλωσε ο Τζόναθαν Γιούκιο Κλαρκ, διευθυντής της Διεθνούς Πινακοθήκης Schaefer στο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού του Μάουι, στην εφημερίδα Art Newspaper. “Ένας αριθμός πολιτιστικών χώρων που βρίσκονται στην πόλη Λαχάινα καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουμε τις πλήρεις επιπτώσεις και τις λεπτομέρειες”.

Το Ίδρυμα Αποκατάστασης της Λαχάινα, το οποίο είναι υπεύθυνο για 14 σημαντικές ιστορικές δομές στην ιστορική πόλη, έχασε αρκετές από τις τοποθεσίες του από τη φωτιά.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το διώροφο Μουσείο του Ναού Wo Hing, που χτίστηκε το 1912 ως θρησκευτική και κοινωνική αίθουσα για τους Κινέζους μετανάστες του νησιού, και ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα μπανιάν στις ΗΠΑ, ηλικίας 150 ετών.

Μια συγκλονιστική αεροφωτογραφία που δημοσίευσε στις 10 Αυγούστου το AFP έδειχνε ότι από το παλιό δικαστήριο της Λαχάινα, το οποίο στέγαζε επίσης το Μουσείο Κληρονομιάς της Λαχάινα, είχε απομείνει μόνο το εξωτερικό περίβλημα. Το μουσείο παρείχε στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη ματιά στην ιστορία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των ριζών της πριν από τον αποικισμό, καθώς και της επίδρασης της βιομηχανίας φαλαινοθηρίας, των φυτειών και του τουρισμού.

Το Σπίτι των Baldwin, το οποίο χρονολογείται από το 1834 και πιστεύεται ευρέως ότι είναι το παλαιότερο σπίτι στο Μάουι, κάηκε επίσης. Σύμφωνα με το ABC News, άλλα ιστορικά μνημεία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές περιλαμβάνουν την εκκλησία Waiola και την εκκλησία Lahaina Hongwanji, όπου είναι θαμμένοι αρκετοί μονάρχες, και το ιστορικό 122 ετών ξενοδοχείο Pioneer Inn.

Η Front Street της Λαχάινα, όπου κάποτε βρισκόταν το Μουσείο του Ναού Wo Hing, αποτελούσε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο πριν καταστραφεί επίσης από την πυρκαγιά. Το Πολιτιστικό Κέντρο Na ‘Aikane o Maui, το οποίο φιλοξενούσε εκδηλώσεις για καλλιτέχνες και επέτρεπε στους επισκέπτες να δουν πολυνησιακά αντικείμενα και τοπικά ιστορικά έγγραφα, βρισκόταν επίσης στην Front Street.

“Πολλά σπίτια, επιχειρήσεις και ιστορικά μέρη έχουν υποστεί ζημιές και έχουν καταστραφεί”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Lahaina Restoration Foundation, Theo Morrison στην εφημερίδα Art Newspaper σε δήλωσή του. “Πρέπει να ενωθούμε τώρα για να διασφαλίσουμε ότι η πόλη μας θα ανακάμψει από αυτό”. Το ίδρυμα έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τη συγκέντρωση βοήθειας για την προσπάθεια αποκατάστασης της Λαχάινα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧαβάη: Τουλάχιστον 80 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές12.09.2018

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b