MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

10 “ολόφρεσκα” βιβλία που θα πάρουμε μαζί φέτος στις διακοπές

Το καλοκαίρι έχει φτάσει για τα καλά και φυσικά, η καλύτερη συντροφιά για την παραλία είναι ένα βιβλίο. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ανανεώσουμε τη βιβλιοθήκη μας με 10 νέες κυκλοφορίες που μάς προτείνουν 5 αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι.

Ειρήνη Μωραϊτη | 02.07.2023

Όταν σκεφτόμαστε το καλοκαίρι, αναπολούμε τις διακοπές, τη θάλασσα, την ανεμελιά, και φυσικά κάπου εκεί στο φόντο βλέπουμε και ένα βιβλίο, πάνω σε μία ξαπλώστρα ιδανικά. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους “βιβλιοφάγους”, πως η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι πολύ πιο απολαυστική τους καλοκαιρινούς μήνες!

Με λίγα λόγια λοιπόν, το βιβλίο είναι η καλύτερη παρέα των διακοπών, είτε στην παραλία, είτε στην αναμονή του ταξιδιού, είτε ακόμα και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Όταν όμως έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε εκατοντάδες νέα βιβλία, τα πράγματα μπορεί να γίνουν αρκετά δύσκολα.

Σε αυτή τη σχεδόν ακατόρθωτη επιλογή έρχονται να μάς βοηθήσουν 5 αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι, οι οποίοι μάς προτείνουν τις 10 καλύτερες νέες κυκλοφορίες Ελλήνων συγγραφέων, ιδανικές για να μας συντροφεύσουν στις φετινές μας διακοπές, κάνοντας τες για ακόμα μία φορά αξέχαστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 αγαπημένα βιβλία της queer λογοτεχνίας που αξίζει να διαβάσετε12.09.2018

Εκδόσεις Κέδρος

Θυριδοποιός – Φαίδων Κυριακού

Ξεκινάμε τη λίστα μας με μία πολύ ενδιαφέρουσα και μυστηριώδη πρόταση, ιδανική επιλογή για να συνοδέψει τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, από τις Εκδόσεις Κέδρος. Ο λόγος για τον “Θυριδοποιό” του Φαίδωνα Κυριακού, ο οποίος μάς μεταφέρει στην Αθήνα του ’41. Εκεί βρίσκουμε τον Μάνο, φερετροποιό στο επάγγελμα. Πολύ σύντομα, ο Μάνος θα βρεθεί σε μία σκοτεινή και ψυχοφθόρα συνθήκη, με φόντο την Κατοχή και μία ηττημένη Ελλάδα που παλεύει να μαζέψει τα πληγωμένα της κομμάτια. Το ερώτημα όμως είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει τις ενοχές που τον πνίγουν και αν θα κερδίσει πίσω τον χαμένο του εαυτό, ακόμα και αν όλα γύρω του καταρρέουν.

Λεύκες – Βίκυ Κλεφτογιάννη

Η επόμενη πρόταση των εκδόσεων είναι μία από τις πιο κατάλληλες επιλογές για κάποιον που θέλει να κάνει ένα πιο σύντομο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον λογοτεχνικό ταξίδι αυτό το καλοκαίρι. Οι “Λεύκες” της Βίκυς Κλεφτογιάννη μάς συστήνουν σε πολλά μικρά διηγήματα ιστορίες γυναικών που θυμίζουν σε εμάς τους αναγνώστες τι σημαίνει ελπίδα και δύναμη ψυχής, καθώς οι πρωταγωνίστριες της Κλεφτογιάννη δεν σταματούν να ονειρεύονται, την ίδια στιγμή που αδικούνται και σπάνια δικαιώνονται. Τίποτα όμως δεν τις εμποδίζει να παλεύουν με την καρδιά τους για όσα αγαπούν.

Εκδόσεις Διόπτρα

Βεντέτα στον Βόσπορο – Γιώτα Γουβέλη

Η πρώτη πρόταση των Εκδόσεων Διόπτρα είναι η ιδανική για ένα ταξίδι όχι μόνο στον καλοκαιρινό μας προορισμό, αλλά και στον χρόνο, καθώς θα μεταφέρει τους αναγνώστες που θα το επιλέξουν, νοερά στον Βόσπορο του χτες, αφήνοντας τους να “χαθούν” στην ανέμελη και γεμάτη ζωή καθημερινότητα της Πόλης, η οποία ξαφνικά όμως διακόπτεται από έναν άδικο ξεριζωμό χιλιάδων ψυχών που χάνουν τους αγαπημένους τους, και από τα λάθη του παρελθόντος που μόνο αυτά ξέρουν να σημαδεύουν τόσο βαθιά. Και για τους ήρωες του “Βεντέτα στο Βόσπορο” της Γιώτας Γουβέλη, μία ζωή ίσως και να μην φτάνει για να επουλώσει τις πληγές που άφησε το μίσος στις ψυχές τους.

Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12, Πασχαλία Τραυλού

Το νέο βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού, “Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12“, καταπιάνεται με ένα πολύ σημαντικό αλλά κάπως σπάνιο θέμα και δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί τη δεύτερη επιλογή των εκδόσεων. Μέσα από την ιστορία της Ανθής, η οποία παλεύει με Θεούς και Δαίμονες για να πάρει μία απόφαση που για πολλούς μοιάζει δολοφονική, όμως για αυτή είναι μάλλον σωτήρια, η συγγραφέας αγγίζει το θέμα του δικαιώματος της κάθε γυναίκας στην ελεύθερη αυτοδιάθεση του σώματος της, το οποία για πολλούς αιώνες θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα και δυστυχώς, είναι ακόμη και σήμερα θέμα ταμπού.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών – Γιάννης Ν. Μπασκόζου

Το πρώτο βιβλίο που προτείνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο ως ιδανική επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι “Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών” του Γιάννη Ν. Μπασκόζου. Σε αυτό, μάς συστήνεται μία ξεχωριστή παρέα από το Παγκράτι, με πάθος της την ροκ μουσική και χαρακτηριστικά των μελών της την ανεμελιά και την ονειροπόληση. Όσο όμως τα χρόνια περνούν και οι νοσταλγικές για τους αναγνώστες βόλτες στις χαρακτηριστικές γειτονιές της περιοχής αρχίζουν να λιγοστεύουν, η ενηλικίωση θα τους προλάβει και τα γεγονότα της ίδιας της εποχής θα αλλάξουν για λίγο όσα θεωρούσαν δεδομένα, όμως τίποτα δε θα καταφέρει τελικά να τους κλέψει όσα έζησαν και πλέον αναπολούν γλυκά.

Μινώταυρος – Δημήτρης Στεφανάκης

Η επόμενη πρόταση των εκδόσεων είναι το μυθιστόρημα “Μινώταυρος” του Δημήτρη Στεφανάκη, ο οποίος δημιουργεί έναν αξέχαστο λαβύρινθο με κάποιες από τις πιο ζοφερές σελίδες της ιστορίας. Ξεκινώντας από ένα φονικό στα χωριά του νότου κι συνεχίζοντας με τον έρωτα του Γιαννιού και της Μαργώς στο Μεγάλο Κάστρο, όλοι οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, από την Τουρκοκρατούμενη Κρήτη μέχρι το Βερολίνο και το Παρίσι του Μεσοπολέμου, θα γίνουν μάρτυρες 50 βασανιστικών ετών γεμάτων πόνο και απανθρωπιά, τα οποία δεν άφησαν κανέναν ανεπηρέαστο στον λαβύρινθο του χρόνου που γράφτηκε με το αίμα της ιστορίας και όσων την έζησαν.

Εκδόσεις Μίνωας

Θάνατος επί σκηνής – Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Με μία πολύ δυνατή πρόταση για τους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος ξεκινούν τις επιλογές τους οι Εκδόσεις Μίνωας. Το “Θάνατος επί σκηνής” του Χρήστου Μαρκογιαννάκη ξετυλίγει μία μυστηριώδη υπόθεση γεμάτη ερωτήματα, ένοχα μυστικά και δυσοίωνα στοιχεία, σε έναν θάνατο που συγκλονίζει. Θα καταφέρει άραγε ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου να ανακαλύψει το πρόσωπο που ήθελε νεκρή τη Νένη Βαντά, και αποφάσισε να παγώσει την πορεία της πάνω στη σκηνή, μια και καλή;

Άγριο Χάραμα – Ευαγγελία Ευσταθίου


Σε παρόμοια αστυνομικά και γεμάτα μυστήριο μοτίβα κινείται και η δεύτερη επιλογή των εκδόσεων, το “Άγριο Χάραμα” της Ευαγγελίας Ευσταθίου. Αυτή τη φορά βέβαια, στην εξίσωση μπαίνει και το φαντασιακό στοιχείο, με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας να συναντιούνται καρμικά ανά τους αιώνες, μέχρι η Κέντρα να αποφασίσει πως θέλει να καταστρέψει αυτόν τον φαύλο κύκλο της ζωής της. Τί θα γίνει όμως όταν η αγαπημένη της αδερφή εξαφανιστεί ξαφνικά, και η πραγματική τους μοίρα ξανά έρθει στο προσκήνιο, πιο επικίνδυνη από ποτέ; Στη μάχη του Καλού και του Κακού εξάλλου, σπάνια ξέρει κανείς για ποια πλευρά μάχεται πραγματικά.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Μυστικοί Αρραβώνες – Γρηγόριος Ξενόπουλος


Σε μία πολύ όμορφη και ξεχωριστή επανέκδοση τριών εμβληματικών και πάντα επίκαιρων έργων του Γρηγορίου Ξενόπουλου προχώρησαν φέτος τον Ιούνιο οι Εκδόσεις Ψυχογιός, και δε θα μπορούσαν να μην είναι 2 από αυτά τα βιβλία η πρότασή τους για το αφιέρωμα. Πρώτο βλέπουμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του συγγραφέα, τους “Μυστικούς Αρραβώνες“, όπου γνωρίζουμε την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα στον Ανάστη, την Καίτη και τη Θάλεια. Το έργο αυτό αναφέρεται στα ανεκπλήρωτα και απαγορευμένα όνειρα και στην καταστροφική σε κάποιους τομείς δύναμη της αγάπης, η οποία ψάχνει το λιμάνι της, όμως πολλές φορές δεν καταφέρνει να το βρει τη σωστή στιγμή και καταδικάζεται σε ένα αιώνιο ταξίδι χωρίς την ανταπόκριση που αναζητά. Οι “Μυστικοί Αρραβώνες” θεωρούνται μέχρι και σήμερα μία ιστορία κλασσική, η οποία όπως μαθαίνουμε και στον ξεχωριστό και γραμμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα πρόλογο του βιβλίου, αποτελεί έμπνευση από ένα δικό του προσωπικό συμβάν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ερωτικής επιστολογραφίας που διαβάζουμε στο μυθιστόρημα, είναι η αληθινή του συγγραφέα που αντάλλαξε με την γνωστή ποιήτρια “Μυρτιώτισσα”, όσο καιρό διήρκησε η απαγορευμένη θα μπορούσαμε να πούμε επικοινωνία τους!

Αναδυόμενη – Γρηγόριος Ξενόπουλος

Μία ακόμα εμβληματική ιστορία του Ζακυνθινού συγγραφέα μας επανασυστήνουν με έναν πολύ γοητευτικό τρόπο οι εκδόσεις και δεν είναι άλλη από την “Αναδυόμενη“. Σε ένα ακόμα ερωτικό τρίγωνο, πιο τραγικής φύσεως από το προηγούμενο βέβαια, βρίσκουμε την Κλαίλια, η οποία με την ομορφιά της σαγηνεύει δύο αδέρφια, τον Παύλο και τον Ντένη. Τότε, ο συγγραφέας ξεκινά να ξετυλίγει μία γεμάτη λυρικότητα και όμορφες εικόνες από το αγαπημένο του νησί ιστορία, με ένα κυνηγητό γεμάτο πάθος αλλά και πόνο στο προσκήνιο, μιας και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα δύο αδέρφια, ο ένας εκ των οποίων θα πρέπει να υποστεί τις τραγικές συνέπειες του φόβου αυτής της επιλογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 νέα παιδικά βιβλία ιδανικά για τις καλοκαιρινές διακοπές12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Εκδόσεις Κέδρος

Θυριδοποιός – Φαίδων Κυριακού
Σελίδες: 448
Τιμή: 15,75€

Λεύκες – Βίκυ Κλεφτογιάννη
Τιμή: 8,91€
Σελίδες: 104

Εκδόσεις Διόπτρα

Βεντέτα στον Βόσπορο – Γιώτα Γουβέλη
Σελίδες: 504
Τιμή: 15,93€

Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12 – Πασχαλία Τραυλού
Σελίδες: 528
Τιμή: 15,93€

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών – Γιάννης Ν. Μπασκόζου
Σελίδες: 168
Τιμή: 11,97€

Μινώταυρος – Δημήτρης Στεφανάκης
Σελίδες: 704
Τιμή: 19,80€

Εκδόσεις Μίνωας

Θάνατος επί σκηνής – Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Σελίδες: 344
Τιμή: 15,93€

Άγριο Χάραμα – Ευαγγελία Ευσταθίου
Σελίδες: 696
Τιμή: 19,98€

Εκδόσεις Ψυχογιός

Μυστικοί Αρραβώνες – Γρηγόριος Ξενόπουλος
Σελίδες: 432
Τιμή: 14,94€

Αναδυόμενη – Γρηγόριος Ξενόπουλος
Σελίδες: 208
Τιμή: 8,91€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b