MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

5 αγαπημένα βιβλία της queer λογοτεχνίας που αξίζει να διαβάσετε

Τιμώντας τον μήνα υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, ξεχωρίζουμε και προτείνουμε 5 αγαπημένα μυθιστορήματα με queer χαρακτήρες.

Photo by Curvd on Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Καθώς διανύουμε τον πιο υπερήφανο μήνα του χρόνου, είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλογιστούμε την εκπροσώπηση που δέχεται η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς είναι φυσικά και η λογοτεχνία, στην οποία με χαρά διαπιστώνουμε όλο και μεγαλύτερη αύξηση των queer χαρακτήρων ανά τα χρόνια.

Μπορεί βέβαια ακόμα να έχει μεγάλο δρόμο να καλύψει σε αυτό το κομμάτι ο κόσμος της λογοτεχνίας, και δη στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια μπορούμε να μιλάμε για δεκάδες και πλέον εξαιρετικά χαρακτηριστικά παραδείγματα συμπεριληπτικής λογοτεχνίας στα ράφια των βιβλιοπωλείων, με πρωταγωνιστές που είτε ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους και παγιδεύονται μέσα στα τοξικά πολλές φορές δίχτυα της κοινωνίας ψάχνοντας διέξοδο, είτε καταφέρνουν να αποβάλουν όλη την αρνητικότητα και να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Και επειδή οι εκδοτικοί οίκοι Διόπτρα και Μεταίχμιο στηρίζουν εδώ και χρόνια την υπερήφανη λογοτεχνία και μεταφράζουν συχνά βιβλία που την εκπροσωπούν, επιλέξαμε 5 χαρακτηριστικές τους κυκλοφορίες με αγαπημένους ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρωταγωνιστές που αγαπήσαμε πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦρέντρικ Μπάκμαν: 5 must-read βιβλία του συγγραφέα, που αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη σας12.09.2018

Εκδόσεις Διόπτρα

Το τραγούδι του Αχιλλέα – Madeline Miller

Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα ένα βιβλίο που σημάδεψε την περσινή λογοτεχνική χρονιά, 10 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία. Ο λόγος για «Το τραγούδι του Αχιλλέα» της Madeline Miller από τις εκδόσεις Διόπτρα, ένα βιβλίο-ύμνο πλέον στην queer λογοτεχνία, στο οποίο η συγγραφέας δημιούργησε μία πολύ ζωντανή και διαφορετική από όσα ξέραμε ιστορία, εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, την οποία όπως έχει δηλώσει λατρεύει.

Πρωταγωνιστές της είναι ο δυναμικός Αχιλλέας και ο ταπεινός Πάτροκλος, γνωστοί εδώ και αιώνες ως αχώριστοι φίλοι, όμως μήπως τελικά κρυβόταν κάτι παραπάνω πίσω από αυτή τη σχέση; Με «όχημά» της τον Πάτροκλο και φόντο τον Τρωικό Πόλεμο, η Madeline Miller διηγείται μία πρωτότυπη, λυρική και αξιοζήλευτη ιστορία για μία αγάπη καταδικασμένη αλλά και εξαιρετικά δυνατή, που σφυρηλάτησε δύο χαρακτηριστικούς ήρωες του Τρωικού Πολέμου και συγκίνησε μετέπειτα όλους τους αναγνώστες, καθώς η επιβλητική γραφή της δεν αφήνει περιθώρια να μην ταυτιστεί κανείς με τους ήρωες ή να μην βιώσει τα έντονα συναισθήματά τους.

Αλήτες! – Eloghosa Osunde

Δεύτερη και σχετικά πρόσφατη επιλογή από τις εκδόσεις Διόπτρα αποτελεί το συγκινητικό και εξαιρετικά ρεαλιστικό «Αλήτες!» της Eloghosa Osunde, ένα βιβλίο-μάθημα ζωής για την απώλεια και τις θυσίες αλλά και για την πολυπόθητη ανάγκη για αγάπη και αποδοχή. Το μυθιστόρημα αυτό μάς ταξιδεύει στο Λάγος της Νιγηρίας, έναν όχι και τόσο φιλόξενο σε γενικές γραμμές τόπο, που περιθωριοποιεί το διαφορετικό. Την περιθωριοποίηση αυτή βιώνουν και οι ήρωες του βιβλίου, που προσπαθούν να ανακαλύψουν τόσο την σεξουαλική όσο και την κοινωνική τους ταυτότητα, σε έναν κόσμο γεμάτος άστοχες φοβίες και άνισες σκέψεις που τους πληγώνει και τους απογοητεύει καθημερινά.

Μία πραγματικότητα σπαρακτική σε αρκετά σημεία και γεμάτη ανακούφιση σε άλλα περιγράφει η συγγραφέας στις διάφορες ιστορίες της με πρωταγωνιστές τους «Αλήτες» του Λάγος. Ήρωες ξεχωριστοί και άγνωστοι αρχικά μεταξύ τους, με κοινό σημείο συνάρτησης τη διαφορετικότητα και την ανακάλυψη της ατομικής τους ταυτότητας, δύο στοιχεία που θα τους οδηγήσουν σε ένα κοινό πεπρωμένο και μία γοητευτική λύτρωση.

Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ κλαμπ – Malinda Lo

Ως τελευταία πρόταση από τις εκδόσεις για αυτό το αφιέρωμα παρουσιάζουμε το αρκετά φρέσκο στον ελληνικό χώρο μυθιστόρημα της Malinda Lo με τίτλο «Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ κλαμπ», μία ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των βιβλίων εποχής, με επιπλέον θελκτικό στοιχείο βέβαια τους καλογραμμένους queer πρωταγωνιστές του και την εξαιρετική, και πολυβραβευμένη, πένα της Malinda.

Στην Τσάιναταουν του Σαν Φρανσίσκο βρίσκουμε την 17χρονη Λίλι, η οποία διεκδικώντας μία θέση στην ταραγμένη από τον Μακαρθισμό Αμερική του ’50, θα ερωτευτεί και θα αφεθεί να νιώσει όλα της τα συναισθήματα στο έπακρο. Στην άλλη άκρη της καρδιάς της βρίσκεται η Καθ. Οι δύο τους θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν αγκαλιασμένες, σε έναν κόσμο που φλέγεται και απαρνείται ό, τι αδίκως τον «τρομάζει». Πόσο φιλόξενη ήταν άραγε η Αμερική εκείνης της εποχής για μία λεσβία με καταγωγή από την Κίνα; Spoiler alert, εξαιρετικά, τρομακτικά και συγκινητικά καθόλου.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ – Casey McQuiston

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία με ΛΟΑΤΚΙΑ+ θεματική των εκδόσεων Μεταίχμιο είναι το βιβλίο-φαινόμενο της Casey McQuiston, «Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ». Η συγγραφέας, γνωστή για την πρωτότυπη και πάντα αντιπροσωπευτική για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα γραφή της, κατάφερε να «ταρακουνήσει» τα νερά της σύγχρονης εφηβικής λογοτεχνίας με μία γλυκιά αλλά και κάπως μυστηριώδη ιστορία για την αναζήτηση της σεξουαλικότητας στην εφηβεία, που αξίζει όλοι να διαβάσουν.

Η Κλόι Γκριν γνωρίζει πολύ καλά πως η εφηβεία είναι μία από τις δυσκολότερες περιόδους προσαρμογής, για αυτό και προσπαθεί να «επιβιώσει» τα τελευταία χρόνια στην Χριστιανική Ακαδημία Γουίλογκροβ. Εκεί, την καθημερινότητά της έκανε πιο δύσκολη πάντα η φαινομενικά τέλεια Σάρα Γουίλερ , όμως τον τελευταίο μήνα το κλίμα στο σχολείο είναι αρκετά χειρότερο. Και αυτό επειδή η Σάρα αποφάσισε να φιλήσει την Κλόι. Όχι ότι πήγε κάτι λάθος με το φιλί, πέρα από το γεγονός πως η Σάρα φίλησε ακόμα δύο άτομα και μετά εξαφανίστηκε, αφήνοντας πίσω της διάφορα αινιγματικά στοιχεία για το που μπορεί να βρίσκεται.

Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου – Andre Aciman

Μία από τις πιο γνωστές ΛΟΑΤΚΙΑ+ ιστορίες της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου είναι το best-seller μυθιστόρημα του Andre Aciman με τίτλο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου». Χαρακτηριστική ιστορία απαγορευμένης αγάπης, η οποία δεν θίγει μόνο την ερωτική σχέση μεταξύ δύο αντρών σε μία εποχή όχι και τόσο ενημερωμένη για την queer κοινότητα, αλλά και την ερωτική σχέση μεταξύ δύο ατόμων διαφορετικής ηλικίας. Στο μυθιστόρημα γνωρίζουμε τον Έλιο, έναν κάποτε 17χρονο έφηβο, παράφορα ερωτευμένο με τον 24χρονο Όλιβερ, έναν ερευνητή φιλοξενούµενο για το καλοκαίρι στο σπίτι του.

Στην Ιταλική εξοχή του ’80 όμως, μία τέτοια συνθήκη ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανθίσει, όμως ακόμα πιο δύσκολο ήταν να ξεχαστεί, καθώς οι δύο πρωταγωνιστές έμελλε να ζήσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι μαζί, τόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι που έφτασαν να ακούν ο ένας στο όνομα του άλλου. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια και κατάφερε να τους χωρίσει, αφήνοντας τους αναγνώστες με δάκρυα στα μάτια και γλυκόπικρο χαμόγελο για όλες τις υποσχέσεις που δεν μπόρεσαν να εκπληρωθούν, και την καρδιά των πρωταγωνιστών μισή και αναγκασμένη να ψάξει αλλού τα κομμάτια που έχασε όταν οι δρόμοι τους χωρίστηκαν, ακόμα και αν οι άλλες εναλλακτικές δεν θα ήταν ποτέ αυτό που πραγματικά ποθούσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑστυνομική λογοτεχνία: 12 νέα βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος από τις Εκδόσεις Διόπτρα και Μεταίχμιο, εδώ.

Εκδόσεις Διόπτρα

Το τραγούδι του Αχιλλέα – Madeline Miller

Σελίδες: 560
Τιμή: 15,93€

Αλήτες! – Eloghosa Osunde

Σελίδες: 416
Τιμή: 15,93€

Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ – Malinda Lo

Σελίδες: 512
Τιμή: 15,93€

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Φίλησα τη Σάρα Γουίλερ – Casey McQuiston

Σελίδες: 480
Τιμή: 16,92€

Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου – Andre Aciman

Σελίδες: 328
Τιμή: 14,94€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b