MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Με την πένα της συγγραφέως: Πασχαλία Τραυλού, “Ήθελα μόνο ένα αντίο”

Η Πασχαλία Τραυλού μάς παρουσιάζει το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ήθελα μόνο ένα αντίο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Τα πάντα ξεκίνησαν από τον έρωτα που μου ενέπνευσε ο παππούς μου για το διάβασμα.

Τον θυμάμαι πάντα με ένα βιβλίο στο χέρι. Η πρώτη επαφή ήταν όταν μου διάβαζε παραμύθια εκείνος κι έπειτα μου παρέδωσε τη σκυτάλη της φιλαναγνωσίας και δεν σταμάτησα να διαβάζω ποτέ. Πριν αρχίσω να γράφω λογοτεχνία, ζωγράφιζα. Νομίζω ότι αυτή την καλλιτεχνική δραστηριότητα θα είχα επιλέξει, αν δεν είχα κάνει την πρώτη επιτυχή συγγραφική δοκιμή μου.

Οι άνθρωποι καταπιάνονται για διάφορους λόγους με τη λογοτεχνία…

όπως έχω επισημάνει στο βιβλίο μου «Οι εραστές της γραφής». Ένας από αυτούς είναι η ανάγκη της αποδοχής. Η αίσθηση ότι αρέσει το δημιούργημά σου, όσο εγωκεντρικό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Επίσης, υπάρχει και η αίσθηση ότι μέσα από το έργο σου συνεχίζεις να υπάρχεις κατακτώντας μια μορφή αθανασίας. Αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως το γεγονός ότι βιώνεις τις ζωές των ηρώων σου, φυγαδεύοντας τον εαυτό σου από τη μια και μόνη δική σου ζωή. Το κοινό μου επιθυμώ να συνδιαλέγεται αρμονικά μαζί μου και, όταν κλείνει ένα βιβλίο, να μην το ξεχνά. Να έχει υποστεί μια πνευματική αναγέννηση, μια κάθαρση συναισθηματική και πνευματική, και να έχουμε πετύχει μια μαγική επικοινωνία μέσα απ’ τις λέξεις.

Νιώθω υπευθυνότητα και συγκίνηση γνωρίζοντας πως οι αναγνώστες αγκαλιάζουν τις ιστορίες μου.

Νιώθω δηλαδή όπως κι όταν απέκτησα τον γιο μου! Θέλω πάντα να νιώθω περήφανη για τα μηνύματα που εξασφαλίζουν τα βιβλία μου στους αναγνώστες μέσα από τους ήρωες που πλάθω. Οι ήρωές μου είναι «οχήματα» μεταφοράς και ενσάρκωσης ιδεών.

Ό, τι έχει να κάνει με την τέχνη δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο.

Στην περίπτωση της έκδοσης ενός μυθιστορήματος είναι αστάθμητη η διαδικασία, επειδή εμπλέκονται οι παράγοντες έμπνευση και ψυχή. Η καταπόνηση, σωματική και πνευματική, είναι τεράστια. Σε περιόδους ένδειας και πάσης φύσης κρίσεων αυστηροποιούνται τα κριτήρια για την έκδοση ενός βιβλίου και ταυτόχρονα ο τεράστιος ανταγωνισμός σε μια χώρα μικρή σαν τη δική μας με μεγάλη βιβλιοπαραγωγή καθιστά την υπόθεση πιο δύσκολη για συγγραφείς και για εκδότες. Ιδίως αφότου έχει κατακλύσει την αγορά το μεταφρασμένο βιβλίο.

Πάντα υπάρχει βέβαια ένα ερέθισμα, μια έμπνευση για νέο μυθιστόρημα.

Στην προκειμένη περίπτωση ήταν η προσωπική μου ανάγκη να διατρέξω τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το «Ήθελα μόνο ένα αντίο» εκδόθηκε για πρώτη φορά σχεδόν 20 χρόνια πριν, όταν διάβαζα μανιωδώς την εξαίρετη προσέγγιση του ιστορικού Βακαλόπουλου. Μέσα από τη δοκιμιακή ιστορική γραφή άρχισαν αβίαστα να ξεπετιούνται οι ήρωες, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες ξανά ζωντάνεψαν με την επανέκδοση της ιστορίας από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Παρότι είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς με λίγα μόνο λόγια μία ιστορία έκτασης περίπου 600 σελίδων

θα έλεγα πως το «Ήθελα μόνο ένα αντίο» πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που, αφήνοντας στη Μικρασία έναν έρωτα, έρχεται πρόσφυγας το ’22 στην Αθήνα και η ζωή της δένεται τότε αναπόσπαστα με την ιστορία της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε την πένα του συγγραφέα: Άρης Αλεξανδρής, «Πώς ο Ιγνάτιος Καραθοδωρής έχασε τα πάντα»12.09.2018

Στις σελίδες του, οι αναγνώστες δεν «ταξιδεύουν» μόνο στις ζοφερές στιγμές της καταστροφής της Σμύρνης,

αλλά παρακολουθούν όλα τα δεινά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Και αυτό προϋπέθετε αυστηρή επιλογή ιστορικών πηγών, διάβασμα ιστορικών κειμένων, αναζήτηση ντοκουμέντων και ντοκιμαντέρ για εκείνη την περίοδο και αυστηρή διασταύρωση των πραγματολογικών αναφορών μου.

Ισμήνη και Οσμάν, Άννα και Μουράτ οι βασικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας μας.

Και τα δύο αυτά δίπολα αποτυπώνουν τη διαπίστωση πως η πολιτική είναι αυτή που διχάζει τους λαούς, οι οποίοι στην ουσία δεν έχουν σύνορα, έχθρες και μίση. Είναι απλώς άνθρωποι που αναπνέουν, ερωτεύονται, κυνηγούν την ευτυχία, αλληλοβοηθιούνται και αδημονούν να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Ο έρωτας μας στοιχειώνει όλους. Ιδίως ο ανεκπλήρωτος ή εκείνος που απαγορεύεται να βιωθεί.

Η Ισμήνη βέβαια, που έζησε και υπέμεινε πολλά, κατάφερε να τον εξορθολογίσει και να επιλέξει την απόρριψη του Οσμάν, όσα αισθήματα κι αν ένιωσε για εκείνον. Η Άννα, ως πιο νέα, λειτουργεί πιο συναισθηματικά, αλλά αναγκάζεται από τις καταστάσεις τις ίδιες να προβεί σε μια σκληρή συνειδητοποίηση ενός ανυπέρβλητου εμποδίου. Θέλει δεν θέλει, η ροή της ζωής είναι τέτοια, που κι αυτή θα προχωρήσει.

Οι ήρωες δεν χάνονται με το που τελειώνει ένα βιβλίο. Συνεχίζουν να ζουν και να υπάρχουν.

Η ψυχή όλων των ανθρώπων είχε ανέκαθεν ανάγκη να έχει τακτοποιημένα τα αισθήματά της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σιωπή δημιούργησε αμφιβολίες και πάντα η αμφιβολία για το αν ο άλλος μας νοιάζεται και μας αγαπά όσο τον αγαπήσαμε στοιχειώνει μέσα μας. Αν είχαν μιλήσει, αν είχαν εξηγηθεί, τότε η Ισμήνη μπορεί, όταν ξαναεπικοινώνησαν, να είχε αντιδράσει διαφορετικά.

Προσωπικά όμως θεωρώ ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να κοιτάζει πίσω.

Ο χρόνος δεν επιστρέφεται σε κανέναν, αν κάνει κάποιος λάθος, για να τον ζήσει απ’ την αρχή. Επομένως, είναι πρόσθετη απώλεια χρόνου η μεμψιμοιρία για ό, τι έγινε. Καθένας μας ζει τη ζωή που διαλέγει κι αυτό σημαίνει ότι οφείλει να αποδέχεται το παρελθόν και τα λάθη του για να προχωρά και να βελτιώνεται.

Στις 4 Μαΐου εκδίδεται το καινούριο βιβλίο μου με τίτλο «Το υπόγειο στην οδό Ήρας 12».

Πραγματεύεται το ζήτημα των εκτρώσεων από το 1955 ως την εποχή της νομιμοποίησής τους στην Ελλάδα, με σαφή αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ξαναέθεσε θέμα απαγόρευσης, φυσικά μέσα από μια μυθιστορηματική προσέγγιση και πλοκή. Ως ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα φύλου, ήθελα καιρό να ασχοληθώ με αυτή τη θεματική.

Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή να ξέρουν πως το όνειρό τους πρέπει να συνοδεύεται από πολλή δουλειά.

Όταν βάζουν την τελευταία τελεία στην πρώτη καταγραφή μιας ιδέας, να έχουν επίγνωση ότι τότε αρχίζει η λογοτεχνική επεξεργασία και η μετουσίωση ενός κειμένου σε λογοτεχνική εκφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε την πένα της συγγραφέως: Τέσυ Μπάιλα, “Λέγε με Ισμαήλ”12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ήθελα μόνο ένα αντίο

Σελίδες: 608
Τιμή: 14,94€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b