MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες και εκθέσεις: 5 προτάσεις για την Πέμπτη 29 Ιουνίου

Κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές συναντήσεις, και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023.

Ο Ιάννης Ξενάκης στην Περσέπολη. Φεστιβάλ του Σιράζ, Ιράν, 1971. Φωτογραφία: Malie Létrange, 1971 | Ιάννης Ξενάκης: Η μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του σπουδαίου δημιουργού έρχεται με διπλό αφιέρωμα στο ΕΜΣΤ
Monopoli Team

Κινηματογράφος

Ζαν Ντιλμάν: Η ταινία-σταθμός της Σαντάλ Ακερμάν στον θερινό κινηματογράφο Κάρμεν

H Weirdwave, από τις 29 Ιουνίου, παρουσιάζει, αποκλειστικά στο θερινό κινηματογράφο Κάρμεν, και σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, το «Ζαν Ντιλμάν» της Σαντάλ Ακερμάν, την καλύτερη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου σύμφωνα με το Sight & Sound, καθώς φιγουράρει στην πρώτη θέση μεταξύ των 100 τίτλων της λίστας του έγκυρου κινηματογραφικού περιοδικού. Σε ηλικία μόλις 25 ετών, και με ένα κατά βάση γυναικείο κινηματογραφικό συνεργείο, η Σαντάλ Ακερμάν δημιούργησε ένα φιλμ που καταργεί δομικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κινηματογράφου, με κυριότερο τη δραματοποίηση του θέματός του. Η Ακερμάν διηγείται την καθημερινότητα μιας γυναίκας που καθαρίζει, μαγειρεύει, βοηθά τον έφηβο γιο της στα μαθήματά του, τακτοποιεί και πηγαίνει για ύπνο, σε μια αδιατάρακτη και επαναλαμβανόμενη ρουτίνα. Κατά την απουσία του γιου της, η γυναίκα εκδίδεται στην κρεβατοκάμαρά της.  Ωστόσο, η σκηνοθέτης δεν εστιάζει στις σεξουαλικές συνευρέσεις της, αλλά στη μονότονη, σχεδόν τελετουργική καθημερινότητα της ηρωίδας της και μάλιστα με λιγοστούς διαλόγους.
29 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2023
Πέμπτη έως Τετάρτη στις 20:50
Εισιτήριο: Από 6.50€. Προπώληση: viva.gr
Σινε Καρμεν, Παπαδά 40, Αθήνα. Τηλ: 21 0699 8250.

Εκθέσεις

Ιάννης Ξενάκης: Η μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του σπουδαίου δημιουργού έρχεται με διπλό αφιέρωμα στο ΕΜΣΤ

Ο Ιάννης Ξενάκης στην Περσέπολη. Φεστιβάλ του Σιράζ, Ιράν, 1971. Φωτογραφία: Malie Létrange, 1971

Το ΕΜΣΤ ανοίγει τις πόρτες του στον Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που με το πολυεπίπεδο και ριζοσπαστικό έργο του χάραξε νέους δρόμους για τον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Σε συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς θεσμούς από τις δύο πατρίδες του Ξενάκη, το Musée de la Musique-Philharmonie de Paris από την Γαλλία και και το ΚΣΥΜΕ-Ωδείο Αθηνών από την Ελλάδα, το ΕΜΣΤ διοργανώνει τη μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του Ιάννη Ξενάκη διεθνώς. Στο ισόγειο του Μουσείου θα παρουσιαστεί η έκθεση Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες, η πρώτη ολοκληρωμένη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα για τον πρωτοπόρο συνθέτη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Παράλληλα, παρουσιάζεται στον 3ο όροφο του Μουσείου μια νέα παραγωγή του ΕΜΣΤ, η έκθεση Ο Ξενάκης και η Ελλάδα. Η έκθεση διερευνά την ταραγμένη και πολύπλοκη σχέση του Ξενάκη με την πρώτη του πατρίδα, από τα χρόνια στη Γαλλία μετά την καταδίκη του σε θάνατο, έως την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια αυτοεξορίας και την καταξίωσή του. Συγχρόνως, το ΕΜΣΤ θα διοργανώσει μία σειρά από εκδηλώσεις, όπως προβολές και συναυλίες, που αναδεικνύουν την κληρονομιά του Ξενάκη στη σύγχρονη μουσική και τον απόλυτα επίκαιρο και πάντα σύγχρονο χαρακτήρα του οράματός του, μια καθολική σύλληψη της τέχνης, του ανθρώπου και του τόπου.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 29 Ιουνίου 2023 έως 7 Ιανουαρίου 2024
Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ. Πέμπτη: 11.00 π.μ. – 10.00 μ.μ.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ), Αθήνα, τηλέφωνο: 2111019000.

«Oblique Strategies»: Ομαδική έκθεση στην Alma Gallery

Andreas Vousouras, Greatest Hits, 43cmx33cmx4cm, mixed media, 2013-2023

Η Alma gallery και η Bel Art galerie παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση με τίτλο «Oblique Strategies». Οι «Λοξές Στρατηγικές», οι 115 χειροποίητες κάρτες που κυκλοφόρησαν ο ζωγράφος Peter Schmidt και ο μουσικός Brian Eno, τη δεκαετία του 1970, με συμβουλές τύπου «κινέζικα μπισκοτάκια της τύχης» σχετικά με ζητήματα δημιουργίας, αποσυμπίεσης και άλλα διλήμματα και προβληματισμούς περί τέχνης και δημιουργίας, είναι η συγκολλητική πρώτη ύλη της συγκεκριμένης έκθεσης. Στις 115 «λοξές κάρτες», που αντί να λύσουν διεύρυναν εν τέλει τις απορίες θέτοντας νέα διλήμματα εντός των παλαιών, βρίσκεται το κλειδί της κατανόησης της πολυμορφικής γλώσσας της έκθεσης, των έργων, του στυλ και της ιδιοσυγκρασίας των καλλιτεχνών.
Εγκαίνια: Πέμπτη 29/06, 19:00 – 22:00
Διάρκεια έκθεσης: 29 Iουνίου 2023 –  22 Ιουλίου 2023
Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 20:00, Τετάρτη, Σάββατο 11:00-15:00
Γκαλερί Άλμα, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι. Τηλ: +30 211 400 3160. https://www.galleryalma.com/

«Mater et filius: εικαστικοί διάλογοι»: Εικαστική «συνύπαρξη» της Μαρίας Κτιστοπούλου και του Αδριανού Σωτήρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου

Μια ενδιαφέρουσα εικαστική συνύπαρξη ανάμεσα σε δύο ζωγράφους διαφορετικής γενιάς, που μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους με σχέση αίματος μητέρας-γιού, παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου. Πρόκειται για την αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση: «Mater et filius: εικαστικοί διάλογοι. Μαρία Κτιστοπούλου και Αδριανός Σωτήρης», με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη. Το αφήγημα «Mater et filius: εικαστικοί διάλογοι» ξεκινά με την κοινή δημιουργία Graffiti, της Μαρία Κτιστοπούλου και του Αδριανού Σωτήρη. Πρόκειται για ένα φοιτητικό έργο της μητέρας, του 1990, που ολοκλήρωσε ο δεκατριάχρονος τότε Αδριανός με τις gothic εικονογραφικές προτιμήσεις της προεφηβείας. Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Λουΐζα Καραπιδάκη:  «Η ιδέα να πραγματοποιηθεί μια κοινή έκθεση της Μαρίας Κτιστοπούλου και του γιου της Αδριανού Σωτήρη ήταν μια πρόκληση για να αναδειχθεί η αλληλεπίδραση στο έργο των δύο καλλιτεχνών, αλλά και η εντελώς διαφορετική καλλιτεχνική τους ταυτότητα».
Νέα ημερομηνία εγκαινίων: Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2023
Ωράριο: Δευτέρα με Παρασκευή, 6-8:30 μ.μ. / Σάββατο και Κυριακή, 11 π.μ.-1 μ.μ. & 6-8 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη
Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου: Λ. Ιωνίας 96, Άλιμος | alimos.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 5 προτάσεις για την Πέμπτη 29 Ιουνίου12.09.2018

Εκδηλώσεις

«Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional»: Μια μεγάλη διακαλλιτεχνική γιορτή στο Μέγαρο Ησαΐα

Η μεγάλη διακαλλιτεχνική διοργάνωση «Back to Athens 10 International Art Meeting | 2023: Geometry of racional» συνεχίζει για 10η χρονιά την καλλιτεχνική δραστηριότητα στην καρδιά του Αθηναϊκού κέντρου, στο εμβληματικό Μέγαρο Ησαΐα. To Back to Athens είναι μία ετήσια επιθεώρηση απόψεων, τάσεων και έργων που συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για την καλλιτεχνική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό, θέτοντας καίρια ζητήματα που αγγίζουν και διαμορφώνουν το σύγχρονο και καθημερινό πολιτισμό. Στη φετινή διοργάνωση, οι προτάσεις και οι σκέψεις διαμοιράζονται σε 40 επιμελητικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και πάνω από 185 καλλιτέχνες και επιμελητές με στόχο την κατά το δυνατόν σφαιρική καταγραφή των εικαστικών απόψεων.
Εγκαίνια: Τετάρτη, 28 Ιουνίου, 2023, 16:00 – 22:00
Διάρκεια: 28 Ioυνίου – 2 Ιουλίου, 2023
Ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 – 22:00, Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 22:00
Μέγαρο Ησαΐα Πατησίων 65, Αθήνα | Πληροφορίες: apart-network.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για την Πέμπτη 29 Ιουνίου12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b