MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Ένας αστεροειδής έρχεται: Καουμπόηδες, εξωγήινοι και αστέρες στη νέα ταινία του Wes Anderson

Η νέα ταινία του Wes Anderson με τίτλο “Asteroid City” έρχεται στις αίθουσες στις 22 Ιουνίου από την Tanweer.

Φωτεινή Νικολίτσα | 15.06.2023

Η εντέκατη ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη Wes Anderson και μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενή του, καταφθάνει στις αίθουσες στις 22 Ιουνίου από την Tanweer. Ο τίτλος αυτής “Asteroid City”, η οποία περιλαμβάνει ένα συγκλονιστικό – σχεδόν αξιοζήλευτο – cast.

Λίγο πριν τρέξετε στις αίθουσες για να απολαύσετε την χαρακτηριστική αισθητική του -που έχει γίνει viral trend στο Tik Tok με όλους να την μιμούνται- και μια ακόμη καλοδουλεμένη ιστορία με εξαιρετικές δόσεις χιούμορ, μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε γι’ αυτή.

Η αφίσα της ταινίας "Asteroid City"

Η αφίσα της ταινίας “Asteroid City”

 Η πλοκή και το cast

Ένα Σαββατοκύριακο του 1955 κάπου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ: Στην Asteroid City, γνωστή για έναν γιγάντιο κρατήρα από μετεωρίτη και ένα παρατηρητήριο ουράνιων σωμάτων, στρατός και αστρονόμοι υποδέχονται πέντε νεαρούς βραβευμένους εφευρέτες. Όχι πολύ μακριά, πέρα από τους λόφους, διακρίνονται «μανιτάρια» από ατομικές δοκιμές. Αυτό που ξεκινάει ως ένας φόρος τιμής στα επιτεύγματα των νεαρών αστεροσκόπων θα εξελιχθεί στην υποδοχή ενός απρόσμενου εξωγήινου επισκέπτη. Η Asteroid City βρίσκεται αποκλεισμένη και ο στρατός ανακοινώνει μία επίσημη ιστορία συγκάλυψης. Όμως, οι πολύ ώριμες για την ηλικία τους ιδιοφυίες έχουν ένα σχέδιο ώστε τα πραγματικά συμβάντα να διαρρεύσουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Πρόκειται για μια κωμωδία γυρισμένη στην Ισπανία, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ένα ακόμα απολαυστικό παράδειγμα του έργου του Άντερσον-με κοσμικές διαστάσεις αυτή τη φορά-, μία εσωστρεφής, προσωπική εξερεύνηση των περίπλοκων οικογενειακών σχέσεων, του νεανικού έρωτα, των μυστικών, των αποκαλύψεων και της αποκαθήλωσης των γονιών. Η αχανής Δύση και η γκρίζα Ανατολή, οι δύο πόλοι της Αμερικής σε τέλεια συναισθηματική ισορροπία που κανείς δεν αποτυπώνει καλύτερα από τον Wes Anderson.

"Asteroid City" του Wes Anderson

“Asteroid City” του Wes Anderson

Παίζουν: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan, Jeff Goldblum, Sophia Lillis, Ethan Josh Lee

Δεν πρόκειται για μια απλή ιστορία…

Και βέβαια, μια ταινία του Wes Anderson δεν θα μπορούσε να έχει μια και μοναδική, επιφανειακή πλοκή. Η βασική πλοκή, λοιπόν, που αφορά την Asteroid City, είναι στην ουσία μια θεατρική παράσταση. Παράλληλα, βλέπουμε και τον αληθινό κόσμο στον οποίο στήνεται αυτή η παράσταση. Εύστοχα ο Anderson διαχωρίζει αυτούς τους εντελώς διαφορετικούς χωροχρόνους, αποτυπώνοντας τον κόσμο της παράστασης έγχρωμο και τον αληθινό κόσμο της ταινίας ασπρόμαυρο – μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς σκηνοθέτες στο παρελθόν για να δηλώσει διαφορετικό χρονικό ή/και χωρικό πλαίσιο στην ίδια ταινία και η οποία αν χρησιμοποιηθεί τη στιγμή που πρέπει, φέρει άλλη αξία.

"Asteroid City" του Wes Anderson

“Asteroid City” του Wes Anderson

Όπως εξηγεί και ο ίδιος ο σκηνοθέτης «Η ιστορία που λέμε είναι ένα θεατρικό αλλά ταυτόχρονα λέμε τόσο την ιστορία δημιουργίας του θεατρικού όσο και την ιστορία του ίδιου του θεατρικού. Η δημιουργία του θεατρικού αφορά ανθρώπους που λένε ιστορίες”. Μάλιστα, μερικά μέλη του cast -όπως ο Schwartzman και η Johansson- παίζουν δύο ρόλους στην ταινία, αυτόν που θα είχαν στο θεατρικό και αυτόν του ηθοποιού στην κανονική ζωή της ταινίας. “Στην αληθινή ζωή, νιώθω πως οι ηθοποιοί συχνά βάζουν πολύ από τον εαυτό τους στον ρόλο. Η επιδίωξή μου ήταν οι άνθρωποι που λένε την ιστορία να είναι μέρος της ιστορίας και να παίρνουν τα πάντα από τις ζωές τους, είτε τα καταλαβαίνουν, είτε όχι και να προσπαθούν να φτιάξουν κάτι από αυτά και να βρουν απαντήσεις -ή τουλάχιστον να εξερευνήσουν τις σωστές ερωτήσεις». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAsteroid City: Η ταινία του Wes Anderson γοήτευσε το κοινό στο Φεστιβάλ των Καννών12.09.2018

Αναφορές και η εξωγήινη απειλή

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να σχετίζεται με την μεταπολεμική Αμερική κι όλο αυτό έμοιαζε να σχετίζεται με αυτό το σκηνικό ερήμου», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Anderson. Εκτός από ένα καλό location scouting, χρειάζονται και οι κατάλληλες αναφορές για να βρεθεί το ιδανικό μέρος. Μερικές από τις ταινίες που τον ενέπνευσαν ήταν το “Bad Day at Black Rock” του John Sturges, το “The Petrified Forest” του Archie Mayo, τα Western του John Ford και τα καρτούν “Looney Tunes” με το Wile E. Coyote και τον Roadrunner.

"Asteroid City" του Wes Anderson

“Asteroid City” του Wes Anderson

Και τελικά θα δούμε εξωγήινους; Ο χαρακτήρας του Jeff Goldblum ήδη αναγράφεται ως “εξωγήινος”, μια επιλογή που έκανε συνειδητά ο Anderson με τους συνεργάτες -δεδομένου ότι αποκαλύπτει εξαρχής κάτι. Ωστόσο, μπορεί για πρώτη φορά να συναντούμε μια κοσμικών διαστάσεων θεματική σε δική του ταινία, δεν σημαίνει όμως πως περιμένουμε να δούμε και το…“Alien”. Περισσότερο αυτή η κατάσταση αφορά την περίοδο του 1950 όπου τοποθετείται χρονολογικά η ταινία…

«Τα μεταφυσικά πράγματα ήταν όλα εκεί. Πιθανότατα δεν υπήρχαν εξωγήινοι αλλά σίγουρα υπήρχε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς. Υπήρχαν οι ατομικές βόμβες. Και μόλις είχε συμβεί ο χειρότερος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπήρξε μια στιγμή που θυμάμαι να λέω στον Roman [Coppola, τον συν-σεναριογράφο]: ‘Νομίζω πως όχι μόνο κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους πάσχει από μετατραυματικό στρες που δεν γνωρίζει αλλά το μοιράζεται και με την οικογένειά του με έναν τρόπο που πρόκειται να καταλήξει στο Woodstock’. Αλλά επίσης: Έπρεπε να είναι ένοπλοι. Οπότε όλοι πήραν ένα πιστόλι», δήλωσε ο Wes Anderson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Wes Anderson δεν θέλει να βλέπει τα TikTok που τον μιμούνται12.09.2018

H συνεργασία του Wes Anderson με τους ηθοποιούς

Σε αυτό το πολυπληθές και εξέχον cast της νέας ταινίας, συναντούμε πολλά νέα πρόσωπα αλλά σίγουρα και πρόσωπα που έχουν συνεργαστεί πολλές φορές με τον σκηνοθέτη στο παρελθόν, όπως ο Jason Schwartzman, ο Edward Norton, ο Adrien Brody, η Tilda Swinton και ο Willem Dafoe. Μεταξύ των καινούργιων συνεργασιών, συναντούμε την Scarlett Johansson, τον Tom Hanks και τον Steve Carell -ο οποίος μάλιστα αντικατέστησε τον συχνό συνεργάτη του Anderson, Bill Murray.

Μάλιστα, ο σκηνοθέτης έχει σχολιάσει επί του θέματος πως «το καλό του να δουλεύεις με τους ίδιους ανθρώπους ξανά και ξανά είναι ότι ξέρεις πώς να επικοινωνείς. Είμαστε ήδη άνετοι μεταξύ μας. Επίσης, πολλοί από τους ανθρώπους που έχω δουλέψει ξανά είναι μερικοί από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς γενικά». Και συνεχίζει για τις νέες συνεργασίες πως «νιώθω ότι οι καινούργιοι απολαμβάνουν να έρχονται στην ήδη υπάρχουσα εταιρεία μας και να βλέπουν ‘Πως το κάνετε αυτό;’ Κάθε ταινία έχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο δουλειάς και βλέπω πως οι ηθοποιοί συνομιλούν και βάζουν όσους δεν έχουν δουλέψει ξανά μαζί μου ή με το γκρουπ, μέσα σε αυτό. Τους λένε τι να περιμένουν».

Η συνεργασία των ηθοποιών με τον Wes Anderson

Από την άλλη όψη του νομίσματος, τα πράγματα δεν είναι και τόσο διαφορετικά. Όσοι συνεργάζονται χρόνια μαζί του, για κάποιο λόγο σίγουρα θα επιστρέφουν και οι καινούργιοι έρχονται με μεγάλη όρεξη σε αυτό. Ο Adrien Brody έχοντας δουλέψει μαζί του αρκετές φορές στο παρελθόν, απάντησε στην ερώτηση του γιατί είναι ακόμη τόσο ενθουσιασμένος με τη συνεργασία τους ως εξής: «Ο Wes δημιουργεί μια τόσο μαγική εμπειρία μαζί με τις φανταστικές ταινίες που είναι ήδη τόσο μοναδικές. Είναι τόσο ικανοποιητικό κάθε φορά. Στο set δημιουργεί μια αίσθηση οικογένειας και ενότητας και είναι πανέμορφο να μοιράζεσαι αυτή την εμπειρία με το υπόλοιπο cast».

Ο Wes Anderson με τους ηθοποιούς στο set της ταινίας "Asteroid City"

Ο Wes Anderson με τους ηθοποιούς στο set της ταινίας “Asteroid City”

Αλλά και όσοι ήρθαν για πρώτη φορά στην παρέα τους, λένε αντίστοιχα πράγματα για τον σκηνοθέτη. Για παράδειγμα, η Scarlett Johansson έχει πει πως «ο Wes παρατηρεί πράγματα στην ερμηνεία σου που είναι πολύ συναρπαστικά…και τα κάνεις και τα παρατηρεί και η ερμηνεία αποκτά μια μικρή διαφορά επειδή ενθαρρύνει συγκεκριμένες συμπεριφορές». Επίσης, η ίδια δήλωσε πως ο συμπρωταγωνιστής της, Jason Schwartzman, ήταν πολύ βοηθητικός μαζί της, επιβεβαιώνοντας τον Anderson πως οι παλιοί βοηθάνε τους καινούριους.

Το τρέιλερ

Με αυτήν την πλοκή, αυτούς τους ηθοποιούς -όλο και κάποιος θα είναι ο αγαπημένος σας- και τις πολύ ενθαρρυντικές, πρώτες κριτικές, ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε τον νέο παστέλ και συμμετρικό κόσμο που θα μας παρουσιάσει ο Wes Anderson. Έως τις 22 Ιουνίου, απολαύστε το τρέιλερ του “Asteroid City” υπεύθυνα…

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b