MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Στη Φοινίκη της Αττάλειας ο χρόνος κυλά… αργά και ανέμελα!

Χάρη στο φυσικό της κάλλος, στην ξεχωριστή της κουζίνα και στους ανέμελους ρυθμούς ζωής που τη χαρακτηρίζουν η ιστορική πόλη εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο Cittaslow.

Monopoli Team

Τι είναι το δίκτυο Cittaslow;

Ο όρος Cittaslow σημαίνει «αργή πόλη» και προέρχεται από τον συνδυασμό της ιταλικής λέξης «citta» (πόλη) και της αγγλικής λέξης «slow» (αργή). Το κίνημα Cittaslow γεννήθηκε στην Ιταλία το 1999, με σκοπό να επεκτείνει την εμβέλεια του κινήματος Slow Food στις πόλεις. Το κίνημα ενθαρρύνει τη διαβίωση με πιο αργούς ρυθμούς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, και πρεσβεύει ότι όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα εφόσον διατηρηθεί η αρχική δομή μιας πόλης, η αρχιτεκτονική, οι παραδόσεις και τα έθιμά της, η τοπική γαστρονομία και η ιστορική της ταυτότητα.

Το κίνημα, που κηρύσσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, επεκτάθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο και εξελίχθηκε σε έναν διεθνή οργανισμό στον οποίο μπορούν να ενταχθούν δήμοι. Τα μέλη της Ένωσης πρέπει να πληρούν 72 κριτήρια όσον αφορά τις θεματικές του περιβάλλοντος, των υποδομών και του Slow Food και να ενστερνίζονται τη φιλοσοφία της αργής πόλης.

Φοινίκη: ένας προορισμός με ιστορία και φυσικές ομορφιές

Μετά από προσπάθειες και διαβουλεύσεις τριών χρόνων η ιστορική περιοχή της Αττάλειας Φοινίκη (Finike), εντάσσεται στο δίκτυο της Διεθνούς Ένωσης Cittaslow χάρη στο φυσικό της κάλλος, στην ξεχωριστή της κουζίνα και στους ανέμελους ρυθμούς ζωής που τη χαρακτηρίζουν.

Με την ένταξη της Φοινίκης στο δίκτυο, η Τουρκία διαθέτει πλέον 22 «αργές» πόλεις και περιοχές στις 17 Επαρχίες της, χαρακτηρισμένες από τη Διεθνή Ένωση Cittaslow. Παρά το μικρό της μέγεθος, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη Μεσόγειο.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Στην αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Φοινικούς (Φοίνικος) και λέγεται ότι ιδρύθηκε από τους Φοίνικες γύρω στο 500 π.Χ. Για πολλά χρόνια, η Φοινίκη ήταν το λιμάνι από το οποίο εξάγονταν αγροτικά προϊόντα με προέλευση τη Λίμυρα, την πρωτεύουσα της Λυκίας. Ένας μεγάλος αριθμός ιστορικών κτιρίων και αρχαίων πόλεων εντοπίζονται στην περιοχή, που υπήρξε κοιτίδα πολλών πολιτισμών στο πέρασμα της ιστορίας.

Η μικρή, μα ξεχωριστή, Φοινίκη διαθέτει όλα όσα αποζητά ένας λάτρης της φύσης. Το φαράγγι Γκιοκμπούκ (Gökbük) προσφέρει τη δυνατότητα για μια ποικιλία δραστηριοτήτων, ειδικά για trekking, και το σπήλαιο Σουλουίν (Suluin) είναι γνωστό για τους σταλακτίτες, την τραβερτίνη και τις πισίνες του σε διάφορα μεγέθη. Εξίσου ξεχωριστός είναι ο κόλπος Αντρέα Ντόρια (Andrea Doria), τόπος κατοικίας της μεσογειακής φώκιας, ενώ ο κόλπος Γκιοκλιμάν (Gökliman) αποτελεί ένα από τα πλέον διάσημα για το φυσικό τους κάλλος σημεία της Φοινίκης και παρέχει μια πλειάδα επιλογών για διάφορες δραστηριότητες όπως πικνίκ και κάμπινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ8 νησιά για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο12.09.2018

Ο γαστρονομικός πολιτισμός της Φοινίκης χαρίζει στους επισκέπτες της μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες,με εστιατόρια που σερβίρουν φρέσκα ψάρια της Μεσογείου μαγειρεμένα σύμφωνα με τοπικές συνταγές. Ένα από τα εδέσματα που πρέπει κανείς να δοκιμάσει οπωσδήποτε στη Φοινίκη είναι τα πορτοκάλια της, διάσημα παγκοσμίως για το άρωμα και τη γεύση τους.

Λίμυρα

Η λίστα με τις “αργές πόλεις” στην Τουρκία

Το τουρκικό δίκτυο γεννήθηκε το 2009 με τη συμπερίληψη του Σεφεριχισάρ (Seferihisar), μιας περιοχής τη Σμύρνης, στηνΈνωση Cittaslow. Ο κατάλογος του Cittaslow της Τουρκίας, ο οποίος άρχισε τότε να συντάσσεται, συνεχίζει να μεγαλώνει με τη συμπερίληψη νέω νπόλεων. Οι πόλεις Φοινίκη, Αχλάτ (Ahlat), Ακιάκα (Akyaka), Αράπγιρ (Arapgir), Εγιρντίρ (Eğirdir), Φότσα (Foça), Γκιοκτσάντα (Gökçeada), Γκέρζε (Gerze), Γκιοϊνιούκ (Göynük), Γκιουντούλ (Güdül), Χαλφέτι (Halfeti), Ιζνίκ(İznik), Κεμάλιγιε (Kemaliye), Κιόιτζιζ (Köyceğiz), Μουντουρνού (Mudurnu), Παρσαμπέ (Perşembe), Σάβσατ (Şavşat), Σεφεριχισάρ (Seferihisar), Ουζούντερε (Uzundere), Βιζέ (Vize), Γιάλβατς (Yalvaç) και Γενιπαζάρ (Yenipazar) συγκαταλέγονται στις αργές πόλεις της Τουρκίας. Μετά τη Φοινίκη, έγιναν προσπάθειες για τη συμπερίληψη και άλλων ιστορικών σημείων της Αττάλειας, όπως οι πόλεις Ελμαλέ (Elmalı), Ντεμρέ (Demre) και Ιμπραζέ (İbradı), στο δίκτυο Cittaslow.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚύθνος: Από τα χωριά μέχρι τις παραλίες – Όσα αξίζει να ανακαλύψετε στο νησί της απλότητας12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b