MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ανακοινώθηκε η λήξη της κατάληψης στο Rex

Τι δηλώνει το Συντονιστικό Σώμα των Εργαζομένων στο χώρο των Τεχνών που είχε καταλάβει το Rex. Πότε εκκενώνεται το κτίριο.

| Φωτογραφία εξωφύλλου: Mάριος Λώλος
author-image Στέλλα Χαραμή

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, το Συντονιστικό Σώμα των Εργαζομένων στο χώρο των Τεχνών που είχε καταλάβει το κτίριο Rex του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε την αποδέσμευση του. «Μετά από 50 μέρες κατάληψης του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου, ύστερα από μια σειρά πολυμορφικών δράσεων, ζυμώσεων, συνελεύσεων, συζητήσεων και ουσιώδους αλληλεπίδρασης εντός αλλά και εκτός καλλιτεχνικού κόσμου, η συνέλευση παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει από το κτίριο ΡΕΞ» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση τους αυτή ως μια «άνω τελεία στον αγώνα τους».

Επίθεση στη διοίκηση του Εθνικού

Στην ίδια τοποθέτηση επιτίθενται στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου ισχυριζόμενοι πως «η απόφαση αυτή δεν έγκειται στους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο φάνηκε πολύ κατώτερο των περιστάσεων και υπηρέτησε μια μετριοπαθή στάση. Η θέση του απέναντι στο πρωτοφανές κίνημα των καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε, ήταν αναντίστοιχη της ιστορικότητας του αγώνα. Η σημερινή εντολή τους για διακοπή του ρεύματος τη Δευτέρα φανέρωσε πως υπηρετούν την πολιτική βούληση της εξουσίας, όπως ορίζει και η θεσμική τους θέση».

Σημερινές δράσεις

Από το σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το συντονιστικό σώμα, το Rex είναι ανοιχτό «για να συνδιαμορφώσουμε τις λέξεις του αγώνα γύρω από ένα τραπέζι επαναστατικών αιτημάτων» όπως λένε χαρακτηριστικά. Το μεσημέρι (16.00) οργανώνεται ανοιχτή συνέλευση όπου καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον πολιτισμό αλλά και κάθε κλάδο, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των δραματικών σχολών και όλων των καλλιτεχνικών σπουδών, τους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και όσοι/όσες αλληλέγγυοι/ες πέρασαν από την κατάληψη αφιερώνοντας χρόνο στον αγώνα και είδαν τον εαυτό τους μέσα στις στιγμές αυτού.
Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού θα παρουσιάζει performances και προβολές παραστάσεων χορού, ενώ το βράδυ (22.00) οργανώνεται μουσικό live με το σκοπό της οικονομικής ενίσχυσης του Συντονιστικού.Αφήνουν ωστόσο ανοιχτή την ημερομηνία απελευθέρωσης του κτιρίου, στην οποία θα επανέλθουν με νέα ανακοίνωση.

Βάσει ρεπερτορίου στο Rex επρόκειτο ν’ ανέβουν η παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής σε σκηνοθεσία του Μάριο Μπανούσι «Goodbye Lindita», η οποία ήδη μετακόμισε και φιλοξενείται σε χώρο της Πειραιώς 260 ενώ απομένει να οριστεί πότε θα ξεκινήσει η παράσταση του Νίκου Καραθάνου (σε κείμενα Λένας Κιτσοπούλου και Γιάννη Αστερή) «Μια νύχτα στην Επίδαυρο». Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για πρεμιέρα στις 6 Απριλίου αλλά είναι άγνωστο αν αυτή καταφέρει να τηρηθεί.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b