MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το ESSON= είναι επικοινωνία, ισορροπία, ελευθερία

Ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου, ο Νικόλας Καζάζης και η Σαβίνα Γιαννάτου μάς μιλούν για το μουσικό έργο Esson= που παρουσιάζεται στις 27 & 28 Δεκεμβρίου 2022 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Βαρβάρα Σαββίδη | 26.12.2022

Το μουσικό έργο ESSON= παρουσιάζει ο πολυπράγμων συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου, σε συνεργασία με τον Νικόλα Καζάζη στο sound design και τη συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου, στις 27 & 28 Δεκεμβρίου 2022 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Πρόκειται για ένα έργο όπου οι τρεις συνεργάτες συνδυάζουν τη μουσική και τον ήχο, τα εικαστικά, τον πρωτότυπο φωτιστικό σχεδιασμό και την έρευνα, σε σχέση με την ηχητική εγκατάσταση.

Για τον Θοδωρή Οικονόμου, συνθέτη που έχει υπογράψει ορισμένες από τις σημαντικότερες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων στο Θέατρο, “το ESSON= είναι επικοινωνία, είναι ισορροπία , είναι η φωνή μας, είναι ελευθερία, είναι δημιουργία, είναι έκφραση, είναι το τώρα μου, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και όλα αυτά μαζί που λειτουργούν λυτρωτικά. Το ESSON= είναι η συνεργασία που με ισορροπεί και με γοητεύει και που μέσα από το κοινό σύμπαν που δημιουργούμε με την Σαβίνα και τον Νικόλα, βγαίνω πιο ελαφρύς και νιώθω πάντα κερδισμένος. Είναι ένα σύμπαν ζωντανό και ανοιχτό, ένα σύμπαν που αναπνέει από το άνοιγμα της φαντασίας μας.”

Esson

Σύμφωνα με το κείμενο παρουσίασης του έργου, “η ιδέα του ESSON= ήρθε μέσα στην έντονη αυτή περίοδο που διανύουμε και δεν θα μπορούσε παρά να συνομιλεί με το φόβο, την ελπίδα, το σκοτάδι, το κενό, την αγωνία και την μεγάλη πίεση που όλοι έχουμε υποστεί. Απέναντι σε αυτόν τον ιστό της ύπαρξής του, το ίδιο το μουσικό έργο έχει στόχο να λειτουργήσει λυτρωτικά.”

Στην οπτικοακουστική αυτή πρόταση, θα δούμε μαζί με τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο και τον ευρηματικό Νικόλα Καζάζη στον ηχητικό σχεδιασμό, ο οποίος μας μίλησε για το τι σημαίνει το ESSON= για εκείνον:

Τα τελευταία χρόνια όλοι μας βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε οριακές και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ισχυροποιήθηκαν έννοιες όπως ο φόβος, η απειλή, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η μοναξια. Και ναι…η ζωή συνεχίζεται. Μέσα μου όμως έχω την ανάγκη πλέον όλα αυτά να τα επικοινωνήσω, όχι με λόγια αλλά με τα εκφραστικά μέσα που μου δίνει η τέχνη του ήχου. Τα λόγια περιττεύουν και εξαντλούν την ικανότητά τους να εκφράζουν την ψυχή και τον νού. Εκεί έρχεται ο Θοδωρής και η Σαβίνα και γίνονται οι συνομιλητές μου, σε μία γλώσσα-τέχνη που δημιουργείται οριακά από το υποσυνείδητο…σχεδόν σουρεαλιστικά.

Το Esson= είναι μία λυτρωτική συνδιάλεξη, καθόλου προκαθορισμένη, θεραπευτική, χωρίς προϋποθέσεις, δομή και φόρμα ώστε να μου προσφέρει την ουσιαστικότερη ανάγκη που έχω ως άνθρωπος: την μία, κάποια, έστω και για λίγο, ελευθερία…και την αλήθεια.”

Esson

Σε αυτό το ξεχωριστό έργο, η φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου συνδιαλέγεται με τους δυο καλλιτέχνες σαν ένα επιπλέον όργανο χρησιμοποιώντας διαφορετικές “τεχνικές” και παράγoντας μοναδικά ηχοχρώματα, δημιουργώντας μια άρρητη γλώσσα όπου οποιοσδήποτε ήχος του περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία ενός μουσικού κομματιού.

Όπως μας λέει η ίδια, “το ESSON= ειναι για μένα μία διαδικασία περισσότερο, παρά ένα έτοιμο έργο. Είναι η συνεργασία μου με τον Θοδωρή Οικονομου και τον Νικόλα Καζάζη. Δυο μουσικούς που συνδυάζουν δύο διαφορετικούς μουσικούς κόσμους και με τους οποίους θα συνυπάρξω για πρώτη φορά αυτοσχεδιαστικά και δημιουργικά. Θα γίνει στην πράξη ένα έργο όταν θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 27 και 28 Δεκεμβρίου 2022. Προς το παρόν, είναι για μένα μια πρόκληση και ήταν ευχάριστη έκπληξη όταν μου πρότεινε ο Θοδωρής Οικονόμου αυτήν την συνεργασία.”

Το έναυσμα για τη δημιουργία του Esson=

Τι έδωσε όμως το έναυσμα στον Θοδωρή Οικονόμου για τη δημιουργία του έργου; “Τα τελευταία χρόνια ο βασικός κορμός της δουλειάς μου είναι το θέατρο και ο κινηματογράφος. Κάθε μια καινούργια συνεργασία αποτελεί για εμένα ένα καινούργιο ταξίδι με νέους συνοδοιπόρους. Έτσι πριν αρκετά χρόνια γνωριστήκαμε με τον Νικόλα Καζάζη, έναν σπουδαίο sound designer, σε μια θεατρική παραγωγή. Πέρασε πολύς καιρός και στην καραντίνα ξανάβρεθήκαμε με αφορμή ένα άλλο project, και τότε αποφασίσαμε να φτιάξουμε κάτι πιο δικό μας.

Η αγάπη μας για τον ήχο ήταν η αφετηρία μας, ακολούθησε μια περίοδος έρευνας και προβών και στις 27&28/12 θα κλείσουμε αυτή την χρονιά με δύο ζωντανές εμφανίσεις στον Παρνασσό με την συμμετοχή της τόσο γοητευτικής και ουσιαστικής ερμηνεύτριας Σαβίνας Γιαννάτου”, μας λέει ο ίδιος. Ενδιαφέρον προκαλεί το πώς συναντιούνται εδώ διαφορετικοί καλλιτεχνικοί κόσμοι, για τη δημιουργία αυτού του οπτικοακουστικού έργου. Η επιλογή των δύο συνοδοιπόρων του συνθέτη, φαίνεται πως προέκυψε με απόλυτα οργανικό τρόπο.

“Και οι τρεις, η Σαβίνα, ο Νικόλας και εγώ, μοιραζόμαστε καταρχάς την αγάπη μας για την μουσική και τον ήχο, καθώς και το άνοιγμα των ορίων μας. Επικοινωνούμε έχοντας σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης ο ένας του άλλου, ο προσωπικός μας ήχος – ο κάθε ήχος μας – γίνεται η αφορμή για να γεννηθεί κάτι άλλο που θα μας συμπληρώνει. Είναι μια πολύ όμορφη διαδικασία. Όλοι δουλεύουμε σε πολλά παράλληλα projects. Σε αυτή την σύνθεση που προτείνουμε, η ελευθερία μας και η επικοινωνία μας είναι η ανάγκη μας και η αφορμή για να ξεκινήσουμε. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ παρά να νιώθω πολύ γεμάτος και χαρούμενος για αυτή την συνεργασία.”

Το κοινό των πειραματικών έργων

Με το ESSON= επειδιώκεται η μύηση του κοινού σε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της μουσικής μέσω της τεχνολογίας. Οι πρώτες αυτές παρουσιάσεις του έργου θα αποτελέσουν αφετηρία για περαιτέρω έρευνα, με βάση τη ζωντανή συμμετοχή και αλληλεπίδραση, στο θεατρικό χώρο, κοινού και καλλιτεχνών. Υπάρχει, άραγε, κοινό στη χώρα μας για πειραματικά εγχειρήματα όπως το ESSON= και πώς μπορεί να διευρυνθεί το κοινό αυτό;

Για τον Θοδωρή Οικονόμου, μας λέει πως “Μια φίλη που δεν ανήκει στο κοινό που βλέπει συχνά πειραματικές παραστάσεις, παρακολούθησε μια συναυλία πειραματικής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών και έφυγε ενθουσιασμένη. Είχε ενδιαφέρον ότι έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο ότι εάν δεν είσαι παρών στην δράση, δεν θα έχεις την ευκαιρία να ακούσεις και να ζήσεις αυτήν την εμπειρία, μιας και είναι σπάνιες οι ηχογραφήσεις τέτοιων συναυλιών. Νομίζω πως υπάρχει ένα κοινό που διατηρεί την περιέργεια του για πιο ιδιαίτερα δρώμενα και ιδιαίτερα η νέα γενιά βλέπω πως είναι πολύ ανοιχτή σε διαφορετικά ερεθίσματα και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για όλους μας.”

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Τρίτη 27 & Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8

Ώρα Έναρξης:
27.12 – 21.00
28.12 – 22.30

Εισιτήρια – Γενική Είσοδος 15€ | Για ΑΜΕΑ/ανέργους/Φοιτητές 10€

Προπώληση εισιτηρίων
TICKETSERVICES
Ταμείο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 2107234567
Διαδικτυακά: ticketservices.gr/event/esson-oikonomou-kazazis-giannatou/

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b