Σαραγλάκια με σοκολάτα από το food blog Elpidas Little Corner
Το food blog Elpidas Little Corner, προτείνει συνταγή για νόστιμα και τραγανά σαραγλάκια με σοκολάτα, για το γιορτινό τραπέζι.
450 γρ φύλλα Βηρυτού
250 γρ αμύγδαλα ωμά και ψημένα
200 γρ βούτυρο λιωμένο αιγοπρόβειο ή αγελαδινό κλαριφιέ
100 γρ φιστίκια Αιγίνης
400 γρ ζάχαρη
250 γρ νερό
40 γρ μέλι
1 ξύλο κανέλας
200 γρ κουβερτούρα
15 γρ ηλιέλαιο
Βάζουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα και τα φιστίκια τα τρίβουμε απαλά, να μην γίνουν σκόνη, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη και αυτό.
Ανοίγουμε τα φύλλα, παίρνουμε ένα και τα υπόλοιπα τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας, να μην ξεραθούν.
Θα χρειαστούμε μια πολύ λεπτή βέργα ξύλινη ή μεταλλική, απλώνουμε το φύλο και το βουτυρώνουμε καλά, με πινέλο να πάει παντού το βούτυρο
Βάζουμε στην άκρη τη βέργα, γυρνάμε το φύλλο, το κολλάμε και ρίχνουμε στο μισό φύλλο ξηρούς καρπούς.
Τυλίγουμε πολύ χαλαρά το φύλλο και το βάζουμε σουρωτό μέσα στο ταψί.
Σπρώχνουμε με το ένα χέρι να βγει από τη βέργα και να μπει στο ταψί.
Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Κόβουμε το σαραγλί και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Πάντα ανάλογα τον φούρνο σας και πώς ψήνει.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε τα καυτά σαραγλάκια με το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να ρουφήξουν το σιρόπι, έτσι θα παραμείνουν τραγανά.
Για την σοκολάτα
Λιώνουμε σε μπεν μαρι την σοκολάτα με το ηλιέλαιο και βουτάμε τα κρύα σαραγλάκια ολόκληρα ή μισά ή απλά κάνουμε γραμμές.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μόνο αμύγδαλα ή να βάλετε και καρύδια.
Το μυστικό για να παραμείνουν τραγανά τα σαραγλάκια είναι να τα σιροπιάσετε καυτά σε καυτό σιρόπι, γρήγορα και να μην τα σκεπάσετε.
Να διαλέξετε καλό βούτυρο και ξηρούς καρπούς για να έχουν τέλεια γεύση.
Βρείτε περισσότερες συνταγές του blog εδώ.