MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
13
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΗ

Τα “μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας” από το food blog Elpida’s Little Corner

Μια λίγο διαφορετική συνταγή για μελομακάρονα, νόστιμα και διαχρονικά, από τη γιαγιά Αλεξάνδρα μάς προτείνει το Elpida’s Little Corner.

Monopoli Team

Υλικά:

3 κούπες Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
1 κούπα Ελαιόλαδο
1 κούπα Σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα Καρύδια χοντροκομένα
½ κούπα Ζάχαρη
½ κούπα Χυμό Πορτοκάλι
¼ κούπα Κονιάκ
2 Πορτοκάλια το ξύσμα
2 Λεμόνια το ξύσμα
1 κ.γ. Κανέλα
1 κ.γ. Γαρύφαλλο
1 κ.γ. Σόδα Φαγητού

Για το σιρόπι:
3 κούπες Νερό
2 κούπες Ζάχαρη
1 κούπα Μέλι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα.

Διαλύουμε την σόδα πολύ καλά στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα.

Ανάβουμε το φούρνο, στους 180 βαθμούς.

Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι και τα καρύδια. Απλά ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, χωρίς να ζυμώσουμε.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε ανάλογα το μέγεθος 20 λεπτά περίπου.

Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος

Μπορείτε να κάνετε σχέδιο πάνω, με τον τρίφτη ή κάποια τρυπητή κουτάλα.

Για το σιρόπι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μόλις πάρει βράση αφήνουμε 5 λεπτά.

Πριν κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι.

Αφού ψηθούν και κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε.

Ζεστό σιρόπι, κρύα τα μελομακάρονα και ρίχνουμε επάνω τριμμένο καρύδι.

Tips:

Αν θέλετε πολύ σιροπιασμένα τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζετε μόλις βγουν από τον φούρνο με κρύο σιρόπι.

Αν η ζύμη σας γίνει σκληρή τα μελομακάρονα θα γίνουν αλευρένια και σκληρά, έτσι δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι.

Το σιρόπι το βράζουμε 3 λεπτά και μόλις κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι.

Αν σας αρέσουν πολύ μελωμένα, τα αφήνετε πιο πολύ στο σιρόπι και αν τα θέλετε πιο στεγνά, λιγότερη ώρα εξαρτάται πως σας αρέσουν.

Προσοχή στη ζύμη δεν τα ζυμώνεται, αλλιώς θα βγει το λάδι.

Μπορείτε να κάνετε σκέτο το μείγμα, χωρίς καρύδια αν δεν σας αρέσουν.

Στο τέλος μπορείτε να τα περιχύσετε με 1-2 κ.σ μέλι, για έξτρα μέλωμα.

Το σιρόπι που περισσεύει, το κρατάτε για τα επόμενα ή για άλλο γλυκό.

Αν δεν τα σιροπιάσετε, είναι τέλεια μπισκότα.

Περισσότερες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο Elpida’s Little Corner.

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b