MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ

Virtual Reality ταξίδι στην ψυχεδελική ουτοπία

Ζήσαμε το «Ι ΑΜ», την VR εμπειρία με την υπογραφή της τρομερής Susanne Kennedy στη Στέγη και αναρωτιόμαστε για τον κόσμο που υπάρχει (και) χωρίς εμάς, για εμάς.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 12.12.2022 Φωτογραφίες: Markus Selg, Rodrik Biersteker

To MTV πρόβαλλε συνέχεια το video clip των Aerosmith «Amazing» πίσω στα 90’s. Είχες ψαρώσει με το headset που φορούσε το αγόρι  και δημιουργούσε το δικό του love story, όπως γούσταρε: Γνώριζε το κορίτσι των ονείρων του (την ηθοποιό Αλίσια Σίλβερστοουν εν προκειμένω, αλλά και διάφορα supermodel της εποχής – γιατί ποιος να βάλει όριο στην ψηφιακή φαντασία). Ζούσαν μια ρομαντική περιπέτεια στην έρημο, βρίσκονταν να κάνουν sky diving και, στο μεταξύ, να ανταλλάσσουν φλογερά φιλιά. Σημειωτέον, δείχνοντας αμφότεροι κούκλοι. Αυτή ήταν η πρώτη εισαγωγή σου στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, οι Aerosmith σου είχαν πει «υπάρχει κι αυτό», δηλαδή μια κατάσταση που σχεδιάζεις εσύ κατά τα γούστα σου γιατί είσαι και εφηβάκι του 21ου αιώνα, οπότε η εμπειρία μπορεί να είναι αληθινή· μπορεί και να μην είναι.

Κι έκτοτε, που πολύ νερό μπήκε στο αυλάκι του VR, που ολόκληροι κόσμοι χτίζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν άπειρες ώρες στο virtual gaming και – για να μην πολυλογώ= τα headset έχουν γίνει πολύ καλύτερα, έρχεται η ώρα να φορέσεις κι εσύ ένα. Όχι, για να ζήσεις έναν κινηματογραφικό έρωτα, αλλά γιατί το παραστατικό θέαμα έχει επίσης εντρυφήσει στην VR κοσμοθεωρία. Και γιατί σκηνοθέτιδες της γερμανικής πρωτοπορίας, όπως η Susanne Kennedy έχουν αποφασίσει να πάνε τη φάση παρακάτω.

Μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές στο VR της Στέγης.

Είμαι άρα υπάρχω

Κι έτσι όταν κάθεσαι οκλαδόν στο βελούδινο χαλάκι (λες και ετοιμάζεσαι για yoga class),  απλώς με τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό (λέγε με και headset) μέσα σε ένα από τα κίτρινα δωματιάκια εξομολόγησης της Στέγης, ανοίγεις την πόρτα σε έναν καινούργιο κόσμο. Η φωνή που μιλάει στα ακουστικά σου, σαν να γεννήθηκε στα έγκατα κάποιου υπολογιστή αρχίζει να σε φορτώνει με οντολογικές ερωτήσεις. Τι κι αν είναι μεσημέρι Σαββάτου, έξω έχει κίνηση και συννεφιά; Εσύ βρίσκεσαι ν’ αναρωτιέσαι τι σε κάνει να υπάρχεις. «I AM» λέγεται το VR project το οποίο φιλοξενεί η Στέγη οπότε οι ερωτήσεις αν ξέρεις ποια είσαι, τι αναζητάς, που πας και άλλα συναφή έρχονται σε συνέχεια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠερίπατος στη μεσογειακή ψυχεδέλεια των Callas12.09.2018

Για ποια Πυθία;

Στα μάτια σου απλώνεται ένας φουτουριστικός χώρος αναμονής όπου γύρω σου ανθρώπινα σώματα, σε παρόμοια κατάσταση με τη δική σου αναπνέουν ήσυχα. Breath in, breath out, σου λέει και η φωνή στα ακουστικά (να και η yoga που λέγαμε).

Μοιάζει να είσαι ήδη σε αποστολή. Ο τερματισμός της είναι η αναγγελία ενός χρησμού και η επιγραφή στο πλάϊ «Γνώθι σεαυτόν» – το διάσημο δελφικό επίγραμμα στο απολλώνιο ιερό των Δελφών – σε κάνει να νιώθεις αγωνία για την επικείμενη συνάντηση με κάποια Πυθία. «Εάν σκεφτείς τη φωτιά, φλέγεσαι. Εάν σκεφτείς τον πόλεμο, θα τον προκαλέσεις. Όλα εξαρτώνται από τη φαντασία σου», σε συμβουλεύει προφητικά η ίδια φωνή στο κατώφλι του χώρου.

Στο “χώρο αναμονής” της περιπλάνησης.

Χαμένη στο δάσος

Και τώρα πρέπει να επιλέξεις «δωμάτια εμπειριών». Κεντράροντας το βλέμμα σου στην επιθυμητή κατεύθυνση είναι σαν να συμβαίνει αυτό που φαντάζεσαι. Κυλάς πάνω σε έναν αόρατο διάδρομο και ελεύθερη από το βάρος της ύλης και του όγκου σου μπαίνεις σε ένα κήπο όπου τα δέντρα ανεμίζουν όπως τα φύκια στο βυθό της θάλασσας, τόσο απαλά. Έχεις επιλέξει το δάσος του «I ΑΜ» γεμάτο από ψηλά δέντρα, στρωμένο από αγριόχορτα και με βράχια να διακόπτουν την πράσινη συνέχεια. Όταν μια φωτιά ξεσπάει στο πλάι σου, οι συνειρμοί της περιβαλλοντικής καταστροφής σε κατακλύζουν. Κι ελπίζεις το δάσος να είναι πάντα ζωντανό και ανθηρό κι όχι υλικό μιας ψηφιακής συνθήκης.

Καλώς όρισες σε ένα ψυχεδελικό κόσμο, σου λέει η Susanne Kennedy.

Κάτω από το Δέντρο της Ζωής

Η επόμενη δοκιμασία πιο σύντομη, αλλά και πιο μυστηριακή σε οδηγεί σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο από ιερογλυφικά, θαρρείς κάποιας αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας. Στα γρήγορα, ο ψηφιακός σου ιχνηλάτης, σου λέει πως προετοιμάστηκες ικανοποιητικά για να ακούσεις το χρησμό. Και πριν προλάβεις να επιλέξεις τη νέα πίστα, ένα αλλόκοτο ασανσέρ – ναι, εκεί μπαίνεις – σε εκτοξεύει προς τα πάνω. Από τα μάτια σου περνούν με ταχύτητα φωτός, χρώματα, εποχές, παράλληλα σύμπαντα και άξαφνα περιφέρεσαι σε μια σεληνιακή ψυχεδέλεια που ζαλίζει το βλέμμα. Σ’ αυτό το πολύχρωμο μα άγονο τοπίο, προβάλλει το Δέντρο της Ζωής. Στη σκιά του ξεκουράζεται ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα, η Πυθία του «Ι AM» με σώμα ανθρώπινο, αλλά χωρίς μάτια. Ό,τι λείπει από σένα στο VR – το σώμα – το έχει αυτό. Κι ότι λείπει από εκείνο – το βλέμμα – το έχεις εσύ. Διαψεύδεσαι.

Μου κλείνει το μάτι

Ένα γιγαντιαίο μάτι που ανοιγοκλείνει στωϊκά, κάτι σαν το Μάτι της Θείας Πρόνοιας, το σύμβολο του Παντεπόπτη οφθαλμού ή του Μεγάλου Αδερφού, σου λέει πως δεν είσαι μόνη σου σ’ αυτήν την συνειδησιακή, ψυχεδελική ουτοπία. Πως τις απαντήσεις για το ποια είσαι δεν θα τις δώσεις απαραίτητα εσύ, μπορεί να της δώσει η φωτιά ή ο πόλεμος. Μπορεί κάτι ανώτερο, αλλά όχι έξω από σένα.

Η Γερμανίδα σκηνοθέτιδα στην δεύτερη συνεργασία της με τη Στέγη.

Παράθυρο στο μέλλον

Η Suzanne Kennedy ανοίγει, πολύ οργανωμένα, ένα παράθυρο σ’ αυτό που κάποτε νομίζαμε μέλλον, αλλά είναι παρόν. Η ψηφιακή πραγματικότητα είναι κιόλας ένα μεγάλο κομμάτι των καθημερινών μας παραστάσεων, της καθημερινής μας ζώσας πραγματικότητας. Ένας ψυχρός κόσμος που διασταυρώνεται ήδη με τον δικό μας. Κι αυτό αξιοποιεί η Kennedy. Όμως, στην δημιουργική σκέψη της ο θεατής είναι ένας σιωπηρός συν-δραματουργός· ορίζει, σε ένα βαθμό, την πλοκή. Το «I ΑΜ» εμφανίζεται ως μια γέφυρα στην εικονική διάσταση, η οποία κλιμακώνεται ερήμην μας, όσο εμείς μιλάμε ή γράφουμε. Και σε κάνει να αναρωτιέσαι «ποιος» ή «ποια είμαι;» σε αυτόν τον κόσμο, όσο και στον κόσμο της επαυξημένης πραγματικότητας. Και τελικά σε κάνει να αναρωτιέσαι «πως υπάρχω;». Μπορεί και χωρίς ερωτηματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣπιρτόκουτο: Παράταση στη Στέγη για το μιούζικαλ των Γιάννη Νιάρρου και Αλέξανδρου Λιβιτσάνου12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έως 30 Δεκεμβρίου 2022 | Στέγη +5| Τετάρτη έως Κυριακή| 18:00-23:05

Η εγκατάσταση είναι εξ ολοκλήρου στα αγγλικά
Κατάλληλο: 13+, με απαραίτητη τη συνοδεία τους από ένα ενήλικα.

Άτομα που εγκυμονούν, πάσχουν από επιληψία ή έχουν εμφανίσει κάποια σοβαρή ιατρική πάθηση, χρησιμοποιούν βηματοδότη ή άλλη ιατρική συσκευή, συνιστάται να συμβουλευτούν τον ιατρό τους προτού χρησιμοποιήσουν το VR headset.

Εισιτήρια

Κανονικό: 5 €, Μειωμένο, Φίλος: 4 €, Ανεργίας, ΑμεΑ: 4 €

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b