MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σε 9 ημέρες η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ – Τι προβλέπει μέχρι τότε το πρωτόκολλο

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Τι θα ισχύει μέχρι τότε και ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν;

Photo by Debbie Fan on Unsplash
Photo by Debbie Fan on Unsplash
Monopoli Team

Χθες το βράδυ, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 96 ετών και όπως προβλέπεται, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωναν τον θάνατο της. Όπως έγινε γνωστό, στο πλευρό της παρέμειναν μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι έσπευσαν στο κάστρο Μπαλμόραλ μόλις οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία για το κρίσιμο της κατάστασης της. Όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, ο μεγαλύτερος γιός της Κάρολος, τη διαδέχεται αυτομάτως ως ο νέος βασιλιάς.

Μετά από την επίσημη ανακοίνωση του Παλατιού ακολούθησε ανακοίνωση του BBC σε όλη την επικράτεια για τον θάνατο της, ενώ μεταδόθηκε και ο εθνικός ύμνος.

Όπως έγινε γνωστό, η κηδεία θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου. Μέχρι την εξόδιο ακολουθία της, ωστόσο, υφίσταται συγκεκριμένο πρωτόκολλο, κατά το οποίο θα τηρηθούν με ακρίβεια συγκεκριμένα τελετουργικά βήματα.

Παρακάτω θα δούμε συνοπτικά όσα θα μεσολαβήσουν μέχρι την ταφή της Βασίλισσας.

Ημέρα Μηδέν

Χθες ήταν αυτό που αποκαλούμε “Ημέρα Μηδέν”, δηλαδή η ημέρα της ανακοίνωσης του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η οποία συνοδεύεται από την ενημέρωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, από τον γραμματέα της Βασίλισσας. Το γεγονός μεταφέρεται έπειτα στον υπουργό και στο γραφείο ιδιωτικού συμβουλίου, που έχει την αρμοδιότητα να συντονίσει το κυβερνητικό έργο και μόνο τότε μπορεί προχωρήσει στην ανακοίνωση του κοινού.

Την ημέρα αυτή ο Βασιλιάς Κάρολος καλείται να προβεί σε επίσημη ακρόαση, μαζί με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και στη συνέχεια να υπογράψει το επίσημο πλάνο της κηδείας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 10 ημέρες, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Ημέρα πρώτη

Σήμερα, είναι η “ημέρα πρώτη”. Στις 10 π.μ. έγινε συνεδρίαση Παλάτι του Σεντ Τζέιμς, με θέμα την κύρια διακήρυξη του νέου βασιλιά, Καρόλου. Η διακήρυξη αυτή διαβιβάστηκε δημόσια από το Παλάτι.

Μια ακόμη διακήρυξη του νέου Βασιλιά θα γίνει στο Βασιλικό Χρηματιστήριο, στο Σίτι του Λονδίνου. Στη συνέχεια ο διάδοχος της Βασίλισσας Ελισάβετ θα συναντήσει την Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ και τον κοσμήτορα του Γουέστμινστερ.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα Βασίλισσα, υποστέλλοντας τις σημαίες για το συμβούλιο και για τις επόμενες 24 ώρες προτού κυματίσουν ξανά μεσίστιες μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, την επόμενη ημέρα της κηδείας.

Ημέρα δεύτερη

Τη δεύτερη ημέρα, το φέρετρο που φέρει τη σορό της Βασίλισσας θα μεταφερθεί από το ανάκτορο του Μπαλμόραλ στο παλάτι του Χολιρούντχαουζ.

Στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονες διακηρύξεις το μεσημέρι -οι οποίες διακηρύξεις μάλλον θα συνεχιστούν και την υπόλοιπη μέρα.

Ημέρα τρίτη

Την τρίτη ημέρα θα υπάρξει μια τελετουργική πομπή από το Χόλιρουντ προς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τζάιλς για μια λειτουργία, στην οποία θα λάβουν μέρος μέλη της οικογένειας της Ελισάβετ. Αργότερα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τζάιλς είναι διαθέσιμος για το κοινό, το οποίο θα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής εκεί για 24 ώρες.

Ο Βασιλιάς Κάρολος προβλέπεται να επισκεφτεί το Παλάτι του Ουέστμινστερ, όπου και θα δεχτεί μια συλλυπητήρια επιστολή. Από εκεί θα πετάξει για το Εδιμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των κλειδιών με αφορμή την πρώτη του πράξη ως Βασιλιάς. Αυτή η τελετή θα γίνει στο Παλάτι του Χολιρουντχάουζ, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τζάιλς. Παράλληλα θα γίνει η πρώτη του ακρόαση με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, και εκεί θα λάβει άλλη μια συλλυπητήρια επιστολή από το κοινοβούλιο.

Ημέρα τέταρτη

Την τέταρτη ημέρα το βράδυ θα μεταφερθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό του Γουέιβερλι στο Εδιμβούργο το φέρετρο με τη σορό της Βασίλισσας. Θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο τη νύχτα, για να φτάσει στο σταθμό Σεντ Πάνκρας του Λονδίνου το πρωί της επόμενης μέρας.

Ο Βασιλιάς Κάρολος θα πρέπει από τη Σκωτία να μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία, για να λάβει συλλυπητήρια στο Κάστρο Χίλσμπορο. Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθεί και στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ για μια τελετή προσευχής.

Ημέρα πέμπτη

Την πέμπτη ημέρα το φέρετρο με τη σορό της Βασίλισσας Ελισάβετ θα φτάσει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Εκεί θα παραμείνει για λίγες μόλις ώρες, όσο το Λονδίνο προετοιμάζεται για μία μεγάλη τελετή την ίδια μέρα. Το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ Χολ για την έναρξη του πενθήμερου λαϊκού προσκυνήματος, πάνω σε άμαξα, με τη συνοδεία πυροβόλων όπλων. Τότε θα πραγματοποιηθεί σύντομη τελετή.

Το πρωτόκολλο ορίζει την κάθετη τοποθέτηση του φέρετρου στο μέσο του Αββαείου. Οι πολίτες θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στη μονάρχη για πέντε ημέρες και για 23 ώρες ημερησίως.

Ημέρα έκτη

Την έκτη ημέρα συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα.

Ημέρα έβδομη

Την έβδομη ημέρα, ο Βασιλιάς Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό Λάνταφ στο Κάρντιφ. Στη συνέχεια θα προβεί σε επίσκεψη του Ουαλικού κοινοβουλίου για να δεχτεί συλλυπητήρια από τον Ουαλό πρωθυπουργό.

Κλιμάκια με αξιωματούχους από κράτη της Κοινοπολιτείας θα αρχίσουν να προσέρχονται στο Λονδίνο, για την κηδεία.

Ημέρα όγδοη

Την όγδοη ημέρα, ο Βασιλιάς Κάρολος θα υποδεχθεί τους κυβερνήτες και τους πρωθυπουργούς της Κοινοπολιτείας.

Ημέρα ένατη

Την ένατη ημέρα, που είναι και η μέρα της παραμονής της κηδείας, ο Βασιλιάς Κάρολος θα υποδεχθεί ξένες βασιλικές οικογένειες που θα παρευρεθούν στην κηδεία.

Ημέρα δέκατη

Την δέκατη πια ημέρα, στις 18 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία. Η τελετή θα γίνει στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Ουεστμίνιστερ Χολ σε μια πομπή προς το Αββαείο. Δύο λεπτά σιγή θα τηρηθεί από όλη τη χώρα και μετά το πέρας της λειτουργίας, που θα διαρκέσει μια ώρα. Μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Γουίνδσορ.

Μετά από μια πομπή,, θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και κατά τη διάρκεια της, το φέρετρο θα κατέβει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b