MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Φεστιβάλ Βενετίας: Πρεμιέρα με την διαχρονική Κατρίν Ντενέβ, έκκληση του Ζελένσκι και “χλιαρή” ανταπόκριση στο “White Noise”

Αυλαία χθες για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας με αστέρες στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα της ταινίας έναρξης, τιμητική βράβευση της Κατρίν Ντενέβ και μία έκκληση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Πρεμιέρα για το White Noise στο Φεστιβάλ Βενετίας
Πρεμιέρα για το White Noise στο Φεστιβάλ Βενετίας
Monopoli Team

Χθες, Τετάρτη 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του 79ου Φεστιβάλ Βενετίας, με μία συγκινητική τελετή έναρξης, η οποία γιόρτασε τα 90 χρόνια του πιο παλιού φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, το οποίο ξεκίνησε το 1932.

Την αρχή στην ήδη συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά έκανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα παρόμοιο με εκείνο που είχε απευθύνει στις Κάννες πριν από μερικούς μήνες.

Η έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Έξι μήνες μετά την κήρυξη του πολέμου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα του κινηματογράφου, να στηρίξει τον σκοπό της χώρας του, η οποία βιώνει τεράστιες απώλειες από τις δυνάμεις της Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων δήλωσε: “Προσωπικότητες του πολιτισμού: σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί, σεναριογράφοι, καμεραμάν, συνθέτες, καλλιτεχνικοί διευθυντές, σχεδιαστές σκηνικών, κριτικοί και πολλοί πολλοί άλλοι από πολλές χώρες του κόσμου, όλοι ανήκετε στην ίδια οικογένεια του σινεμά! Η γνώμη σας είναι σημαντική και η φωνή σας μετράει”.

“Το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε -ή που δεν πρέπει να κάνετε- είναι να φοβάστε. Μην μας γυρνάτε την πλάτη σας. Μην μείνετε ουδέτεροι” πρόσθεσε, κάνοντας την έκκληση του: “Θα ήθελα κάθε χώρα, κάθε έθνος κάθε ίδρυμα, κάθε κοινότητα στον κόσμο να καταλάβει τι περνά η Ουκρανία. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτον  τον πόλεμο με την πιο ξεκάθαρη γλώσσα που γίνεται: τη γλώσσα του κινηματογράφου, τη γλώσσα που όλοι μιλάτε”.

Λαμπερή πρεμιέρα, αλλά “χλιαρές” αντιδράσεις για το White Noise

Όπως συνηθίζεται, η τελετή έναρξης συνοδεύτηκε από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας έναρξης του φεστιβάλ, White Noise σε σκηνοθεσία Νόα Μπάουμπαχ.

Στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας της ταινίας έκαναν την εμφάνισή τους αστέρες του κινηματογράφου και του Χόλιγουντ, αλλά και οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Μεταξύ άλλων είδαμε τον Άνταμ Ντράιβερ, την Γκρέτα Γκέργουικ, την Τζόντι Τέρνερ-Σμιθ, την Ράφεϊ Κάσιντι, τον Ντον Τσιντλ, τον σκηνοθέτη της ταινίας Νόα Μπάουμπαχ, την πρόεδρο της φετινής κριτικής επιτροπής Τζουλιάν Μουρ, καθώς και την ηθοποιό Τέσσα Τόμπσον, το μοντέλο Αλεσάντρα Αμπρόσιο, η ηθοποιός και μοντέλο Μπάρμπαρα Μπάλβιν και ο ηθοποιός Ντίλαν Σπράους.

Αυτή είναι η πρώτη παραγωγή του Netflix που αποτελεί ταινία έναρξης του Φεστιβάλ Βενετίας. Παρά την λαμπερή πρεμιέρα, ωστόσο, η αντίδραση του κοινού ήταν χλιαρή. Όπως συνηθίζεται στις πρεμιέρες, το κοινό σηκώθηκε για να χειροκροτήσει, οι ανταποκριτές του Variety ωστόσο μεταφέρουν ένα μη ενθουσιώδες κλίμα και χειροκρότημα που κράτησε μόλις “150 δευτερόλεπτα”.

Αυτό είναι το μικρότερης διάρκειας χειροκρότημα που έχει ακουστεί στο Λίντο της Βενετίας, όπου ιδιαίτερα οι ταινίες έναρξης απολαμβάνουν πολύ πιο ενθουσιώδη ανταπόκριση.

Τιμητική βράβευση για την Κατρίν Ντενέβ

Πάνω από πενήντα χρόνια μετά το ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ Βενετίας ως πρωταγωνίστρια του Λουίς Μπουνιουέλ στην “Ωραία της Ημέρας” τιμήθηκε με ειδικό Χρυσό Λέοντα για τα επιτεύγματα της καριέρας της.

“Μοιάζει σαν χθες. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό φεστιβάλ για εμένα” είπε η ηθοποιός, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή την βράβευσή της, για τις αναμνήσεις της από το 1967.


Μιλώντας για την πορεία της, ανέφερε ότι της είναι πολύ δύσκολο να κάνει μια αναδρομή της καριέρας της. “Είναι πάντα δύσκολο να σταματήσεις και να δεις τα πράγματα σαν να έχεις αποφασίσει εσύ τα πάντα, σαν να ήταν αποφάσεις που λάμβαναν υπόψη το μέλλον, ενώ δεν είναι ποτέ έτσι” είπε.

Μιλώντας για τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας της, είπε ότι το να ξεκινάς μια νέα ταινία είναι σαν να ξεκινάς ένα ταξίδι σε βουνό.

Αναφερόμενη στην μακρόχρονη καριέρα της, υπονόησε ότι ήταν πιο έυκολο για μία γυναίκα ηθοποιό να συνεχίσει την καριέρα της στην Ευρώπη παρά στο Χόλιγουντ -μια δήλωση που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

Συγκεκριμένα, είπε: “Είναι πολύ καλύτερα στην Ευρώπη, παρά στην Αμερική. Είναι λίγο καλύτερα τώρα, αλλά στα 50 σου, μετά τα 35, μία ηθοποιός ήταν πολύ πιο ώριμη οπότε έπαιρνε άλλους ρόλους. Αλλά ο τρόπος που έκαναν ταινίες ήταν διαφορετικός. Έχει αλλάξει, αλλά παραμένουν καλύτερα τα πράγματα στην Ευρώπη”.

Μιλώντας για την επικαιρότητα, η ηθοποιός, που φορούσε μία μικρή σημαία της Ουκρανίας, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να κάνει κάποια περαιτέρω δήλωση για την Ουκρανία. “Το μυαλό και το πνεύμα μου είναι μαζί τους κάθε μέρα, αλλά δεν έχω να κάνω κάποια δήλωση” είπε συγκεκριμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ79ο Φεστιβάλ Βενετίας: 14 έργα καταξιωμένων σκηνοθετών που θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στη φετινή Μόστρα12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b