MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
26
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΚΘΕΣΗ

  To Ανθρώπινο Πέρασμα: Η έκθεση ζωγραφικής της Gilda Frumkin «ταξιδεύει» στη Σαντορίνη

  Η έκθεση ζωγραφικής της Gilda Frumkin, με τίτλο «Το Ανθρώπινο Πέρασμα», ένα λυρικό, μπεκετικό τοπίο από εικόνες της θάλασσας, παρουσιάζεται στην Εστία του Πύργου Καλλίστης στη Σαντορίνη.

  To Ανθρώπινο Πέρασμα: Η έκθεση ζωγραφικής της Gilda Frumkin ταξιδεύει στη Σαντορίνη
  Monopoli Team

  Η έκθεση ζωγραφικής «To Ανθρώπινο Πέρασμα» της Gilda Frumkin, μετά από την επιτυχημένη πορεία της στις Σπέτσες τον περασμένο Ιούλιο, ταξιδεύει στη Σαντορίνη και φιλοξενείται από 17 έως 28 Αυγούστου 2022 στην Εστία του υπέροχου Πύργου Καλλίστης, το ψηλότερο χωριό της Σαντορίνης που βρίσκεται 10χλμ νοτιοανατολικά των Φηρών και «αγναντεύει» όλο το νησί.

  Μια λαχτάρα, μια σιωπηλή κίνηση, καθώς τα πράγματα αναχωρούν. Το έργο της Gilda Frumkin είναι ρεαλιστικό ενώ αγγίζει τις άκρες της μεταφυσικής, αφηγηματικά, ποιητικά. Αντικείμενα, ενεργά στοιχεία, αντανακλάσεις, μορφές και διασταυρώσεις πλαισιωμένες από θάλασσα, ξηρά, φυσικό τοπίο και αστικές υποχωρήσεις. Υποπτευόμαστε τον ρυθμό μιας ψυχής, θέλοντας να εκφράσουμε τα πάντα κάτω από ένα τέλειο σχέδιο και με μια κάποια επιδεξιότητα ζωγραφικής, ενώ παγώνουμε, παραμένουμε σιωπηλοί, παρατηρούμε και ακούμε.

  «As you start to walk on the way, the way appears» – Rumi

  To Ανθρώπινο Πέρασμα: Η έκθεση ζωγραφικής της Gilda Frumkin ταξιδεύει στη Σαντορίνη

  «Το Ανθρώπινο Πέρασμα» της Gilda: Ένα λυρικό, μπεκετικό τοπίο

  «To Ανθρώπινο Πέρασμα» είναι ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος για το σώμα της Gilda», σημειώνει η επιμελήτρια της Έκθεσης και εικαστικός Γεωργία Τρούλη. «Εκεί βρίσκουμε την αφήγησή της συμπυκνωμένη, πάντα έτοιμη να μιλήσει, μερικές φορές αντιστέκεται δυνατά σαν πλεγμένη μάζα. Γνωρίζει το πέρασμα των ανθρώπων, υπονοεί τη μελλοντική τους πορεία, τα ίχνη που αφήνει πίσω μια στιγμή στο χρόνο. Στη συνέχεια, φτάνει ως φωτογράφος έτοιμος να συλλέξει και να απομονώσει υπολείμματα και έγγραφα. Τεχνικά, τα συνομολογεί και τα απεικονίζει ευλαβικά. Ο θεατής στέκεται ατενίζοντας και ακούγοντας τη μοναξιά των εικόνων της, υφαίνοντας τις δικές του αφηγήσεις. Στο «Ανθρώπινο Πέρασμα» η ανθρώπινη μορφή παραμένει απούσα. Σε ένα λυρικό και ίσως και «μπεκετικό» τοπίο, κάτι λείπει, υπονοείται ενώ αναμενόταν. Κυρίως, η ανθρώπινη παρουσία.

  Παρόλα αυτά, ο ζωγράφος παραμένει εκεί, «κρυμμένος πίσω» ή ατενίζοντας εξαντλητικά. Εξαντλώντας τον εαυτό της μέσα από το άγγιγμα, παρατηρώντας ποιητικά τον χώρο, διαθέτοντας τον χρόνο, για όλα όσα θα έρθουν, για όλα όσα μπορεί να πέρασαν ακάλεστα, για όλα όσα εκτιμάται, σαν τρεμόπαιγμα του «Ανθρώπινου Περάσματος», αποτυπωμένο στη μνήμη. Αυτοδίδακτη και τρυφερή αλλά με θέληση από πέτρα, εργάζεται διαρκώς για να κατακτήσει τα μέσα έκφρασης και το δικό της ιδίωμα. Στην έκθεση «To Ανθρώπινο Πέρασμα», η Gilda μοιράζεται ένα αντανακλαστικό έργο υψηλής αισθητικής απόλαυσης, επιτρέποντας πολλαπλές και ευέλικτες χρήσεις και εμπειρίες από τον θεατή».
  Γεωργία Τρούλη, Visual Artist-Curator

  «Ι know you are tired but come, this is the way» – Rumi Γκίλντα Φρούμκιν

  Λίγα λόγια για τη καλλιτέχνιδα

  Έπειτα από 18 ατομικές εκθέσεις και τη συμμετοχή της στις Μπιενάλε Φλωρεντίας, Σμύρνης και Λονδίνου καθώς και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, η καλλιτέχνις πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί για να μπορέσει να επικοινωνεί με τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο από πριν. Για την Gilda Frumkin η ζωγραφική είναι τρόπος ζωής, έκφρασης και επικοινωνίας και ζωγραφίζει ό,τι την οδηγεί στην επαφή με τα χρώματα, το φως και τη μυρωδιά της Τέχνης. Πρώτα η σειρά «To Ανθρώπινο πέρασμα» και αργότερα η «Μεσόγειος», την συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια, δίνοντας ψυχή σε ξεχασμένα αντικείμενα και μνήμες που κατά καιρούς έχουν συνδεθεί και αγαπηθεί από τον άνθρωπο.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Παραθεριστές: Έκθεση της Αγάπης Φεσατίδου-Ψαρράκη στην Γκαλερί Βουρκαριανή στην Κέα12.09.2018

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  «To Ανθρώπινο Πέρασμα»
  Έκθεση Ζωγραφικής της Gilda Frumkin
  Επιμελήτρια Έκθεσης: Γεωργία Τρούλη
  Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Χαρά Παλαιολόγου (αφιερωμένη στην μνήμη της μητέρας της Αντωνία)
  Χώρος: ΕΣΤΙΑ Πύργου Καλλίστης, Σαντορίνη

  Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Αυγούστου2022, ώρα 8:00 μμ
  Διάρκεια: 17 – 28 Αυγούστου 2022
  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή,  10:00πμ – 2:00μμ,  6:00μμ – 9:00μμ

  Περισσότερα από Εικαστικά
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ