MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βρετανία: Ένας πίνακας του Francis Bacon αξίας 23,2 εκατομμυρίων ευρώ στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης

Μουσείο στο Λέστερ αποφάσισε να κατεβάσει από την μόνιμη έκθεσή του έναν πολύτιμο πίνακα του Francis Bacon, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Francis Bacon. British School B 1909. Lying Figure No I. Oil on Canvas. Leicestershire Museums. Paintings (Image: Francis Bacon)
Francis Bacon. British School B 1909. Lying Figure No I. Oil on Canvas. Leicestershire Museums. Paintings (Image: Francis Bacon)
Monopoli Team

Ένας πίνακας του Francis Bacon αξίας 23,3 εκατομμυρίων ευρώ, που κάποτε βρισκόταν σε κεντρικό σημείο στο Μουσείο και Πινακοθήκη Τέχνης New Walk του Λέστερ, πλέον βρίσκεται κρυμμένος σε μία αποθήκη.

Ο πίνακας με τίτλο “Ξαπλωμένη Φιγούρα Νο1” (Lying Figure No1), που ο διάσημος Ιρλανδός ζωγράφος φιλοτέχνησε το 1959, ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, που ηγείται το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα.

Έτσι, η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου, πήρε πολιτικές διαστάσεις, όταν ένας πολιτικός του Δημοκρατικού-Φιλελεύθερου Κόμματος κατήγγειλε το γεγονός ότι “ο πιο πολύτιμος πίνακας του μουσείου”, όπως λέει, κατέβηκε από την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι θα επισκέπτονταν το Λέστερ “μόνο και μόνο για να τον δουν”.

Συγκεκριμένα, ο πολιτικός Nigel Porter ανέφερε ότι ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης δεν θα έπρεπε να “κάθεται σε κάποιο υπόγειο”: “Αντί να έχουμε αυτόν τον πίνακα αξίας 20 εκατομμυρίων λιρών σε κάποιο υπόγειο, τι κακό θα έκανε να το βάζαμε στην έκθεση, να το επιστρέφαμε εκεί που ήταν;” αναρωτήθηκε.

Η αλήθεια είναι πως οι πίνακες του Francis Bacon απολαμβάνουν τεράστια δημοφιλία, κατακτώντας τιμές-ρεκόρ στις δημοπρασίες. Πριν από μόλις μια εβδομάδα, ένα πορτρέτο του Λούσιαν Φρόιντ πουλήθηκε στο Sotheby’s για 52 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η υψηλότερη τιμή που έχει πιάσει ποτέ έργο του Bacon είναι τα 127 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Christie’s το 2ο14 για άλλο ένα έργο με πρωταγωνιστή τον ζωγράφο και εγγονό του σπουδαίου ψυχαναλυτή, με τίτλο ” Three Studies of Lucian Freud (1969)”.

Παρά τις αντιδράσεις και την ομολογουμένως μεγάλη δημοφιλία των έργων του Bacon, ο δήμαρχος της πόλης του Λέστερ, Sir Peter Soulsby, δεν θέλησε να πάρει πίσω την απόφαση του συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, απάντησε ότι το συμβούλιο έχει πολλά σπουδαία έργα στην κατοχή του και δεν είναι δυνατό να είναι όλα στην έκθεση ταυτόχρονα. “Χάρη στη γενναιοδωρία των παλαιότερων γενεών, έχουμε μία καταπληκτικά μεγάλη συλλογή με πολύ σημαντικά έργα τέχνης” είπε.

“Είναι αναπόφευκτο ότι συγκριτικά με την κλίμακα της συλλογής, έχουμε περιορισμένο χώρο για να κρεμάμε τα έργα. Μπορώ να διαβεβαιώσω τον δημοτικό σύμβουλο Porter ότι ο πίνακας του Bacon θα βρίσκεται ασφαλής στην αποθήκη και θα βρίσκεται στην έκθεση διαδοχικά όσο περνά ο χρόνος” είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦράνσις Μπέικον: Ο ανθρώπινος πόνος στο έργο του αινιγματικού ζωγράφου12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b