MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μωβ μέδουσες: Ποιες παραλίες πρέπει να αποφεύγονται – Γιατί δεν πρέπει να τις βγάζουμε στην άμμο

Αρχικά οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν στο Ιόνιο αλλά τα ρεύματα τις παρέσυραν στο Αιγαίο, στον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και σε Κυκλάδες, Αργοσαρωνικό

Photo by Isaac Chou on Unsplash
Monopoli Team

Την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες έχουν κάνει κι επίσημα οι μωβ μέδουσες, φέρνοντας ανησυχία στους πολίτες που αναζητούν λίγες στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης στις παραλίες. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στη θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
Ένα τσιμπιδάκι.
Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
Αντιισταμινικό χάπι.
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b