MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Plissken Festival 2022: Οι νέοι ήχοι στην Τεχνόπολη

Το φεστιβάλ επιστρέφει με ένα από τα πιο δυνατά lineup του -και πάνω από 45 καλλιτέχνες σε 4 σκηνές, στις 12 και 13 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

KEIMENO: Μαρία Μαρκουλή | 06.06.2022

Μεγάλη μουσική ανάσα, φρέσκοι ήχοι και προτάσεις: Το Plissken όχι μόνο τηρεί την παράδοσή του και φέτος, αλλά “κατεβαίνει” με ένα line up που θα ζήλευαν  μεγάλα φεστιβάλ εκεί έξω.

Είναι το Φεστιβάλ που κατ’ εξοχήν μας κρατάει σε επαφή με το παρόν της μουσικής, δίνοντας  παράλληλα και σταθερά χώρο στις σκηνές του  σε καλλιτέχνες με ιστορία, που έχουν αφήσει το στίγμα τους και  επηρεάσει τις νεότερες γενιές. Ένα χορταστικό  διήμερο και φέτος –  12 και 13 Ιουνίουσυμπυκνωμένης μουσικής εμπειρίας 2022. Πάνω από 45 καλλιτέχνες σε 4 σκηνές στην Τεχνόπολη.

Δυο πολύ μεγάλα ονόματα στον χώρο της ηλεκτρονικής / dance/ pop– ο Bonobo και ο Caribou εμφανίζονται headliners τις δύο μέρες. Μαζί με το ντουέτο των Polo&Pan και τα δυνατά χορευτικά vibes που φέρνουν μαζί –με hip hop σημαντικούς καλλιτέχνες, soul, electronic και DJsets, το διήμερο (του Αγίου Πνεύματος) προμηνύεται ‘καυτό’ και ιδού πάνω-κάτω οι λόγοι.

Ο Bonobo είναι εγγύηση

Δυο δεκαετίες (και…) κινείται στη μουσική – διαφορετικούς τόπους σε, ηλεκτρονική, jazz, dance, hiphop-  εμπνέεται, πειραματίζεται, δημιουργεί, γυρίζει τον κόσμο. Η δουλειά του αναγνωρίζεται με βραβεία και διακρίσεις, το κάθε βήμα του είναι μια νέα πρόταση και μόλις στην αρχή της χρονιάς φέτος, ο Βρετανός Simon Green, αλλιώς Bonobo έβγαλε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ. Στο Fragments, ο Bonobo έχει έμπνευση και εκλεκτούς guest–δείτε: Migue lAtwood-Ferguson , Jordan Rakei (!) , Kadja Bonet, JamilaWoods από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της νέας soul,και όχι μόνο- σκηνής.

Ο Caribou (ή Dan Snaith ή Daphni ή Manitoba)

Το εξωτικό στιλ του Καναδού συνδυάζεται με αστείρευτη ενέργεια, εναλλαγές, παράλληλες διαδρομές στα διάφορα πρότζεκτ του και ένα νέο άλμπουμ το Suddenly, το δέκατο – αλλά 5ο ως Caribou- που δίνει το χέρι στα πλήθη με εξωστρέφεια και ταυτόχρονα παραμένει  προσωπικό και έντονο, ένα από τα στοιχεία της μαεστρίας του να γράφει  κομμάτια που σηκώνουν κύμα στις επιφάνειες της σύγχρονης μουσικής.

Polo & Pan. Το ντουέτο των Γάλλων

Δεν λείπει από τις κονσόλες των DJόταν το feeling είναι καλοκαιρινό και cool και η μουσική δεν παίζει απλά συνοδευτικά για να λειώνουν τα παγάκια στο ποτήρι. Οι Polo&Pan έχουν κάνει βαθιές βουτιές στους βραζιλιάνικους ήχους, στους ρυθμούς της καραϊβικής, σε μουσικές του κόσμου και αναδύονται κάθε φορά ευφάνταστοι, αισιόδοξοι, κοσμοπολίτες σε ήχους και χρώματα.

Την προσοχή σας εδώ: Jay Electronica στο Plissken

Χρειάστηκε να διαβάσω δυο φορές για να σιγουρευτώ. Jay Electronica στο Plissken. Για να δώσω μια εικόνα-  αν περιμέναμε το νέο Kendrick Lamar με τρέλα (βρήκε μόλις το καινούργιο του),  το πρώτο άλμπουμ του Jay Electronica ήταν όνειρο άπιαστο (κάτι σαν το sequel του Twin Peaks για να καταλαβαινόμαστε μερικοί εδώ)! Και ήρθε (όπως και το twinpeaks)! To A Written Testimony, πρώτο του μέσα σε 13 χρόνια, μετά δηλαδή το mixtape Act 1: Eternal Sunshine. Στο ενδιάμεσο τον πετυχαίναμε κάπου κάπου σε σποραδικές εμφανίσεις, συμμετοχές και  συναναστροφές- με τον μέγιστο, αξέχαστο JDilla, με τον Madlib επίσης.  Από τη Νέα Ορλεάνη, στη Βαλτιμόρη, στο Ντιτρόϊτ, στην Ατλάντα, στη Νέα Υόρκη- αθόρυβα, με cult status και την προσοχή των πλέον σημαντικών της hiphop κοινότητας. Είχα την τύχη να τον συναντήσω και να τον παρακολουθήσω να μιλάει για το πάθος και την σχέση του με την μουσική, στο Red Bull Music Academy στο Λονδίνο πριν από χρόνια-  και ήταν εμπειρία.  Έρχεται λοιπόν, έχοντας μαζί του τα κομμάτια του A Written Testimony που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 20, με συμμετοχές The Dream, Travis Scott αλλά και τουJay-Zχωρίς να αναφέρεται το όνομά του στα credits. Ανυπομονούμε.

Ο Slowthai. Το πανκ χωρίς στρογγυλεμένες άκρες

To grime στα πιο ακατέργαστα επεισόδιά του, τα υγιή αντανακλαστικά της βρετανικής κοινωνίας στην Brexit εποχή. Αυτά μαζί με προσωπικό στιλ και ωμή ειλικρίνεια είναι ο εκρηκτικός Slowthai που αναμένεται να  σηκώσει στην Τεχνόπολη σκόνη. Μετά το Nothing Great About England άλμπουμ του, ακολούθησε το Tyron (πέρσι) με guestsπρώτης γραμμής Skepta, A$AP Rocky, James Blake και τον πολύ σπουδαίο Denzel Curry που έχει καινούργιο, δυνατό άλμπουμ-το λέμε κι αυτό.

Η Princes Nokia

κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της Everything is Beautiful τον Φεβρουάριο του ‘20 , την ίδια μέρα που είχε κυκλοφορήσει το τρίτο άλμπουμ της Everything Sucks. Πολλοί το ερμήνευσαν σαν τις δύο όψεις της Αμερικανίδας με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο ράπερ, και είτε είναι έτσι είτε όχι, προτείνεται για πολλές ακροάσεις διαδίδοντας αισιόδοξα δυναμικά μηνύματα.

Keyia A

Νέα soul ήneo-soul ή neo-rnb κυκλοφορούν πολύ και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και βγαίνουν πράγματα που αξίζει να προσέξεις (πολύ περισσότερο από άλλα) και λίστες μεγαλώνουν και ο αλγόριθμος προτείνει και όλα αυτά. Και αν βάλεις και την Keyia A κάτω από την ετικέτα, δεν έχεις κάνει λάθος- με την διαφορά (μεγάλη διαφορά) ότι η Keyia A από το Σικάγο είναι σαφώς πιο left field, με πιο ψαγμένους ήχους, πιο σκαμμένες μελωδίες, πιο τολμηρές ισορροπίες σε Jazz, soul, hiphop, rnb συνδυασμούς– κάθε κομμάτι της ένα ολόκληρο σύμπαν και πρόταση ενδυνάμωσης για τις γυναίκες και τους μαύρους στην ανάλγητη, καπιταλιστική, πατριαρχική κοινωνία. Mustsee!

Yves Tumor & his band

Θα ήταν πολύ χρήσιμο, αν κάποια στιγμή διδασκόταν η μέθοδος του Yves Tumor, προτείνοντας τρόπους και δίνοντας ιδέες του πώς να σηκώσεις θύελλα σε στάσιμα νερά της μουσικής, πώς να χτίσεις εκθαμβωτικά καινούργιο έργο, από υλικά που άλλοι είχαν στο μπαούλο (ροκ, ψυχεδέλεια, ηλεκτρονικά)  με  πειραματισμό και ίσως πολύωρες ακροάσεις Prince, απολαμβάνοντας nutellaστο Τορίνο, όπου λέγεται ότι μένει πια μόνιμα ο Αμερικανός  Yves Tumor. Θα φέρει μαζί του τα έξι κομμάτια από το The Asymptotical World EP , ένα από αυτά είναι και το Jackie.

Beach Bunny είναι η Lili Trifilio από το Σικάγο και η  μπάντα της

Και αυτό που έχουν καταφέρει (και μπράβο τους) είναι ότι έχουν ξεφύγει από τις εμμονές της indie pop, σχεδιάζοντας νέα, ζωογόνα  τοπία. Τέχνη και τεχνική, τα ατού  στην τραγουδοποιία  της όπως και τα θέματά της,  ιδανικά τοποθετημένα στα τραγούδια της. Μετά το Honeymoonάλμπουμ, ετοιμάζεται να μας δώσει το καινούργιο EmotionalCreatureσε λίγες μόλις εβδομάδες από την εμφάνισή της στην Αθήνα.

KOKOKO! Από την Κινσάσα της Δημοκρατίας του Kονγκό

η κολεκτίβα, με πολυρρυθμίες πάνω σε ηλεκτρονικό θέμα (διαφορετικές γλώσσες, παραδοσιακά όργανα )  και ενέργεια που βάζει φωτιά με τον πολιτικό/κοινωνικό τους στίχο.

Tι άλλο θα δούμε στο Plissken

Πάνω από 45 καλλιτέχνες (δείτε τους στο plisskenfestival.gr) liveμε σχήματα και DJ sets θα απλωθούν στις 4 σκηνές της Τεχνόπολης – το πρόγραμμα και οι ώρες ανακοινώνονται και αυτά στο site του Plissken.

Γύρω από τις σκηνές, κάτω από την υψικάμινο,  στους χώρους, τέχνη και installations από το ADAF (Athens Digital Art Festival). Δεν θα λείψει (τσεκάραμε) το αγαπημένο food court με τις καντίνες , ελληνικές και διεθνείς γεύσεις, κοκτέιλ και οι άλλοι lounge χώροι.

Το Plissken επιστρέφει, όπως και όλο το πυκνό μουσικό καλοκαίρι μπροστά μας, σε ένα κλίμα ακόμη μουδιασμένο από τα όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν γύρω μας. Σε κάθε περίπτωση η μουσική -και τα live- κάνουν καλό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Plissken Festival 2022

12 & 13 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Τιμές εισιτηρίων: 39€ μονοήμερο // 70€ διήμερο

Διάθεση εισιτηρίων: Δίκτυο Viva:
Online: www.viva.gr/tickets/festival/music/plissken-2022/
Τηλεφωνικά: 11876

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b