MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 12 προτάσεις για τo Σάββατο 21 Μαΐου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Σάββατο 21 Μαΐου 2022.

«Girlhood» των Βάνια Τέρνερ & Μαρία Σιδηροπούλου, 30´| Βραβεία Ίρις 2022: Προβολές των φετινών υποψήφιων ταινιών στα αθηναϊκά σινεμά
Αριστούλα Ζαχαρίου

Κινηματογράφος

1. Βραβεία Ίρις 2022: Προβολές των φετινών υποψήφιων ταινιών στα αθηναϊκά σινεμά

Λίγο πριν από τα φετινά βραβεία Ίρις, που δηλώνουν ρητά πως «Είμαστε ο Έρωτας», η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς στο φυσικό τους περιβάλλον, την κινηματογραφική αίθουσα. Από το Σάββατο 21 Μαΐου έως την Τετάρτη 1η Ιουνίου στους κινηματογράφους Δαναός, Τριανόν και Άνεσις ερωτευόμαστε το ελληνικό σινεμά ξανά. Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαΐου| Δαναός (Λ. Κηφισίας 109): Αυτή ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το ελληνικό ντοκιμαντέρ. Απόδειξη οι 7 υποψήφιες για βραβεία Ίρις – λόγω ισοψηφίας – μεγάλου μήκους ταινίες, που θα προβληθούν στον Δαναό, παρέα με τέσσερις ακόμα εξαιρετικές μικρού μήκους.
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαΐου, από τις 16:οο | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Εισιτήρια: 6 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ για 3 ταινίες του διημέρου.
Κινηματογράφος Δαναός, Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα. Τηλ: 210 6922655. Ε: [email protected] | https://www.danaoscinema.gr/

2. | 21ο Athens Jazz: Live shows, DJ sets, διεθνές συνέδριο, εκθέσεις φωτογραφίας, open-air προβολές και το Meet Market πλαισιώνουν το φετινό φεστιβάλ

Patti Smith Electric Poet (Sophie Peyrard & Anne Cutaia

Το Athens Jazz επιστρέφει, 23-29 Μαΐου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων αλλά και σε ολόκληρη την πόλη, με θέμα Women in Jazz. Λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξή του, από τις 20 έως τις 22 Μαΐου, το Athens Jazz προλογίζει ένα τριήμερο open-air προβολών στο Πάρκο Ελευθερίας, σε συνεργασία με το IN-EDIT International Music Documentary Film Festival. Τρία μουσικά ντοκιμαντέρ μας διηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τριών γυναικών που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία της μουσικής, της Billie Holiday, της Patti Smith αλλά και της Λίλας, μέλος των Slave to Sirens, της πρώτης all-female thrash metal μπάντας στη Μέση Ανατολή. Σάββατο 21/5, 20.30 | Live show TBA. 21.30 | Προβολή | Patti Smith Electric Poet (Sophie Peyrard & Anne Cutaia, 2022, Γαλλία, 54’).
Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛεξικό: O Βαγγέλης Παπαναθασίου μέσα από τα δικά του λόγια12.09.2018

Εκθέσεις 

3. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Συμμετέχει στο This is Athens City Festival με ξεναγήσεις και διευρυμένο ωράριο

Ο Όρκος. Διονύσιος Τσόκος, 1849/ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21»

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) συμμετέχει στο «This is Athens City Festival», μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το ΕΙΜ διευρύνει το ωράριό του για τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου, το Σάββατο έως τις 20.00 και την Κυριακή έως τις 18.00 στην επετειακή έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και στην επετειακή έκθεση κόμικς  «1821- η μάχη της πλατείας», στις οποίες διοργανώνει και περιηγήσεις.
Σάββατο 21/5 και Κυριακή 22/5
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων εδώ
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13, Αθήνα 10561  Τηλ: 210-3237617. Ιστοσελίδα: www.nhmuseum.gr, e-mail: [email protected].

4. Sianti Gallery: Ξενάγηση στην έκθεση της Χριστίνας Παπαϊωάννου «Let the Lion talk» και ομιλία για τη ζωγραφική στην ψηφιακή εποχή

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης της Χριστίνας Παπαϊωάννου με τίτλο «Let the Lion talk» που παρουσιάζεται στην Sianti Gallery, θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 στις 13:00, ξενάγηση στην έκθεση από τον επιμελητή και την ζωγράφο. Θα ακολουθήσει παρουσίαση από τον Θανάση Μουτσόπουλο με θέμα την Ζωγραφική στην Ψηφιακή Εποχή και συζήτηση με την συμμετοχή καλλιτεχνών και θεωρητικών.
Σάββατο 21/5, από τις 13:00. 
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ
Εικαστικός Κύκλος Sianti Gallery, Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη). Τηλ: 210 7245432, 210 3648335. Email: [email protected].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWomen in Jazz: Τρεις γυναίκες δίνουν νέα “πνοή” στην ελληνική jazz σκηνή12.09.2018

Άλλες εκδηλώσεις

5. Δήμος Αθηναίων: Γνωρίζουμε αθέατες γωνιές της πόλης μέσα από πέντε συναρπαστικές «διαδρομές»

Πέντε συναρπαστικές διαδρομές, «ξετυλίγονται» αυτόν τον Μάιο σε διαφορετικά σημεία της πόλης, στο πλαίσιο της δράσης «Αθηναϊκές Διαδρομές» που υλοποιεί το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Ένας περίπατος στα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης Ελλάδος και μία γνωριμία με αρχιτεκτονικούς τύπους και εκφράσεις της ταφικής γλυπτικής, όπως παρουσιάζονται στο Κοιμητήριο της πρωτεύουσας.
Σάββατο 21/5, 11:00
Απαραίτητη η κράτηση εδώ
Σημείο Συνάντησης: Α΄ Κοιμητήριο Δήμου Αθηναίων, Λογγίνου 3, Αθήνα. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, δεξιά.

6. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Φωτογραφία: Άννα Πρίμου

Στοχεύοντας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να είναι ένα ανοιχτό, φιλόξενο και συμπεριληπτικό μουσείο, που προάγει νέες αξίες για το κοινό μας μέλλον, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», και στηρίζει την επιλογή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) «να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης», εστιάζοντας ειδικότερα στα ζητήματα της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της προσβασιμότητας και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης. Σάββατο 21.05 , 11.30-13.00: Εργαστήριο «Ψηφιακοί θησαυροί»: Ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό The Happy Act, πραγματοποιεί ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο, βασισμένο στη χρήση ψηφιακών μέσων, το οποίο απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες (12-22 ετών). Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν, θα έρθουν σε επαφή με έργα της συλλογής του Μουσείου και θα δημιουργήσουν δικά τους.
Σάββατο 21/5, 11:30 – 13:00 | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο, Αθήνα. Τηλ: 21 1101 9000. | https://www.emst.gr/\

7. «Φερμένα εκ στόματος…»: Η αφηγηματική ιστορική παράσταση ταξιδεύει στην Ύδρα

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022, παρουσιάζει το Σάββατο 21 Μαΐου, στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα την αφηγηματική παράσταση: «Φερμένα εκ στόματος…». Μαρτυρίες για περισσότερο ή λιγότερο γνωστά πρόσωπα ή περιστατικά της Ελληνικής Επανάστασης, παροιμιόμυθοι που συνήθιζε να αφηγείται ο Κολοκοτρώνης στα παλικάρια του, μελοποιημένοι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και ολίγος ηρωικός Καραγκιόζης συνθέτουν την παράσταση – αφήγηση, που διαμορφώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα σε ημερολόγια, αλληλογραφία και μαρτυρίες των αγωνιστών του 1821. Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από 12 ετών και άνω. Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη.
Σάββατο 21/5, 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη – παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Βούλγαρη Κουντουριώτου, Ύδρα. Τηλ: 2298052421. Ε:  [email protected] | https://nhmuseum.gr/

8. Δεκαήμερο μπαζάρ βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων γιορτάζουν τα δέκα χρόνια τους με ένα δεκαήμερο μπαζάαρ βιβλίου, από τις 20 έως τις 31 Μαΐου, στο βιβλιοπωλείο τους (Καλλιδρομίου 30, Εξάρχεια), με εκπτώσεις που αγγίζουν έως το 50%. 35 έως 40% σε όλα τα βιβλία φιλοξενούμενων εκδοτικών στο βιβλιοπωλείο τους. 45% στα βιβλία των πρακτορευόμενων εκδοτικών. 50% στα βιβλία των Εκδόσεων των Συναδέλφων. *Δεν εμπίπτουν στην προσφορά οι νέες κυκλοφορίες που υπόκεινται στις διατάξεις του νόμου περί εννιαίας τιμής βιβλίου.
20-31 Μαΐου

Εκδόσεις των Συναδέλφων – Βιβλιοπωλείο: Καλλιδρομίου 30, Εξάρχεια. Τηλ: +30 210 3818840. 

9. | 8ο Bazaar Βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει φέτος το 8ο Bazaar βιβλίων δια ζώσης στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, με εκδόσεις του Μουσείου σε έκπτωση 50 % και 70% και τμήμα με second hand βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, και παράλληλα online bazaar που θα τρέξει περισσότερες μέρες (Δευτέρα 16 έως Κυριακή 22 Μαΐου). Οι θεματικές των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Αρχιτεκτονική, μέχρι τη Φωτογραφία και την Ευρωπαϊκή τέχνη. Η διεύθυνση του online bazaar βιβλίων – bazaar.benaki.org – θα είναι ενεργή τις μέρες διεξαγωγής του.
19-22 Μαΐου 2022
Χώρος δια ζώσης bazaar: Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Οδού Πειραιώς 138, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου. Τηλέφωνο: 210 345 3111. Email: [email protected] | https://www.benaki.org
Το online bazaar διεξάγεται εδώ από τις 16 έως τις 22 Μαΐου 2022
Δείτε τον Κατάλογο των εκδόσεων εδώ

10. | 11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» στο Τρένο στο Ρουφ

Tο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ», πιστό στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του, οργανώνεται και φέτος από την Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ για 11η χρονιά. Νέες καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν και παρουσιάζουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο performances σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) από την Κυριακή 15 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022. Στα 11 αυτά χρόνια, το Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη, αναδεικνύει, ενθαρρύνει και προωθεί νέους καλλιτέχνες και ομάδες από τους χώρους του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού και των Εικαστικών προσφέροντας βήμα έκφρασης και δημιουργίας αλλά και έναυσμα για νέες συνεργασίες.
15-29 Μαΐου 2022 | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση τα δελτία εισόδου.Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances τής κάθε ημέρας από 18.30 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας.
Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, Σιδ. Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως. Τηλ: 2105298922. Ε: [email protected]

11. «The Queer Archive Festival»: Το φεστιβάλ-ύμνος στη διαφορετικότητα και την queer κουλτούρα επιστρέφει στο αθηναϊκό κέντρο

To «The Queer Archive Festival» επιστρέφει από τις 12 έως τις 22 Μαΐου με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλ@, το φεστιβάλ που κέρδισε το αθηναϊκό κοινό, μένει για ακόμη μια χρονιά πιστό στην ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και στη στήριξη εδραιωμένων, εγχώριων ή μη καλλιτεχνών. Στόχος του “The Queer Archive Festival“ είναι να προβάλει τη διαρκώς αναπτυσσόμενη queer καλλιτεχνική σκηνή, η οποία αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συμπεριληπτικότητα. Εκθέσεις, performances, συζητήσεις, γαστρονομία, karaoke, εργαστήρια, drag shows, parties και πολλά ακόμη θα διεξάγονται παράλληλα για δέκα ημέρες σε διάφορους χώρους του αθηναϊκού κέντρου, με επίκεντρο την Ομόνοια.
12-22 Μαΐου 2022
Για αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες εδώ

12. Τhis is Athens City Festival: Περισσότερες από 100 δράσεις σε μια μεγάλη γιορτή της πόλης

Τhis is Athens City Festival.Η μεγάλη γιορτή της πολης έρχεται με περισσότερες από 100 δράσεις από την 1η ως και τις 31 Μαϊου: Μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις, γαστρονομία, πικ νικ, συναυλίες, DJ sets, street parties, θεατρικές παραστάσεις, σινεμά, περιηγήσεις, ποδηλατάδες, αξιοθέατα, Techno στη Βαρβάκειο, Jazz στο Μουσείο της Ακρόπολης, French House στο Ωδείο Αθηνών. Καθιερωμένα και αγαπημένα events της πόλης και νέες πρωτοβουλίες σε ένα νέο φεστιβάλ για την Αθήνα, για όλο τον Μάιο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα το Σάββατο 21 Μαΐου εδώ.
1-31 Μαΐου
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFamily Weekend: 21 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b