MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2022: Τα highlights του Α’ Ημιτελικού και η θέση της Ελλάδας στα προγνωστικά

Χθες ολοκληρώθηκε ο Α’ Ημιτελικός του 66ου διαγωνισμού της Eurovision στο Τορίνο της Ιταλίας, με αρκετές εκπλήξεις να οδηγούν σε ηχηρές απουσίες από τον Τελικό, αλλά και με την ελληνική συμμετοχή να τραβά τα βλέμματα.

Η εμφάνιση της Ελλάδας με την Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett
Η εμφάνιση της Ελλάδας με την Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Για ακόμα μία χρονιά, ο Μάιος έχει άρωμα Eurovision, λίγο πιο άτονο όμως αυτή τη φορά. Πέρσι όλοι μιλούσαν για έναν διαγωνισμό γεμάτο φαβορί, φέτος όμως τα μεγάλα ονόματα είναι μετρημένα στα δάχτυλα και το κλίμα θα λέγαμε όχι και τόσο φαντασμαγορικό, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων που σκοτεινιάζουν τη χαρούμενη ατμόσφαιρα του θεσμού.

Παρόλα αυτά, η βδομάδα ξεκίνησε δυναμικά στη σκηνή του Pala Olimpico στο Τορίνο, με τον Α’ Ημιτελικό του 66ου διαγωνισμού της Eurovision. Η Ελλάδα έκλεψε τις εντυπώσεις, με το κοινό και τους κριτικούς να αποθεώνουν την εξαιρετική εμφάνιση της Αμάντας Γεωργιάδη Tenfjord, η οποία έχει ανεβάσει την Ελλάδα στην 6η θέση των στοιχημάτων.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Μολδαβίας με τους Zdob şi Zdub & Advahov Brothers , ενός ακόμα φαβορί του φετινού τελικού, αλλά και των Subwoolfer της Νορβηγίας, οι οποίοι έχουν καταφέρει να χαρίσουν πολλά χαμόγελα με την φετινή συμμετοχή τους, «Give That Wolf A Banana».

Η εμφάνιση της Ουκρανίας με τους Kalush Orchestra στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Η εμφάνιση της Ουκρανίας με τους Kalush Orchestra στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Φυσικά και δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την εμφάνιση της Ουκρανίας, η οποία φέτος θεωρείται το μεγαλύτερο φαβορί με διαφορά, τόσο για την συμμετοχή της συνολικά, όσο και για το πολιτικό της παρασκήνιο. Πράγματι το τραγούδι των Kalush Orchestra με τίτλο «Stefania» είναι αρκετά «πιασάρικο» και με στίχους γεμάτους νόημα, οπότε δεν θα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μία πιθανή νίκη της Ουκρανίας.

Οι ανατροπές της βραδιάς
Η Αλβανία δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό, προς έκπληξη όλων. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Η Αλβανία δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό, προς έκπληξη όλων. Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Από τον Α’ Ημιτελικό το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision πήραν 10 χώρες, με την Ισλανδία, τη Λιθουανία και την Ελβετία να αποτελούν τις 3 μεγάλες εκπλήξεις, καθώς παρά τις χαμηλές τους θέσεις στα προγνωστικά κατάφεραν να προκριθούν στον Τελικό της Eurovision. Οι 3 αυτές ανατροπές άφησαν τους eurofans άφωνους και εκτός Τελικού την Αλβανία, την Αυστρία και την Λετονία, χώρες που βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στη σίγουρη δεκάδα του Α’ Ημιτελικού.

Προς έκπληξη όλων λοιπόν, η Αλβανία, παρόλο που ήταν ένα από τα σίγουρα φαβορί της χθεσινής βραδιάς, δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου, καθώς επέλεξε να μην αλλάξει την χορογραφία της, η οποία είχε θεωρηθεί προκλητική και της είχε γίνει ειδική σύσταση από τον θεσμό. Την θέση της Αλβανίας στον Τελικό πήρε το μεγαλύτερο outsider της βραδιάς, η Ισλανδία, η οποία όχι απλά δεν υπήρχε στα φαβορί του Α’ Ημιτελικού, αλλά ήταν και στις τελευταίες θέσεις των προγνωστικών, και όχι αδίκως. Παρόλα αυτά, κατάφερε να περάσει στον Τελικό και να αφήσει τους θεατές να απορούν με αυτή την επιλογή.

Η Ελβετία αποτέλεσε την επόμενη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, καθώς ήταν η πρώτη χώρα που ανακοινώθηκε ότι περνάει στον Τελικό, η τελευταία όμως που περίμεναν όσοι παρακολουθούσαν τον διαγωνισμό. Με τίτλο “Boys Do Cry” και στα φωνητικά τον Marius Bear, η Ελβετία μας τραγούδησε για τις ραγισμένες καρδιές που δεν έχουν φύλο, δίνοντας ένα όμορφο μήνυμα με μία γλυκιά μπαλάντα, η οποία όμως για αρκετούς θεωρείται ανατροπή να βρίσκεται στον Τελικό.

Τέλος, το “Eat Your Salad”, ο… ύμνος των Vegan, που συνέθεσαν οι Citi Zēni για την Λετονία, δεν κατάφερε να περάσει στον Μεγάλο Τελικό, παρόλο που είχε κερδίσει το κοινό με τον διασκεδαστικό ρυθμό και την ανάλαφρη σκηνική του παρουσία. Μάλλον η υγιεινή διατροφή δεν συγκίνησε ιδιαίτερα την Ευρώπη και δεν κατάφερε να χαρίσει στη Λετονία την πολυπόθητη πρόκριση στον Τελικό του Σαββάτου.

Η εμφάνιση της Νορβηγίας με τους Subwoolfer στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision. Photo Credits: EBU/Corinne Cumming

Η εμφάνιση της Νορβηγίας με τους Subwoolfer στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision. Photo Credits: EBU/Corinne Cumming

Πέρα από αυτές τις τρεις μεγάλες ανατροπές, οι υπόλοιπες χώρες που κέρδισαν την πρόκριση στον Τελικό ήταν λίγο  πολύ αναμενόμενες. Συγκεκριμένα, στη σκηνή του Τελικού της Eurovision  θα ξανά απολαύσουμε τη Νορβηγία, την Ελλάδα, την Ουκρανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Αρμενία, τη Μολδαβία, την Ελβετία, την Ισλανδία και τη Λιθουανία.

Ας δούμε όμως πιο διεξοδικά τις εμφανίσεις των 6 φαβορί του Α’ Ημιτελικού που φαίνεται πως έχουν κερδίσει μία σίγουρη θέση στην πρώτη 15αδα του Τελικού.

Νορβηγία

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά σημεία του Α’ Ημιτελικού της Eurovision ήταν οι Subwoolfer, οι οποίοι εκπροσωπούν τη Νορβηγία και ισχυρίζονται ότι είναι η «μεγαλύτερη μπάντα στον γαλαξία». Στη σκηνή εμφανίζονται φορώντας ολόσωμο κίτρινο κορμάκι το κεφάλι του οποίου θυμίζει λύκο, και μαύρο κουστούμι. Αν και μόνο η σκηνική παρουσία που μόλις περιγράψαμε είναι αρκετή για να κάνει ένα τραγούδι φαβορί στην Eurovision, το «Give That Wolf A Banana» έχει και ωραίο ρυθμό και ανάλαφρο κλίμα και φυσικά υψηλή θέση στην καρδιά των eurofans.

Ουκρανία

Οι Kalush Orchestra, το folk-rap συγκρότημα που εκπροσωπεί την Ουκρανία, είχε ήδη κλέψει τις εντυπώσεις από τότε που ανακοινώθηκε η συμμετοχή του με το «Stefania», όμως στον Α’ Ημιτελικό οι προσδοκίες όλων επιβεβαιώθηκαν και επίσημα. Φυσικά η φετινή παρουσία της Ουκρανίας στη Eurovision του Τορίνο έχει ισχυρό συμβολικό νόημα, καθώς εν μέσω πολέμου, οι Ουκρανοί καταφέρνουν να βρουν ένα πάτημα και να προβάλουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα που τους ανήκει και κινδυνεύουν να χάσουν. Ναι, η Ουκρανία είναι το μεγαλύτερο φαβορί του φετινού διαγωνισμού και κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί. Για αυτό και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο του Τελικού και όλοι περιμένουμε να δούμε αν τελικά θα καταφέρει να στεφθεί η φετινή νικήτρια του θεσμού.

Μολδαβία

Η επιλογή της Μολδαβίας για τη φετινή Eurovision είναι σίγουρα διασκεδαστική, ανεβαστική και φωνάζει από μακριά «έχουμε επιτέλους ένα πιασάρικο τραγούδι». Με εκπροσώπους τους Zdob şi Zdub & Advahov Brothers και τραγούδι το «Trenulețul», φέτος μας χάρισε, όπως και η γειτονική της Ουκρανία, ένα φολκλόρ χορευτικό τραγούδι που δεν γίνεται να μην μας κάνει να λικνιστούμε στον ρυθμό του. Μετά την δυναμική εμφάνισή της στον Α’ Ημιτελικό, η Μολδαβία έλαβε επάξια ένα εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό, όπου αναμένεται να τα πάει εξίσου καλά.

Αρμενία

Η Αρμενία αυτή τη φορά έχει έρθει προετοιμασμένη να ξεχωρίσει με την εμφάνιση της Rosa Linn. Η μπαλάντα της Αρμενίας μάς μιλά για την πραγματική αγάπη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνιέται εύκολα. Το Snap μας ξεσηκώνει με τον δικό του ήρεμο τρόπο και τα φωνητικά του είναι άψογα. Δεν αποτελεί συνεπώς καμία έκπληξη η πρόκρισή του, και δε θα πρέπει να σοκαριστούμε αν το δούμε να φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα του Μεγάλου Τελικού.

Πορτογαλία

Από τότε που κέρδισε τον Διαγωνισμό το 2017 με την μαγευτική μπαλάντα Amar pelos dois, η Πορτογαλία φαίνεται να επενδύει στις μπαλάντες, ελπίζοντας να ξανά φιλοξενήσει την Eurovision στα εδάφη της. Φέτος μπορεί να υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως το ατμοσφαιρικό και γαλήνιο Saudade, Saudade της MARO είναι σίγουρα η καλύτερη αποστολή τους από το 2017, με την Πορτογαλία να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την φετινή δεκάδα του Τελικού.

Ελλάδα

Η Ελλάδα πέρσι κατέκτησε την 10η θέση με την Στεφανία και το Last Dance και φέτος σίγουρα στοχεύει για μία καλύτερη τύχη, μιας και όλα τα στοιχήματα μας θέλουν στην 6η θέση. Η σταθερή και δυναμική φωνή της Αμάντα Γεωργιάδη Tenfjord στο Die Together έχει εντυπωσιάσει το κοινό και παρόλο που η σκηνική της παρουσία είναι αρκετά ήρεμη, δεν είναι καθόλου άχαρη, καθώς η ενέργεια και το ανατριχιαστικά μεγάλο φωνητικό της εύρος καταφέρνουν να γεμίσουν την σκηνή αλλά και τις καρδιές των eurofans. Η συγκινητική αυτή μπαλάντα φαίνεται πως φέτος θα μας χαρίσει μία υψηλή θέση στον Τελικό του διαγωνισμού, που έχουμε αρκετά χρόνια να δούμε.

Το Die Together ήταν αναμφίβολα ένα από τα φαβορί του Α’ Ημιτελικού, αλλά πλέον και του Μεγάλου Τελικού, ο οποίος αναμένεται να μεταδοθεί το Σάββατο 14 Μαΐου στις 22:00 από την ΕΡΤ1.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b