MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κλαρκ: Η νέα μίνι σειρά του Netflix για τον άνθρωπο πίσω από το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» που πρέπει να δεις

Με πρωταγωνιστή τον ταλαντούχο Μπιλ Σκάρσγκαρντ, το Κλαρκ μόλις προσγειώθηκε στο Netflix και υπόσχεται σε 6 μόλις επεισόδια να μας γνωρίσει τον άνθρωπο πίσω από το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Κλαρκ. Photo Credits: Netflix
Κλαρκ. Photo Credits: Netflix
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Μιας και τα τελευταία χρόνια τα ντοκιμαντέρ με αληθινά εγκλήματα έχουν αρχίσει να γίνονται το guilty pleasure πολλών θεατών παγκοσμίως, το Netflix επενδύει για ακόμα μία φορά σε αυτό το είδος και μας παρουσιάζει τη νέα μίνι σουηδική αστυνομική σειρά , με τίτλο Κλαρκ.

Σε 6 μόλις επεισόδια, η σειρά θα προσπαθήσει να μας συστήσει τον Κλαρκ Όλοφσον, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες του σύγχρονου εγκλήματος, που με τη δράση του οδήγησε στη δημιουργία του ψυχολογικού φαινομένου «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Και πριν πάμε στις λεπτομέρειες της σειράς, ας θυμηθούμε πως ως «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» αναφέρεται στη ψυχολογία η περίεργα θετική συμπεριφορά των ομήρων προς τους απαγωγείς τους. Τα θύματα δείχνουν συμπόνια στους απαγωγείς τους και πολλές φορές τους υπερασπίζονται για τις πράξεις τους. Σύμφωνα με το FBI μάλιστα, το 8% των θυμάτων ομηρίας παρουσιάζουν ενδείξεις αυτού του συνδρόμου και αυτό συνήθως προκύπτει επειδή νιώθουν ευγνωμοσύνη που ο απαγωγέας δεν τους έβλαψε σωματικά.

Όσα ξέρουμε για το Κλαρκ
Photo Credits: Netflix

Photo Credits: Netflix

Στη νέα μίνι σειρά του Netflix, ο γνωστός και αγαπημένος από τον ρόλου του «Pennywise», Μπιλ Σκάρσγκαρντ, υποδύεται τον διαβόητο γκάνγκστερ Κλαρκ Όλοφσον, τον πρώτο «απαγωγέα» που προκάλεσε θετικά συναισθήματα στους ομήρους του και «γέννησε» έτσι αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο.

Σε σκηνοθεσία του Γιόνας Άκερλουντ, αυτή η σουηδική μίνι σειρά 6 επεισοδίων βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Κλαρκ Όλοφσον και στο «εγκληματικό ταξίδι» της ζωής του που τον έφτασε να γίνει το πρόσωπο πίσω από το φαινόμενου του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης».

Η σειρά θα ξεκινήσει να ερευνά τη ζωή του ληστή από τα πρώτα του βήματα στο έγκλημα τη δεκαετία του 1960, μέχρι να φτάσει στην περιβόητη ληστεία της σουηδικής τράπεζας Kreditbanken το 1973 αλλά και στο σήμερα.

Ο εξαιρετικά ταλαντούχος Μπιλ Σκάρσγκαρντ καταφέρνει να μας ανοίξει ένα παράθυρο στη ζωή και τη ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που καταδικάστηκε για πολλά και διαφορετικά εγκλήματα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται επιθέσεις, μικροκλοπές, μία απόπειρα δολοφονίας, διακίνηση ναρκωτικών και φυσικά πολλαπλές ληστείες τραπεζών.

Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ ως Κλαρκ Όλοφσον. Photo Credits: Netflix

Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ ως Κλαρκ Όλοφσον. Photo Credits: Netflix

Παρά τη μεγάλη… καριέρα του στο έγκλημα, ο Κλαρκ Όλοφσον, έμεινε στην ιστορία για την ανεπίσημη συμμετοχή του στη θρυλική ληστεία του υποκαταστήματος της τράπεζας Kreditbanken στο Νόρμαλμστοργκ, στην κεντρική Στοκχόλμη της Σουηδίας, τον Αύγουστο του 1973. Στην πραγματικότητα, η μόνη συμβολή του Όλοφσον σε αυτή την απαγωγή ήταν η αλληλεπίδραση με τους ομήρους, και αυτό με τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Γέλιου: 10 ξεκαρδιστικές κωμωδίες που μπορείτε να δείτε στο Netflix12.09.2018

Η πραγματική ιστορία της περιβόητης ληστείας

Στις 23 Αυγούστου του 1973, ο ένοπλος Γιαν-Έρικ Όλσσον εισέβαλε ένοπλος στο υποκατάστημα της σουηδικής τράπεζας Kreditbanken στη Στοκχόλμη. Σύντομα, η ληστεία αυτή μετατράπηκε σε κατάσταση ομηρίας, με τον Όλσσον να ζητά στην αστυνομία μία σειρά από αιτήματα, μέσα στα οποία ήταν και η μεταφορά του παλιού του συγκρατούμενου και ακόμα φυλακισμένου, Κλαρκ Όλοφσον, στην τράπεζα.

Για 6 ολόκληρες μέρες, ο Όλοφσον βρισκόταν κλειδωμένος μαζί με τους όμηρος στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Κατά τη διάρκεια αυτού του εγκλεισμού, οι υπάλληλοι της τράπεζας φαίνεται πως ανέπτυξαν έντονο ψυχολογικό δεσμό με τους δράστες, φτάνοντας σε σημείο όχι μόνο να αρνηθούν να καταθέσουν εναντίον τους, αλλά να συλλέγουν και χρήματα για να τους βοηθήσουν να ξεμπλέξουν.

Τα γεγονότα αυτά είχαν απασχολήσει έντονα την δημοσιότητα, με τον Κλαρκ Όλοφσον να αναγνωρίζεται ως ο πλέον αμφιλεγόμενος γκάνγκστερ της σύγχρονης ιστορίας και να συνδέει το όνομα του με το περιβόητο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Οι χαρακτήρες που θα μας απασχολήσουν
  • Ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ ως Κλαρκ Όλοφσον, ένας ληστής και περιβόητος γκάνγκστερ των δεκαετιών ’60-‘80, το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».
Ο Κρίστοφερ Νόρντενροτ ως Γιαν-Έρικ Όλσσον. Photo Credits: Netflix

Ο Κρίστοφερ Νόρντενροτ ως Γιαν-Έρικ Όλσσον. Photo Credits: Netflix

  • Ο Κρίστοφερ Νόρντενροτ ως Γιαν-Έρικ Όλσσον, ο ληστής που εισέβαλε στην τράπεζα της Στοκχόλμης και κράτησε 4 υπαλλήλους όμηρους για 6 μέρες.
  • Ο Βίλχελμ Μπλόμγκρεν ως Τόμι Λίντστρομ, ένας αστυνομικός ο οποίος κυνηγά εμμονικά τον Κλαρκ για δεκαετίες και δεν θα σταματήσει μέχρι να τον κλείσει οριστικά στη φυλακή.
  • Η Χάνα Μπιορν ως Μαρία, μια από τις πιο μεγάλες σχέσεις του Κλαρκ, με την οποία γνωρίστηκαν στη φυλακή.
  • Η Άγκνες Λίντστρομ Μπόλμγκρεν υποδύεται την Ινγκέλα, μια γυναίκα που συναντά ο Κλαρκ ενώ ληστεύει μια τράπεζα στην οποία βρίσκεται και τελικά καταλήγουν σε σχέση.
  • Η Σόφι Χόφλακ υποδύεται τη Marijke, τη γυναίκα του Κλαρκ, με την οποία γνωρίστηκαν σε ένα τρένο προς τις Βρυξέλλες και παντρεύτηκαν το 1976.
  • Η Σάντρα Ίλαρ υποδύεται την Ίνγκμπριτ Όλοφσον, τη μητέρα του Κλαρκ.
  • Ο Πίτερ Βίιτανεν υποδύεται τον Στεν Όλοφσον, τον βίαιο πατέρα του Κλαρκ.

Φυσικά, οι χρήστες του Netflix θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιστορία του Κλαρκ μέσα από τη διασκεδαστική ματιά του Γιόνας Άκερλουντ και την τόσο-όσο κωμικο-δραματική ερμηνεία του Μπιλ Σκάρσγκαρντ. Η νέα σουηδική μίνι σειρά της πλατφόρμας φαίνεται πως θέτει μεγάλη υποψηφιότητα για να συνεπάρει το κοινό με την δράση και τη διασκεδαστική σκηνοθετική ζωντάνια της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑNetflix: Οι 10 καλύτερες σειρές και ταινίες που θα δούμε τον Μάιο12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b