MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

5 χαρακτήρες της μικρής και μεγάλης οθόνης που έκαναν την τρανς κοινότητα λίγο πιο “ορατή”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας, ξεχωρίζουμε πέντε trans χαρακτήρες από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο που έχουμε αγαπήσει για τον τρόπο που εκπροσωπούν την τρανς κοινότητα.

author-image Νικολέτα Ασημακοπούλου

Τα τελευταία χρόνια στον κινηματογράφο και τη τηλεόραση, έχει γίνει ορατή η παρουσία της ποικιλομορφίας με εικόνες και χαρακτήρες που δεν συνηθίζαμε να βλέπουμε συχνά στην οθόνη, ειδικότερα όσον αφορά στην εκπροσώπηση της LGBTQ+ κοινότητας.

Χωρίς να παραβλέπουμε το ότι η βιομηχανία του θεάματος έχει ατυχείς ρίζες σε φοβικές συμπεριφορές και στερεοτυπικές αναπαραστάσεις διάφορων κοινοτήτων, δεν γίνεται να μην χαιρόμαστε, κάθε φορά που ταινίες και τηλεοπτικές σειρές έχουν trans πρωταγωνιστές -οδηγώντας έτσι το  Χόλυγουντ λίγο πιο κοντά στην πρόοδο.

Άλλωστε είναι καθοριστικός ο ρόλος που έχουν τα ΜΜΕ, τόσο στην διαμόρφωση της αντίληψης και κατανόησης του κοινού απέναντι στα τρανς άτομα όσο και στον τρόπο που τα τρανς άτομα βλέπουν τους εαυτούς τους.

Έτσι, προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Τρανς Ορατότητας, επιλέξαμε πέντε αγαπημένους τρανς χαρακτήρες από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, που έχουν δώσει στην trans κοινότητα λίγη παραπάνω ορατότητα…

Jules Vaughn – Euphoria (HBO)

Το εφηβικό δράμα του HBO, Euphoria, που μόλις πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσε την δεύτερη σεζόν του, είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια από τις πιο δυνατές και πολυσυζητημένες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων ετών. Η σειρά -με πολύ γκλίτερ και έντονο στυλιζάρισμα- ακολουθεί μια ομάδα έφηβων που μέσα από διαρκείς συγκρούσεις  (άλλοτε με τους φίλους, τους συντρόφους, τις οικογένειες τους και άλλοτε ακόμα και με τους ίδιους τους τους εαυτούς), καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στο ταξίδι της ενηλικίωσης.

Ένας χαρακτήρας που έχει ξεχωρίσει από αυτή την ομάδα είναι και αυτός της Jules,τον οποίο υποδύεται το διάσημο μοντέλο, ηθοποιός και ακτιβίστρια Hunter Schafer. Η σειρά εξερευνά σε ένα μεγάλο βαθμό την τρανς ταυτότητα της Jules παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τον χαρακτήρα και την πορεία του, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης flashback, χωρίς όμως αυτό να καθιστά το σύνολο της ιστορίας της. Η Jules,είναι ένας πολύπλευρος χαρακτήρας που παρέχει μια σημαντική αναπαράσταση για όλα τα τρανς άτομα εκεί έξω -και κυρίως τα έφηβα.

Blanca Rodriguez – Pose (FX)

Tο Pose, που το 2021 ολοκλήρωσε την τρίτη του σεζόν, αποτελεί μία κομβικό σειρά για την αναπαράσταση των τρανς ατόμων παγκοσμίως. Η παραγωγή της σειράς που είναι από την τρανς ακτιβίστρια Janet Mock, περιλαμβάνει  ένα από τα μεγαλύτερα καστ τρανς χαρακτήρων που υπήρξαν ποτέ στην ιστορίας της τηλεόρασης.

Η σειρά τοποθετείται χρονολογικά  κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980/αρχές της δεκαετίας 1990, την περίοδο δηλαδή που έκανε την εμφάνισή του ο ιός HIV/AIDS στη Νέα Υόρκη. Ουσιαστικά το Pose απεικονίζει την κουλτούρα του NYC Ball, προσφέροντας μια ρεαλιστική ματιά στον τρόπο δόμησης των διάφορων οίκων και των σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ των οικογενειών που έχουν επιλέξει οι χαρακτήρες της σειράς.

Αναγνωρίζοντας τον αριθμό των σημαντικών  τρανς χαρακτήρων της σειράς, μας ήταν πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσουμε έναν από αυτούς. Η αφήγηση του Pose ωστόσο, πραγματοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό από την μεριά της Blanca και αποτελεί έναν από τους λόγους που την επιλέξαμε. Την Blanca υποδύεται η ηθοποιός και τραγουδίστρια Mj Rodriguez, όπου το 2021 έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που κέρδισε υποψηφιότητα για το βραβείο Emmy σε μεγάλη κατηγορία υποκριτικής.

Στην σειρά, η Βlanca είναι  μια οροθετική γυναίκα που μετά από πολλές δυσκολίες  καταφέρνει να ανοίξει  τον δικό της οίκο, Abundance. Ως η “μητέρα” του Abundance επιχειρεί με κάθε τρόπο να φέρει τον οίκο της στο προσκήνιο της Ball σκηνής, παραμένοντας την ίδια στιγμή μια δοτική μητέρα φροντίζοντας διαρκώς τα παιδία της, χωρίς όμως να σταματά και να διεκδικεί τα όνειρα της για ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Mj Rodriguez γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς ηθοποιός που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα12.09.2018

Sophia Burset – Orange Is the New Black (Netflix)

Μία σειρά του Netflix, που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία λόγω της πρωτότυπης δραματουργίας της, αλλά και τον εξαιρετικών ερμηνειών των ηθοποιών της. Το Οrange Is The New Black, επικεντρώθηκε στις πιο περιθωριοποιημένες φωνές της κοινωνίας  προσφέροντας μια ενδελεχή ματιά για τον τρόπο λειτουργίας των γυναικείων  φυλακών και των σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ των κρατουμένων.

Αν και  διαθέτει αρκετούς χαρακτήρες που εκπροσωπούν την  LGBTQA+ κοινότητα, ένας χαρακτήρας που ξεχωρίζει είναι αυτός της Sophia Burset, μιας ανοιχτά τρανς κρατούμενης που την υποδύεται η ηθοποιός και υπέρμαχος των LGBTQA+ δικαιωμάτων, Laverne Cox. Η Sophia έρχεται αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της, όπως την άρνηση λήψης ορμονικών φαρμάκων, λεκτικές επιθέσεις από άλλες κρατούμενες και βίαιες σωματικές επιθέσεις. Γεγονότα που την επηρεάζουν σημαντικά στην διαβίωση της στις φυλακές ωστόσο, παραμένει δυνατή και δημιουργική ανοίγοντας ακόμα και ένα αυτοσχέδιο κομμωτήριο μέσα στην ίδια την φυλακή. Αποπνέει μια σοφία και δίνει σημαντικές συμβουλές στις συγκρατούμενές της, κερδίζοντας σταδιακά τον σεβασμό τους.

Sin-Dee – Tangerine (2015)

H δραματική ταινία του Sean Baker που είναι  γνωστή για το ότι είναι εξολοκλήρου γυρισμένη με ένα iPhone, κατάφερε να αναδείξει σημαντικά την  υποκουλτούρα του Λος Άντζελες. Ένας  από τους δυο πρωταγωνιστικός ρόλους της ταινίας, ανήκει στον χαρακτήρα της Sin-Dee. Την Sin-Dee, υποδύεται η ηθοποιός  Kitana Kiki Rodriguez, η οποία έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με αυτή την ταινία.

Η ιστορία του Tangerine, τοποθετείται γύρω από την τρανς σεξ εργάτρια Sin-Dee, η οποία βγαίνοντας  από τη φυλακή μαθαίνει ότι ο σύντροφός της την απατούσε με μια cisgender γυναίκα. Η Sin-Dee, με την βοήθεια της  φίλης της  Alexandra (Mya Taylor), επιχειρεί μέσα σε ένα έντονο εικοσιτετράωρο να ανακαλύψει  τη γυναίκα ή τις γυναίκες, όπως αποδεικνύεται κατά την διάρκεια του φίλμ που την αδίκησαν. Η Sin-Dee είναι ένας αυθεντικός και αστείος  χαρακτήρας που δρα με αυθορμητισμό φέρνοντας πολλές φορές προ εκπλήξεως τους γύρω της ακόμα και την ίδια την Alexandra. Μέσα στην ένταση της ταινίας, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα της Sin-Dee, όπως η στοργικότητα και η αγάπη που τρέφει για την φίλη της.

Marina – A Fantastic Woman (2017)

To φιλμ του Sebastián Lelio είναι μια σπαρακτική ιστορία για μια γυναίκα, την Μαρίνα που θρηνεί τον απρόσμενο χαμό του φίλου της, Ορλάντο, ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τον χαρακτήρα της Μαρίνα, υποδύεται η χιλιανή ηθοποιός και τραγουδίστρια μέτζο-σοπράνο Daniela Vega. Η συναισθηματική της δύναμη είναι κάτι που δοκιμάζεται σε όλη την διάρκεια της ταινίας μπροστά στον κόσμο της που σιγά σιγά καταρρέει. Η αστυνομία αναρωτιέται αν είναι υπεύθυνη για το θάνατο του Ορλάντο, της απαγορεύεται η πρόσβαση στην κηδεία του και χάνει το σπίτι της. Παράλληλα, όλα αυτά ενώ υπομένει την καθημερινά τρανσφοβικές συμπεριφορές. Η Μαρίνα είναι ένας καλοφτιαγμένος σεναριακός χαρακτήρας που φέρνει στο προσκήνιο όλες τις αρνητικές συμπεριφορές και προκαταλήψεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι για τα τρανς άτομα.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b